SME

Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve

Prinášame Vám tip ako mať krásnu záhradu a bohatú úrodu

Vyvýšené záhony si čoraz viac získavajú obľubu u záhradkárov.

Prečo je tomu tak?

Jednoducho povedané pretože takýto záhon je nie len užitočný ale stáva sa aj okrasným prvkom vo Vašej záhrade. Najbežnejším materiálom k zhotoveniu záhona je drevo, avšak najvhodnejším materiálom rozhodne patrí záhon vyrobený z betónu, pretože je veľmi trvanlivý a bude trvať mnoho rokov kým sa na ňom zapracuje zub času, na rozdiel od drevených záhonov, ktoré sa časom rozložia. Vo firme PROFIL INVEST SLOVAKIA s.r.o. sme sa práve preto rozhodli popri betónových plotoch vyrábať tento druh záhonov. Ich stavba je veľmi jednoduchá a vieme Vám ich poslať priamo domov v rámci celého Slovenska. Pestovať v nich môžete zeleninu, ovocie, ale aj bylinky a kvety. V závislosti od veľkosti si môžete takýto záhon umiestniť na záhradu, terasu pri rodinných domoch, ale takisto sa hodia do mestských záhrad a parkov. Môžete ho umiestniť jednoducho všade, kde by ste inak nesadili, pretože tam nie je vhodná pôda. Ďalšími výhodami je takisto účinná ochrana pred škodcami (hraboše, slimáky), ľahší prístup k pestovaniu, menej záťaže pre váš chrbát, starostlivosť o takýto záhon zaberie menej času ako klasický záhon a v neposlednom rade majú dekoratívny charakter. Aj preto sa o tieto záhony zaujíma čoraz viac ľudí. No takisto aj pestovanie vo vyvýšenom záhone má svoje úskalia a k ním patrí hlavne náchylnosť na prehrievanie, ktoré nemusí vyhovovať všetkým druhom zeleniny a taktiež sú náchylné na vysychanie, preto je potrebné častejšie zalievanie. Je potrebné si poriadne premyslieť čo a kam vysadiť.

Čo pestovať a naopak, ktoré rastliny sú malé a vhodné na pestovanie vo vyvýšených záhonoch?

Zelenina: reďkovky, mrkva, cibuľa, pažítka, kaleráby, paradajky, uhorky, paprika, petržlen, cuketa ...

Ovocie: jahody, brusnice, čučoriedky, černica

Bylinky: bazalka, tymian, mäta, medovka, levanduľa, nechtík lekársky

Kvety: pivonky, sedmokrásky, rebríček, ľalie a ľaliovky

Málo vhodné rastliny – melón, kukurica, mak, zemiaky, maliny

Prečo je dôležité vracať sa k pestovaniu ovocia a zeleniny?

V minulosti bolo samozrejmosťou pestovať ovocie a zeleninu doma. Ľudia boli odkázaní na to čo si dopestovali sami. Postupom času záhrady začali plniť skôr okrasnú funkciu a uprednostnil sa skôr nákup zeleniny a ovocia z obchodných reťazcov, človek začal byť pohodlný a zvykol si nato, že všetko čo potrebuje si nakúpi v obchode.

No v poslednej dobe opäť stúpa záujem o domáce pestovanie, keďže nárast cien je rapídny a kvalita dovážaných produktov nie je taká ako na prvý pohľad vyzerá. Samozrejme k takémuto pestovaniu je potrebné mať dostatok miesta a času, aj preto už spomínané vyvýšené záhony, sú dobrou voľbou. Hodia sa aj na malý pozemok a nezaberú toľko času ako pestovanie v klasickej záhrade. O to viac sa potom môže človek tešiť na krásnu, chutnú úrodu, plnú vitamínov a bez pesticídov.

Ak nie je možnosť dopestovať si doma svoje ovocie a zeleninu, môžeme podporiť a uprednostniť miestnych farmárov a miestny trh, kde je možné kúpiť si množstvo produktov z vášho regiónu. Keďže každý človek zanecháva za sebou uhlíkovú stopu, ktorá výrazne prispieva k znečisťovaniu životného prostredia a práve jedným zo spôsobov ako ju znížiť je nakupovať regionálne a sezónne. Prispieť k znižovaniu uhlíkovej stopy môžeme aj tým, že obaly a odpad z potravín môžeme separovať a kompostovať, a práve tento kompost môžeme použiť už do spomínaných záhonov. Taktiež jednou z ďalších výhod prečo nakupovať od miestnych farmárov spočíva v doprave, ktorá má výrazný vplyv na znečistenie ovzdušia, keďže pri preprave ovocia, zeleniny a iných produktov medzi kontinentami sa využíva cestná, letecká a námorná doprava a tie patria medzi hlavné zdroje uhlíkovej stopy.

Čím vyplniť záhon?

Vrstvy záhonu závisia aj od jeho výšky. Ak sa rozhodnete pre vyšší záhon nad 50 cm, tak jeho spodnú vrstvu by mali tvoriť suché konáre, alebo slama, ktoré slúžia na dobrú cirkuláciu vzduchu a odvádzanie prebytočnej vody. Odporúčame pod túto vrstvu umiestniť sieť na dno, pretože hraboše obľubujú túto vrstvu. Následne umiestnime ďalšiu vrstvu ktorou je trávna mačina (kúsok trávnika), alebo záhradný odpad (tenšie suché konáriky, prútie z viniča – mačinu uložíme trávnatou časťou dole – koreňovou hore). Ďalšia vrstva je lístie, hrubý kompost (ak nemáme, dáme pôdu) a nakoniec jemný kompost (preosiaty), ak nemáme použijeme len záhradnú zeminu, ktorú sme odkopali z dna záhona.

Pri nižších záhonoch sa celý objem vyplní kvalitnou ornou pôdou, alebo záhradným substrátom. Najlepšie je zmiešanie pôdy a substrátu.

Začať nie je vždy jednoduché, ale ak chceme prispieť ku kvalite nášho životného prostredia a vytvoriť našej budúcej generácii vhodné a čisté prostredie v ktorom by mohli existovať a taktiež zabezpečiť kvalitné produkty je čas na zmenu. Čo bude s nami ďalej je len a len v našich rukách. Tak začnime už dnes a dajme našej ZEMI šancu na obnovu. Jednou z takýchto možností je napríklad zaobstarať si vyvýšený záhon.

https://www.profilinvest.sk/sluzby/vyvysene-zahony/

https://www.profilinvest.sk/o-nas/

https://www.profilinvest.sk/sluzby/betonove-ploty/aktualny-letak/

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 096
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 685
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 566
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 095
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 2 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 2 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 2 h
SkryťZatvoriť reklamu