SME

Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá

Neobyčajný ostrov inšpiroval aj Winstona Churchilla.

(Zdroj: AdobeStock)

Madeira nie je obyčajným ostrovom a ani ním nikdy nechcela byť. Vždy bola o niečo viac, vždy v niečom vynikala a presne vedela, čo má spraviť, aby sa stala lákavým miestom pre všetkých.

Ostrov večnej jari, takto o nej hovoria dodnes. Keď ju však spoznáte, bude pre vás ostrovom neskutočných zážitkov. Dokonalé jedlo, čaro nepoznaného, panenská príroda a mestečká v ktorých budete chcieť ostať navždy. Zoznámte sa s Madeirou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mesto, z ktorého nebudete chcieť odísť

Hoci je portugalská Madeira ostrovom krásnej prírody, prvé, čo vás dokáže očariť je hlavné mesto Funchal. Neprišli ste na ostrov za mestami? Nevadí, Funchal vás presvedčí, že patrí k najpríjemnejším miestam Madeiry a má v zálohe viacero ťahákov.

Predstavte si miesto, ktoré je pretkané starými uličkami, kde sa ozývajú vaše kroky a kde na trhovisku natrafíte na toľko exotických prekvapení, až tomu sami nebudete veriť.

Mercado dos Lavradores je svet, aký ste tu možno ani nečakali. Farby, vône, kopce ovocia, neznáma zelenina, malé podniky, kde si môžete dať tradičnú Ponchu s príchuťou marakuje a napokon aj rybí trh plný čerstvých, ranných úlovkov. Počuli ste už niekedy o ovocí s menom Monstera? Chutí ako zmes ananásu a banánov a už len vďaka nemu si budete Funchal pamätať.

Centrum mesta zdobí kostol São Pedro, sekunduje mu kláštor Santa Cruz, no najviac pohľadov získa Katedrála Sé, pred ktorou sa vystierajú kaviarničky. Tie sú neodmysliteľnou súčasťou miestneho života. Bez rannej kávy, rozhovorov či stretnutí by tu život snáď nemohol existovať.

Na hlavnej triede si vás premeria socha moreplavca Zarca, ktorý patrí medzi „objaviteľov“ Madeiry na začiatku 15. storočia. Vtedy nemal tušenie, na akú perlu natrafil a ako sa hlboko vryje Madeira do myslí ľudí. Prejdite sa nábrežím, pokochajte sa na divými vlnami Atlantiku rozdúchaného typickým vetrom, pohľadajte sochu Cristiana Ronalda, rodáka z Funchalu, a napokon sa ocitnite vo víre neveľkého mesta s koloniálnou pevnosťou São Tiago. Akoby tu mal každý krok svoj zmysel.

Sladká Santana

K najtypickejším a najfotografovanejším miestam Madeiry patrí mestečko Santana so svojimi tradičnými domami. Cestu do Santany cez východnú časť ostrova zdobí nádherná trasa pretkaná pobrežím s divokými útesmi, zátokami, kopcami a zelenou krajinou, v ktorej sa občas zjaví neveľká, rybárska dedinka ignorujúca 21.storočie.

Santana nie je žiadne obrovské mesto, práve naopak. Už od prvého momentu si všimnete tradičné domčeky, ktoré sa dávajú za vzor typickej architektúry ostrova. Sú farebné, jednoduché, pripomínajúce obrovský stan alebo písmeno A. Na Madeire ich poznajú stáročia a tie v Santane tu stoja takmer sto rokov.

Santana nie je len skanzen bez duše. Je to miesto, ktoré pohladí dušu každému milovníkovi ochutnávania lahodných likérov. Ich výroba je tu priam kultová a vyhnúť sa im by bola veľká chyba. Ochutnali ste už niekedy sladučký likér z exotickej marakuje?

Jazda na drevených saniach

Madeira ponúka zážitky, o ktorých ste možno pred návštevou ostrova nikdy nepočuli. Vedeli ste, že sa tu môžete odviezť na drevených saniach po strmých uliciach? Presne zažijete v mestečku Monte, ležiacom pár stoviek výškových metrov nad Funchalom.

Monte má možno neznáme meno. Vo svojich útrobách spája krásu botanických záhrad s príbehom posledného cisára z rodu Habsburgovcov, a napokon aj jazdu na drevených saniach. Pekne po poriadku.

Botanická záhrada je najkrajšou záhradou celej Madeiry. Štverá sa do svahu a napokon padá do údolia. Niekedy máte dokonca pocit, že celý ostrov je jedna krásna záhrada, ale tu budete jednoducho nadšení. Tá ranná sviežosť, tá krása stromov, kríkov, kvetov a vôní, to je niečo, čo vám z Madeiry spraví niečo viac. Akoby tu boli všetky rastliny sveta. Ak by sa niekedy na tejto planéte stratila zeleň, Madeira by bola pripravená všetko napraviť.

