O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori?

Od minulého leta narástli ceny dovoleniek cez slovenské cestovky zhruba o 10 %.

Medzi krajiny s aktuálne najnižšou infláciou patria napríklad obľúbené dovolenkové destinácie Španielsko a Grécko. Medzi krajiny s aktuálne najnižšou infláciou patria napríklad obľúbené dovolenkové destinácie Španielsko a Grécko. (Zdroj: unsplash)

Inflácia na Slovensku sa podľa údajov ekonomických analytikov výrazne podpísala popri cenách organizovaných dovoleniek a zájazdov od domácich predajcov aj na cenách dopravných služieb. Tie od jari minulého roku intenzívne rastú. „Medziročné porovnanie z marca 2023 hovorí, že dopravné služby zdraželi v priemere o 15 %. To sa týka všetkých služieb spätých s dopravou s odjazdom či odletom zo Slovenska, teda u nás kupovaných lístkov na vlak, autobusovú dopravu, leteniek či diaľničných poplatkov. Pokiaľ ide čisto o letenky – v prvom štvrťroku tohto roka narástla ich cena medziročne v priemere až o 38 %,“ hovorí Martin Vlachynský, ekonomický analytik z projektu ZPDZ Research. Čo sa týka cestovania po Slovensku, účty za ubytovanie v našich hoteloch a gastro v slovenských reštauráciách narástli medziročne o 19 %.

„Hoci hovoríme o marcových dátach, v lete bude situácia podobná. Môžeme dúfať v spomalenie rastu cien, teda spomalenie inflácie, no pokles cien je v týchto segmentoch najbližšiu sezónu nepravdepodobný,“ hodnotí ekonomický analytik Martin Vlachynský.

Ako sa vyvíja inflácia v dovolenkových destináciách

Pozitívna správa je, že inflácia začala v ostatných mesiacoch vo väčšine krajín Európy spomaľovať. Medzi krajiny s aktuálne najnižšou infláciou patria napríklad obľúbené dovolenkové destinácie Španielsko a Grécko – v nich bol podľa údajov z marca tohto roku zaznamenaný medziročný nárast na úrovni už iba okolo 3 resp. 5 %. „Naopak, ceny stále výraznejšie rastú v populárnom Chorvátsku, kde sa inflácia drží zatiaľ medziročne na úrovni 11 %. V Taliansku je to podľa údajov z marca 8 %,“ uvádza Martin Vlachynský k téme zvýšenia cien, s ktorým je treba počas tohto leta v zahraničí priemerne počítať pri platení jedla, lokálnej dopravy, ubytovania hradeného na mieste či ďalších služieb.

Zíde sa poistenie – účet za bežné ošetrenie vyjde až 250-krát viac

Pri uvažovaní o klasickej prímorskej dovolenke Slovákov, napr. v Chorvátsku, Taliansku či Grécku, má zmysel pamätať aj na cestovné poistenie. Sumy, ktoré by vás mohla stáť nechcená hospitalizácia, ošetrenie úrazu či špeciálny odvoz, tiež z roka na rok rastú a neporovnateľne presahujú to, čo zaplatíte poisťovni za uzatvorenie poistky.

Len na ilustráciu – ak by ste si v Chorvátsku pri skoku do mora poranili hlavu o skalu, ošetrenie vás v miestnom zdravotníckom zariadení vyjde podľa údajov poisťovne KOOPERATIVA v priemere 1300 eur. Ak si v Taliansku zlomíte ruku a budete musieť ísť na röntgen či zasadrovanie na súkromnú kliniku, ktorej zákroky nie sú kryté Európskym preukazom zdravotného poistenia, počítajte s účtom vo výške približne 2000 eur. „Najnižší balík nášho zahraničného cestovného poistenia so základným limitom preplatenia liečebných nákladov stojí klienta na 7 dní do 8 eur, ak si zvolí najvyššie poistné krytie, bude to necelých 20 eur. Tieto sumy nie sú, samozrejme, pri viacčlennej rodine a zvyšujúcich sa ostatných výdavkoch zanedbateľné, avšak sloboda a bezstarostnosť, ktorú počas dovolenky pri potenciálne hroziacich komplikáciách prinášajú, je neporovnateľná,” vysvetľuje výhody zahraničného cestovného poistenia hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA Silvia Nosková.

Pomoc s refundáciou za zmeškaný let či alternatívnym spojom

Pri výpočtoch, či sa cestovné poistenie oplatí, dnes už treba na plusovú stranu zarátať aj ďalšie bežne využiteľné výhody. Pri výbere konkrétnej poisťovne a produktu poistenia zohrávajú čoraz väčšiu rolu hlavne asistenčné služby a voliteľné pripoistenia. „V našej komunikácii s klientmi zdôrazňujeme, že moderné cestovné poistenie už nie je iba o krytí život a zdravie ohrozujúcich rizík či riešení stresov s batožinou. Úlohou poisťovní je prinášať viac pohody do cestovania a trávenia aktívneho oddychu aj cez praktické služby navyše. Tie sú buď automatickou súčasťou balíka cestovného poistenia alebo ich je možné si jednoducho vyskladať pripoistením,“ hovorí Silvia Nosková Illášová.

Súčasťou zahraničného cestovného poistenia Marco Polo v Kooperative je napríklad aj dopravná asistencia špeciálne pre letecké dovolenky, ktorá za vás overí a následne procesne zastreší nárok na úplnú alebo čiastkovú refundáciu v prípade meškajúceho letu. Telefonická dopravná asistencia vám pomôže nájsť alternatívne spoje zrušeného vlaku či autobusu v cudzine. Samozrejmosťou je preplatenie nákladov z miesta pobytu na ambasádu, ak vám ukradli alebo ste stratili cestovné doklady. Ak sa vám počas cesty v zahraničí pokazí auto a dohodnete si pripoistenie, poisťovňa vám na diaľku zabezpečí opravu auta či jeho odtiahnutie. Ak to bude nevyhnutné, spoľahnúť sa môžete aj na preplatenie dočasného ubytovania na pár nocí v blízkosti miesta, kde ste uviazli. Ďalšími praktickými pripoisteniami môže byť preplatenie storna zájazdu či rizikové športy pre cestovateľov za adrenalínovými zážitkami.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 24 122
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 754
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 937
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 337
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 273
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 885
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 650
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 7 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 7 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 18 h
SkryťZatvoriť reklamu