Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián

Vakcíny proti pneumokokom znižujú náklady

Podľa najnovších medzinárodných výskumov môže nová vakcína proti 10 pneumokokovým kmeňom priniesť nielen výrazne vyššiu ochranu proti akútnym zápalom stredného ucha, ale aj výrazné úspory.

Každý rok zomiera vo svete na následky pneumokokových infekcií takmer milión detí mladších ako päť rokov. Ďalšie milióny končia s pneumokokovými infekciami v nemocniciach, pričom medzi najčastejšie komplikácie patria zápaly stredného ucha. Nová 10-valentná vakcína znižuje výskyt závažných prípadov ochorení, v prípade akútnych zápalov stredného ucha spôsobených práve pneumokokom je to až o 51%. V praxi to znamená menej návštev lekára, menej chirurgických výkonov (ide najmä o zavádzanie drenážnych trubičiek do ušného bubienka) a predpisovanie menšieho počtu antibiotík. Výsledky výskumov, ktoré prebiehali vo viacerých krajinách Škandinávie, vo Veľkej Británii a Kanade, prezentovali vedci na júnovom zasadaní Európskej spoločnosti pre detské infekčné choroby (ESPID) v Bruseli. Prínos novej, 10-valentnej vakcíny sa dá počítať v miliónoch eur, ktoré sa jej používaním ušetria.

Napríklad vo Švédsku by sa celkové náklady na liečebnú starostlivosť pri očkovaní 10-valentnou vakcínou znížili o 10 až 12%! Predpokladá sa, že počet predpisovaných antibiotík deťom do 5 rokov klesne o viac než 18 tisíc balení za rok, výrazne klesne výskyt akútnych zápalov stredného ucha a potreba chirurgických zákrokov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), zo všetkých možných opatrení na ochranu verejného zdravia, je pravdepodobné, že očkovanie bude mať najväčší vplyv na počet nových prípadov pneumokokových ochorení. Nová vakcína proti 10 pneumokokovým kmeňom prináša zvýšenú ochranu pred pneumokokovými ochoreniami a zápalmi stredného ucha, ale aj zlacnenie zdravotnej starostlivosti. U nás bude dostupná už v tomto roku.

Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur

Spoločnosť, ktorá pomáha ľuďom s dlhmi.

Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?

Nová Riadiaca Veža bude v reálnom čase manažovať polohu vyše 16 miliónov dielov

Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch

Nielen palmy, pláže a slnko vás čakajú v Karibiku, ale aj relax v top hoteloch.