Investičnú súťaž o Porsche vyhrala Slovenka s vyše štyridsaťnásobným zhodnotením

Víťazke súťaže sa podarilo v priebehu štyroch týždňov zhodnotiť virtuálny vklad o viac ako 4 000 %. V poslednom súťažnom týždni panovala na trhoch negatívna nálada, a tak prinášali súťažiacim zisky najmä predajné pozície.

Aj napriek tomu, že sa investičnej súťaže zúčastnilo zhruba niekoľkonásobne viac mužov ako žien, sa stala víťazkou súťaže žena, ktorá dokázala zhodnotiť virtuálne prostriedky v priebehu súťaže viac ako štyridsaťnásobne. Ukázala tak, že na finančných trhoch majú priestor aj ženy, ktoré majú tendenciu obchodovať viac opatrne ako mužskí obchodníci. Víťazka obchodovala výhradne euro-dolár, na ktorom jej v poslednom súťažnom týždni prinášali zisky najmä predajné pozície, keďže negatívna nálada na trhoch, za ktorou stáli nepriaznivé dáta tak na makroekonomickej ako aj podnikovej úrovni nahnala opäť obchodníkov do relatívne bezpečných dolárových aktív. V priebehu týždňa tak dolár zhodnotil na páre s eurom o 1,9 % a ukončil súťaž na vyše dvojtýždňových maximách.

Na rozdiel od ostatných súťažných týždňov, sa v rebríčku najlepších obchodov umiestnilo až päť realizovaných na menových pároch. Nestojí však za tým zvýšená volatilita, ale skôr vyššie objemy obchodov, keď súťažiaci s blížiacim sa koncom súťaže viac riskovali s cieľom posunúť sa smerom nahor v celkovom hodnotení. Najúspešnejší obchod týždňa bol realizovaný v predajnej pozícii na menovom páre libra-jen, na ktorom súťažiaci s 50 lotmi zarobil takmer 120 tisíc eur a zaknihoval tak najúspešnejší obchod celej súťaže vôbec. Celkovo bolo v poslednom týždni súťaže realizovaných až 51 % zo všetkých obchodov na menových pároch, najviac na euro-dolári, ktorý sa so zhruba pätinovým podielom stal najobchodovanejším inštrumentom súťaže vôbec.

Na druhom a treťom mieste v poradí celkovo najobchodovanejších inštrumentov sa umiestnili komodity ropa a zlato. Komodity počas celej súťaže prinášali obchodníkom vďaka svojej volatilite mimoriadne zisky, najviac zarábali súťažiaci na cukri a zemnom plyne. V poslednom súťažnom týždni bol najúspešnejší obchod realizovaný na rope a priniesol takmer 82 tis. eur. Ropa počas posledného súťažného týždňa podobne ako väčšina ďalších komodít spolu s negatívnou náladou na trhoch oslabovala. Obchodníci sa preladili do predajného módu najmä po nepriaznivých správach z americkej spotreby a z trhu s bývaním. Náladu nedokázal obchodníkom v druhej polovici týždňa vylepšiť ani rast amerického HDP na anualizovanej báze o 3,5 %, čo bolo lepšie číslo ako očakávaných 3,1 %.

Pod predajným tlakom sa vplyvom prevažujúcich zlých makroekonomických dát ocitli aj akcie. Na akciových trhoch k negatívnej nálade prispeli aj horšie korporátne výsledky, keď európske spoločnosti zatiaľ nenadväzujú na úspešný kvartál pre korporátnu Ameriku. Obchodníkov sklamali v priebehu týždňa spoločnosti ako SAP, ArcelorMittal, Banco Santander, alebo Royal Dutch Shell a v úplnom závere týždňa aj správy o blížiacom sa krachu americkej banky CIT Group. Ani napriek zvýšenej volatilite a týmpádom aj väčším príležitostiam k zárobku na akciových trhoch počas októbra, na ktorej mala leví podiel výsledková sezóna, neboli akcie a akciové indexy veľmi obľúbené u súťažiacich, keď len zhruba jedna desatina zo všetkých obchodov bola realizovaná práve na nich.

Aj v poslednom súťažnom týždni sa súťažilo o týždňové ceny v podobe komunikátorov HTC. Za najlepšieho Slováka si cenu odniesol pán František Galbavý s týždňovým zhodnotením 1 024 % a za najlepšiu ženu pani Lýdia Rejdová so zhodnotením 651 %. Na českej strane získali ceny pán Jakub Rusnok za zhodnotenie 1 561 % a Martina Kunstová za zhodnotenie 736 %. Celkovou víťazkou súťaže sa stala pani Zuzana Holienčinová z Trnavského kraja, ktorá dokázala počas štyroch týždňov z virtuálneho vkladu v hodnote 10 tis. EUR urobiť takmer 420 tis. a právom jej tak patrí prvá cena, ktorou je luxusný automobil Porsche Cayman.

Spoločnosť X-Trade Brokers srdečne blahoželá všetkým výhercom, všetkým súťažiacim praje do budúcna šťastnú ruku na kapitálových trhoch a teší sa na ďalší ročník investičnej súťaže.

Viac na www.xtb.sk.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 696
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 553
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 065
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 876
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 612
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 935
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 099
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 116
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 15 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 15 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 28. mar
SkryťZatvoriť reklamu