SME

Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte

Čo robíte s olejom, ktorý zostane zo šalátu a rezňov? Toto by ste mali vedieť.

Nemusíte šéfovať gastro prevádzke, aby ste sa s kuchynskými olejmi stretávali takmer denne. Sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál a okrem klasického varenia, pečenia a vysmážania sa veľkej miere využívajú aj v studenej kuchyni. Životnosť vášho oleja však nie je večná – ak s ním nezaobchádzate správne, môže sa ľahko pokaziť.

Ako to robia profesionáli?

„Vplyv na kvalitu a trvanlivosť oleja má do veľkej miery nádoba, v ktorej je uskladnený, ale tiež miesto, kam olej uložíme. Samozrejme, nesmieme zabúdať sledovať dátum spotreby,“ vysvetľuje známy šéfkuchár Peter Varga , ktorý varil aj takým hviezdam, ako je Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Bieber či Jennifer Aniston.

Ideálnym miestom na skladovanie olejov je tmavé a suché miesto, ktoré viete zatvoriť, ako je napríklad komora alebo skrinka. „Tmavé fľaše s olejom môžete nechať aj na kuchynskej linke, no nikdy nie v blízkosti tepelných zdrojov. Niektoré oleje, ako je napríklad sezamový alebo arašidový, je nutné držať v chladničke a po otvorení spotrebovať čo najskôr, aby vám nezhorkli,“ upozorňuje Peter Varga.

A ako spoznáte, že s vaším olejom niečo nie je v poriadku? „V prvom rade zapojte čuch – ak po otvorení fľaše cítite náznak kyslého alebo hnilobného zápachu, ktorý nemá nič spoločné s pôvodnou zdravou arómou čerstvého oleja, ide o znamenie, že sa v ňom dejú patologické zmeny,“ konštatuje.

Starý olej viac nepoužívajte

V žiadnom prípade ho však nevylievajte do odpadu – okrem životného prostredia by ste mohli takýmto spôsobom zničiť aj vlastnú kuchyňu. Oveľa lepším riešením je zaniesť starý alebo použitý kuchynský olej do špeciálnych zberných nádob , ktoré už od roku 2019 nájdete pred predajňami Kauflandu. Doteraz sa ho týmto spôsobom podarilo vyzbierať takmer 360 ton.

„Ochrana životného prostredia je pre nás mimoriadne dôležitá, preto sa zákazníkom snažíme uľahčiť ich cestu k ekologickejšiemu narábaniu s odpadmi aj prostredníctvom špeciálnych kontajnerov pred všetkými našimi predajňami. Teší nás každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke a môže byť opätovne spracovaná a využitá,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

Takto sa ho zbavíte správne:

  • Použitý olej nechajte vychladnúť. Pred naliatím do fľaše ho preceďte cez gázu alebo jemné sitko, aby ste ho zbavili hrubých nečistôt a uľahčili tak jeho opätovné použitie.
  • Na recykláciu olejov a tukov vám bude stačiť obyčajná plastová nádoba. Nezabudnite ju vždy poriadne zavrieť a vytlačiť prebytočný vzduch, ktorý by mohol skladovaný olej znehodnotiť.
  • Veľkosť nádoby si zvoľte podľa toho, ako rýchlo ju dokážete zaplniť. Keď je plná, odneste ju do zberného kontajneru, ktorý nájdete pri každej predajni Kaufland .

Skúsite to aj vy?

Pokiaľ ste so zberom oleja ešte nezačali, neodkladajte to na neskôr – sami uvidíte, že ide o jednoduchý návyk, kedy okrem vlastnej nákupnej tašky prinesiete do Kauflandu aj fľašku s použitým olejom.

Okrem toho, že ušetríte za opravára, pomôžete tiež životnému prostrediu. Správne vyseparovaný kuchynský olej môže poslúžiť v chemickom priemysle a pri výrobe biopalív, z odfiltrovaných nečistôt sa zase vyrába bioplyn.

„Olej je najčastejšou príčinou upchatia odpadu, preto sme na to v profesionálnych prevádzkach extrémne citliví. O to viac ma prekvapuje, koľko ľudí o tomto probléme ešte nevie a zvyšky z vyprážania či šalátových zálievok vylieva len tak do drezu ,“ dodáva na záver skúsený šéfkuchár.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 711
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 280
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 877
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 201
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 027
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 790
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 861
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 9 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 23 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu