Druhý týždeň súťaže o Porsche opäť najviac prial komoditným obchodníkom

To, že komoditné trhy ponúkajú najlepšiu príležitosť k zhodnoteniu ukázal aj druhý týždeň investičnej súťaže X-Trade Brokers Cup 2009, v ktorej je hlavnou cenou Porsche Cayman. Mimoriadne sa opäť darilo obchodníkom s cukrom, ktorí majú na svojom konte dva najvýnosnejšie obchody týždňa.

Tentokrát boli na rozdiel od minulého týždňa na cukry úspešné nákupné pozície, keďže sa po minulotýždňovom poklese trend obrátil. Výrazne k tomu prispela aj správa austrálskej Macquarie Bank, podľa ktorej presiahne dopyt po cukre v najbližších mesiacoch jeho ponuku, ktorá trpí v roku 2009 mimoriadne zlým počasím, o takmer sedem percent, čo bude naďalej tlačiť na nárast jeho ceny. Najúspešnejší obchod v tomto týždni bol realizovaný práve na cukri a vyniesol vyše 63 tis. eur, súťažiaci vstúpil do pozície s dvoma lotmi a držal ju otvorenú až päť dní.

Darilo sa aj súťažiacim s ostanými komoditami, vysoko medzi najlepšími obchodmi figurovali aj obchody realizované na zlate, zemnom plyne, či rope. Vysoké výnosy a minulotýždňové úspechy komoditných obchodníkov nalákali do komodít ďalších súťažiacich, keď ich pomer vzrástol až na 43 % a už dýchajú na chrbát menovým párom, na ktorých realizovalo svoje obchody takmer 47 %. Najviac sa spomedzi komodít obchoduje ropa a zlato, a celkovo najobchodovanejším nástrojom je menový pár euro-dolár.

Z najobchodovanejších mien ponúkla v priebehu týždňa najväčšiu príležitosť k zisku britská libra, ktorej sa podarilo zvrátiť negatívny trend z posledných dvoch mesiacov, počas ktorých prišla o takmer desatinu svojej hodnoty. Postaral sa o to aj člen Výboru pre monetárnu politiku Bank of England Paul Fisher, podľa ktorého slov banka uvažuje nad pozastavením programu nákupu dlhopisov, prostredníctvom ktorých pumpuje nové peniaze do britskej ekonomiky. To posunulo libru na páre s eurom nahor o takmer 2 %.

Naopak, stále relatívne málo súťažiacich obchoduje akcie a akciové indexy, ktoré momentálne prechádzajú vyššou volatilitou z dôvodu výsledkovej sezóny, počas ktorej väčšina popredných svetových spoločností zverejňuje svoje zisky a tržby za tretí kvartál. Podiel obchodov realizovaných na týchto inštrumentoch sa pohybuje zhruba na úrovni 10 %. Výsledková sezóna je zatiaľ úspešná, keď väčšina spoločností ktoré zatiaľ svoje kvartálne výsledky zverejnili prekonala očakávania, obchodníkov, čo posunulo akcie ďalej nahor. Medzi svetovými gigantmi, ktorí majú za sebou úspešný kvartál sa nachádzajú popredné americké banky JP Morgan Chase a Goldman Sachs, technologické spoločnosti Intel a Google, či najväčší európsky výrobca spotrebnej elektroniky Philips. Naopak neúspešný kvartál majú za sebou americké retailové banky Citigroup a Bank of America, na ktoré stále dolieha neutešený vývoj na trhu práce v podobe rastúceho objemu nesplatených úverov.

V priebehu týždňa dosiahli na Slovensku najvyššieho zhodnotenia pani Kurucová (1 242 %) a pán Krištof (773 %), v Českej republike si cenu, ktorou je multimediálne zariadenie HTC, za najlepšieho týždňového obchodníka a obchodníčku odnesú pani Šmeredová (896 %) a pán Masný (1 528 %). Pripomíname, že súťažiaci, ktorý v priebehu mesiaca októbra dosiahne najvyššie zhodnotenie, odíde na novom Porsche Cayman, registrácia je ešte stále možná na stránkach www.xtb.sk. Veľa šťastia a pozitívne trendy praje aj v ďalšom priebehu súťažiacim spoločnosť X-Trade Brokers.

Alori: upratujte efektívne a bez námahy

Produkty Alori sľubujú čistý a bezpečný domov pre vás, vašich blízkych aj pre vašich domácich miláčikov.

Gansberg Koliba - Housing as a symbol of success

The apartments are designed to meet even the most demanding requirements.

Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka

A na faktoch vtedy záleží.

V Tescu vlani zákazníci nakúpili až 700 miliónov sl. potravín

Tesco patrí k maloobchodným reťazcom s najväčším počtom predaných slovenských výrobkov.