Nad ňou sa vyníma kostol, kde objavíte hrobku Karola I., posledného habsburského monarchu, ktorého v roku 1921 vyhostili na ostrov a napokon tu aj skonal. Tak, ako sa skončila jedna obrovská epizóda európskych dejín, jeho hrobka je v tieni bočnej kaplnky, opustená a takmer zabudnutá.

Do Monte ste však prišli za drevenými sánkami. Pripomínajú prútený kôš a obsluhujú ich muži zvaní carreiros. Obliekajú sa do bielych farieb a na hlavách majú svoje slamené klobúky. Legendárna tradícia má takmer dvesto rokov. Kto by aspoň na chvíľku nemal chuť byť súčasťou legendy, však? Nasadnite na sánky, zverte svoj život do rúk carreiros a vydajte sa na jemne adrenalínovú dvojkilometrovú cestu. Pamätať si však budete každý meter.

Chuť Madeiry a sladkého vína

K obrovským lákadlám ostrova patria aj gastronomické zážitky. Často ležia na druhej koľaji za prírodnými krásami, zelenými levádami či malými mestečkami. , Lokálne jedlo je unikátne.

Ráno si dáte Bolo da Caco, zapečený madeirský chlieb s cesnakovým maslom, na obed sa rozhodnete, či to bude Espada, alebo Espetada.

Espada je totiž jedna z najlepších rýb, aké tu viete ochutnať. Ak ich uvidíte na trhovisku, budete mať pocit, že sa zrodili v pekle, no keď ich ochutnáte, uistíte sa, že sem priplávali z neba. Grilované chutia perfektne, no skúste ich s banánovou omáčkou a dostanete sa do iného sveta.

Espetada zase poteší chuťové bunky mäsožravcov, pretože v nej dostanete kúsky kvalitného hovädzieho mäsa nastoknuté na konáriku z vavrínového stromu. Ugrilujú sa na drevenom uhlí a ich vôňa vás dostane.

Ako sladkú bodku si vyberte marakujový puding a ak milujete sladké vína, budete tu ako doma.

Madeirské vína sa preslávili na celom svete. Na domácej pôde si ich vychutnáte plnými dúškami. Nájdete ich všade. V malých vinárňach Funchalu, v podnikoch prímorských miest a aj keď sa vyberiete na koniec Madeiry, pohárik sladkého vína si tu na vás počká. Ochutnávajte, vychutnávajte a s každým dúškom budete Madeiru milovať viac a viac.

Na pobreží plynie čas inak

Krása Madeiry nie je ukrytá len v jej kopcoch, výhľadoch a vnútrozemí, ale aj na pobreží, kde čaká na objavovania plejáda malých a ešte menších mestečiek či dediniek. Ktoré z nich je to najkrajšie? A nie je to napokon jedno, ak je každé z nich niečím unikátne?

Čas na pobreží Madeiry beží inak. Nebeží, on sa len prevaľuje v rytme prichádzajúcich vĺn chladného Atlantiku. Občas máte dokonca pocit, že sa zastaví. Sem tam sa necháte zlákať vidinou toho, že sa dokonca vracia, to vždy keď sa vlny sťahujú nazad do mora. Dedinky a mestečká sa tak ocitnú vo vlastnom kolobehu bytia a vy budete mať šťastie, keď vás do seba vpustia a zahrnú vás svojim tajomstvom.

Na Madeire by ste nemali vynechať mestečko Camara de Lobos na juhu ostrova. Kedysi v tejto zátoke vraj žili tulene, no dnes je tu malebný prístav s drevenými loďkami, kde sa sušia kusy veľkej tresky. Niet divu, že si toto miesto zamiloval aj Winston Churchill a dodnes jeho socha hľadí na prístav, ktorý ho tak inšpiroval pri jeho maľbách. Prejdite sa kamennými uličkami, sadnite si medzi mužov hrajúcich kocky a vryte si to pamäte ten pohľad. Bude to najkrajší suvenír.

Krásnym mestečkom je aj São Vicente na severe, kde naráža divoký Atlantik na čierne pláže ukryté len pár desiatok metrov od špicatých skál. Ak hľadáte krásu, objavíte aj Porto Moniz s vulkanickými bazénmi na brehu oceánu. Stačí zopár slnečných lúčov, voda v kamenných bazénikoch sa zohreje a ľudia si užívajú prímorskú atmosféru nečakaného letoviska. Kto si chce na Madeire zaplávať, ten si toto miesto rozhodne zapamätá.

Madeira nie je veľký ostrov a dokazuje to každú chvíľu, pretože stačí len zopár kilometrov a z kamennej pláže vidno, ako sa z mora vynárajú skaly Ribeira da Janela. Najvyššia z nich má takmer 40 metrov a sediac na okruhliakoch si užijete jemné, slané kvapky oceánu trieštiaceho sa breh.

Na konci cesty ste toho videli veľa, no viete povedať, čo bolo najkrajšie? Čo tak rovno celá Madeira?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu