Sobota, 16. november, 2019 | Meniny má Agnesa

Investičná súťaž o Porsche vstupuje do svojho záverečného týždňa

Súťažiaci majú ešte stále možnosť niekoľkými dobrými obchodmi rozhodnúť súťaž vo svoj prospech a odísť na novom Porsche Cayman. Doterajší priebeh súťaže ukazuje, že najväčšie zisky sa dajú realizovať na komoditách, v treťom týždni priniesol najvyššie zhodnotenie cukor.

Súťažiaci majú ešte stále možnosť niekoľkými dobrými obchodmi rozhodnúť súťaž vo svoj prospech a odísť na novom Porsche Cayman. Doterajší priebeh súťaže ukazuje, že najväčšie zisky sa dajú realizovať na komoditách, v treťom týždni priniesol najvyššie zhodnotenie cukor.

Slováci a Česi majú za sebou už tretí týždeň súťaže X-Trade Brokers Cup 2009 a pripravujú sa na finálnych päť dní, ktoré rozhodnú o majiteľovi nového Porsche Cayman. Ten získa súťažiaci, ktorému sa do 30. októbra podarí najviac zhodnotiť virtuálny vklad 20 tis. eur. Najúspešnejší sú v doterajšom priebehu súťaže komoditní obchodníci, ktorí využívajú mimoriadnu volatilitu na komoditných trhoch. Najziskovejšie obchody boli aj v treťom týždni realizované na cukri, zemnom plyne a pšenici.

Vysoká volatilita a možnosť dosahovať vyššie zisky prilákala na komoditné trhy mnohých obchodníkov, keď súťažiaci realizovali až 42 % svojich obchodov práve na komoditách, najobľúbenejšími boli opäť ropa a zlato s podielom na všetkých obchodoch 11,7 %, resp.8,7 %. Najziskovejší obchod však bol už druhý týždeň v rade realizovaný na cukri, na ktorom získala súťažiaca v predajnej pozícii vyše 68 tisíc eur. Cukor v minulom týždni vymazal časť ziskov spred dvoch týždňov, keď zvýšenie odhadu produkcie cukru v Indii na súčasnú sezónu zmiernilo tlak na jeho cenu.

Najobchodovanejšími inštrumentmi ostali menové páry, na ktorých bolo realizovných takmer 47 % všetkých obchodov, najviac, vyše 20 %, opäť na euro-dolári. Dolár v priebehu týždňa pokračoval v poklese, ku ktorému ho okrem iného nasmeroval aj šéf amerického FEDu Bernanke, podľa ktorého súčasná kríza vyslala signál k zníženiu nerovnováh v globálnej ekonomike, za ktoré však je zodpovedná vo výraznej miere aj rola, ktorú dolár zohráva v svetovej ekonomike.

Najvolatilnejší týždeň na menových trhoch zažili librové páry, keď libra v úvode týždňa pokračovala v posilňovaní v očakávaní, že Bank of England nerozšíri svoj program pre nalievanie nových peňazí do britskej ekonomiky. Všetko sa však obrátilo v piatok, kedy britský HDP za tretí kvartál aj napriek očakávaniam rastu klesol o 0,4 %, čo zvýšilo tlak na Bank of England k ďalšiemu tlačeniu peňazí.

Výsledková sezóna na akciových trhoch, ktorá sa stará o zvýšenú volatilitu medzi akciovými titulmi ani zďaleka neláka do akcií a indexov toľko obchodníkov ako menové a komoditné trhy. Niekoľkí sa však našli, najlepší obchod doterajšieho priebehu súťaže na akciách bol realizovaný na akciách spoločnosti Microsoft, keď súťažiaci otvoril pred kvartálnymi výsledkami osemlotovú pozíciu a zatvoril ju po vykázaní kvartálneho zisku 3,57 mil. dolárov so ziskom vyše 41 tis. eur. Celkovo bolo na akciách a akciových indexoch počas tretieho súťažného týždňa realizovaných zhruba 10 % všetkých obchodov.

Celkovo bol tretí týždeň pre súťažiacich menej úspešný, keď najvyššie zhodnotenia zaostávali za výsledkami súťažiacich z prvých dvoch týždňov. Dôvodom môžu byť aj negatívne makroekonomické dáta, ktoré prekvapili nejedného obchodníka špekulujúceho na rast ceny daného inštrumentu, keďže až 64 % obchodov bolo otvorených v nákupnej pozícii. Za vôbec najvyššie zhodnotenie si ako najlepší slovenský týždňový obchodník odnesie multimediálne zariadenie HTC pán Miroslav Križan so zhodnotením 717 %. Ďalšími  výhercami multimediálnych zariadení HTC sú za najlepšiu Slovenku Zuzana Savkuľaková so zhodnotením 456 %, za najlepšieho Čecha Michal Šereda za zhodnotenie 645 % a za najlepšiu Češku pani Monika Slavíkova za zhodnotenie 498 %. Všetkým výhercom srdečne blahoželáme.

Súťaž X-Trade Brokers Cup 2009 tak vstupuje do posledného týždňa, v ktorom súťažiaci môžu ešte stále rozhodnúť súťaž vo svoj prospech niekoľkými vydarenými obchodmi, čo drží dvere pre nových súťažiacich otvorené a prípadní záujemcovia sa tak môžu stále do súťaže registrovať na stránkach www.xtb.sk. Veľa šťastia a pozitívne trendy praje vo finiši súťaže praje všetkým obchodníkom spoločnosť X-Trade Brokers.

O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť

Tentokrát konceptom „Krajiny, do ktorej sa nechceme vrátiť“ a desiatkou ďalších projektov zameraných na 17. november.

Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku

V Českej republike majú notári s účinnosťou od 1. januára 2015 právomoc na žiadosť oprávnenej osoby vykonať zápis do VR.

Iba tento víkend: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu

Získajte SME.sk k 30. výročiu nežnej revolúcie iba za 30 eur na celý rok.