Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Pomocník v boji proti zadlženiu

Veľký fenomén súčasnej doby - trend zadlženia firiem - je čoraz výraznejší. Dochádza k platobnej neschopnosti a v jej dôsledku sa nielenže nekupujú nové tovary a služby, ale zákazníci často ani neplatia za to, čo im už bolo poskytnuté. Tento stav pochopiteľne nevyhovuje žiadnemu účastníkovi obchodného vzťahu. Ako si môžu firmy v tejto situácii pomôcť?

Ten najjednoduchší prípad je, ak ide o dve spoločnosti, ktoré majú medzi sebou vzájomné pohľadávky aj záväzky. Ich problém vyrieši vzájomný zápočet, v rámci ktorého si svoje záväzky vyrovnajú pohľadávkami. Toto riešenie však nie je možné uplatňovať vo všeobecnosti a v praxi je skôr ojedinelé. Na to, aby mohli manažéri svoje pohľadávky riadiť, musia mať v prvom rade detailnú a prehľadnú informáciu o ich stave, k čomu im môže značne dopomôcť dobre zvolený informačný systém. „Softvér na riadenie pohľadávok firmám zabezpečí, že budú mať presnú informáciu o vývoji každej svojej pohľadávky. Budú mať k dispozícii informácie ako je okamžitý stav, uskutočnené čiastkové úhrady, vystavené upomienky, penalizačné faktúry, vytvorené opravné položky. Takto je práca s pohľadávkami omnoho efektívnejšia.“ uviedla v tejto súvislosti Martina Mošková, finančná riaditeľka Asseco Solutions, ktorá ďalej dodáva: „Naši zákazníci mali prvotne požiadavku iba na automatické generovanie upomienok, tento stav však pre nich nebol postačujúci a tak nás inšpirovali k vytvoreniu nástroja na riadenie pohľadávok“. Aj napriek tomu sa stane, že niektoré pohľadávky sú od zákazníkov jednoducho nevymožiteľné a ak sú pohľadávky neuhradené nad určený limit, je potrebné vytvoriť ku nim opravné položky. Aj takúto činnosť však možno v dnešnej dobe robiť automaticky, pričom niektoré softvéry na trhu dokážu automaticky znížiť opravné položky v prípade došlej úhrady alebo v prípadne ich použitia.

Napriek globálnej ekonomickej kríze si firmy uvedomujú, že stopnutie investícií dlhodobo ich finančnú situáciu nevyrieši. Akékoľvek investície však v súčasnosti realizujú oveľa obozretnejšie. Investovať do informačných technológií sa však v takomto prípade určite oplatí.

Viac na: www.assecosolutions.eu

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné

Porsche ide vlastnou cestou. Dokazuje, že komfort a športová jazda sa nevylučujú, pričom nadšencov oslovuje aj ako plug-in hybrid.

Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?

Dovážame nielen citrusy, ale aj zemiaky.

UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení

Vlastníkom AXA na Slovensku sa stala UNIQA. Pre klientov sa nič nemení. Ich úspory v dôchodkových fondoch budú v bezpečí .