Streda, 29. jún, 2022 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Príďte si vychutnať výstavu ilustrácií pre deti

Banskobystričanov poteší ďalšia unikátna výstava.

Jedinečné ilustrácie zo všetkých ročníkov prestížneho Bienále ilustrácií Bratislava sú sprístupnené v coworkingovo - komunitnom centre 365.labb. Stála expozícia ilustrácií je prístupná verejnosti od 11. mája na Lazovnej ulici a vstup je bezplatný.

Stálu expozíciu, ktorá predstavuje 28 replík víťazných malieb od slávnych autorov z celého sveta, prináša do Banskej Bystrice BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti, v spolupráci s 365.bank. Vítaní sú veľkí aj malí milovníci krásnych ilustrácií.

Najlepšie ilustrácie pre deti z celého sveta

Návštevníci 365.labb-u v Banskej Bystrici sa môžu od mája zoznámiť s dielami ilustrátorskej špičky. Výstava Najkrajšie svetové knižné ilustrácie ponúka víťazné ilustrácie detských kníh, ktoré získali ocenenie Grand Prix v rámci prestížnej medzinárodnej súťaže Bienále ilustrácií Bratislava. 28 diel zároveň ponúka aj pohľad na to, ako sa ilustrácia v priebehu polstoročia vyvíjala a reflektovala na rôzne udalosti aj z pohľadu medzinárodného diania.

Návštevníci tak budú môcť vidieť dielo japonského ilustrátora Yasuo Segava, ktorý bol vôbec ako prvý ilustrátor ocenený cenou Grand Prix v roku 1967. Na výstave v 365.labb-e si však môžu prezrieť aj diela od troch francúzskych umelcov, či napríklad maliarov z Fínska, Talianska, Španielska, Švajčiarska, Iránu, Veľkej Británie a ďalších krajín.

Kállayova Alica v krajine zázrakov

Prestížnym ocenením sa môže pochváliť aj Slovensko a to vďaka tvorbe jedinečného Dušana Kallaya - maliara, grafika a ilustrátora, ktorý má na konte množstvo ilustrácií kníh pre deti aj dospelých. Cenu Grand Prix získal v roku 1983 za ilustrácie slovenského prekladu slávnej knihy Lewisa Carolla Alica v krajine zázrakov. Jeho fantazijná atmosféra a kompozícia je skutočne neopakovateľná a aj vďaka svojmu štýlu sa stal uznávaným ilustrátorom doma aj vo svete.

Bienále ilustrácií Bratislava sa koná každé dva roky a jeho existencia sa datuje od roku 1967. Za viac ako 50 rokov svojho fungovania získalo medzinárodné uznanie.

Ilustrácie hodnotí medzinárodná porota, ktorá ilustrátorom udeľuje spolu 11 ocenení - päť Zlatých jabĺk BIB, päť Plakiet BIB a Čestné uznania vydavateľstvám za mimoriadny knižný počin. Tou najvýznamnejšou cenou je práve Grand Prix, ktorú doteraz získalo 28 ilustrátorov z celého sveta.

Ak máte radi krásne ilustrácie, alebo len chuť spríjemniť si voľné chvíle či hľadáte program, ktorý by zaujal aj vaše deti, neváhajte a navštívte túto výstavu.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Slovenská pobočka spoločnosti Atos je skvelé miesto na prácu. Potvrdil to prieskum medzinárodnej organizácie Great Place to Work.

INZERCIA 3 h
5. ročník kurzu Technológia a konštrukcia v praxi - MTF STU a Schaeffler Skalica

Vysoká škola je pre študentov dobrým odrazovým mostíkom. A keď sa môžu zapojiť aj do programu, ich šance na uplatnenie sa vzrastú.

INZERCIA 14 h

Hocikde ich nekúpite.