Financie na protipovodňovú ochranu z eurofondov

Podpora aktivít na ochranu pred povodňami z Operačného programu Životné prostredie

Po prvých tohtoročných výzvach v rámci Operačného programu Životné prostredie zameraných na oblasť odpadového hospodárstva a vybudovanie Povodňového varovného a predpovedného systému pripravuje Ministerstvo životného prostredia ako riadiaci orgán pre tento operačný program v najbližších týždňoch výzvu v rámci operačného cieľa 2.1 Preventívne opatrenia na ochranu pred povodňami, ktorého zameraním je znížiť škody spôsobené povodňami realizáciou preventívnych opatrení na ochranu pred povodňami, obmedziť ľudskou činnosťou spôsobené nepriaznivé vplyvy na odtokové pomery v povodiach a zabezpečiť prirodzenú schopnosť akumulácie vody revitalizáciou povodí.

V rámci uvedenej výzvy budú podporované aktivity zamerané na technické a biotechnické opatrenia v povodí a na sezónnych vodných tokoch spomaľujúce odtok vôd z povodia, výstavbu a rekonštrukciu vodných nádrží, poldrov, ochranných hrádzí, protipovodňových línií a zariadení na prečerpávanie vnútorných vôd na dosiahnutie potrebných technických parametrov ochrany pred povodňami, vrátane odstraňovania sedimentov z vodných nádrží I. a II. kategórie a z úsekov prítokov v dosahu ich ovplyvnenia vzdutím vody a oprávnená je taktiež úprava a revitalizácia tokov priamo spojená s dosiahnutím potrebnej úrovne ochrany priľahlých území pred povodňami.

Vyhlásenie výzvy je plánované na prelom apríla a mája a na projekty bude určených až 40 miliónov EUR. Presné podmienky a termíny nájdu záujemcovia na informačnom portáli www.opzp.sk.

K marcu 2010 vyhlásilo ministerstvo už 33 výziev na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok, za celkovo 1,517 mld. EUR. Možno konštatovať, že v rámci predkladania žiadostí o nenávratný finančný príspevok prostredníctvom Operačného programu Životné prostredie bolo k dnešnému dňu prijatých 1285 žiadostí vo výške 2, 936 mld. EUR. Celkovo bolo schválených už 461 projektov v objeme 1, 156 mld. EUR, z ktorých je momentálne zazmluvnených už 334 projektov v objeme 766 mil. EUR. Z nich sa už väčšina, na základe uzavretých zmlúv, aj realizuje.

logo300.jpg

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Bayer posilňuje svoju značku

Dynamické, otvorené, osobné...To sú aktuálne atribúty inovovaného loga spoločnosti Bayer.

Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka

Advokátska kancelária Ružička Csekes sa za viac ako 25 rokov vyprofilovala na jednu z najväčších kancelárií na Slovensku.

O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie

O2 tak tento rok nadväzuje na úspešné projekty z minulého roka a spája ich pod spoločnú platformu O2 Dobrá vec.