Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia

Bojujte proti osteoporóze každý deň!

V roku 1996 bol 20. október vyhlásený za Svetový deň osteoporózy. Aj v slovenskej spoločnosti rezonuje téma osteoporózy a jej nebezpečenstva stále častejšie.

Nielen zdravotný, ale aj sociálno-ekonomický aspekt osteoporózy spôsobuje čoraz viac problémov. Náklady na diagnostiku a liečbu tohto ochorenia a jeho následkov (zlomenín) neustále rastú.

Osteoporóza (riedke kosti) je ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva. Prejavuje sa ubúdaním množstva kostnej hmoty a porušenou štruktúrou kostí. To vedie následne k oslabeniu pevnosti kostí a k ich zvýšenej lámavosti.

Zmeny kostného tkaniva sa navonok nijako neprejavujú a vo svojich začiatkoch osteoporóza nebolí! Človek je často zaskočený až prvým prejavom osteoporózy – zlomeninou. Signály, ktoré môžu vopred upozorniť na osteoporózu, sú strata výšky (1 – 3 cm), bolesť alebo zaguľatenie chrbta.

Osteoporóza ohrozuje predovšetkým starších ľudí a ženy po menopauze.

Nebezpečnými komplikáciami, ktoré toto ochorenie spôsobuje, sú zlomeniny. Rizikom osteoporotickej zlomeniny je ohrozená asi každá tretia žena a každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov. Najčastejšie miesta zlomenín sú predlaktie, stavce a krčok stehennej kosti. Tieto typické zlomeniny často vznikajú pri banálnej situácii ako je zakopnutie, prudší predklon, dvíhanie bremena či zakašlanie.

2.jpg

V súčasnosti je dostupných viacero možností liečby osteoporózy medikamentami, no dôležité je zachovať kosť živým tkanivom a zlepšiť jej kvalitu tak, aby bola odolná voči zlomeninám. Nemenej dôležitá je aj úprava životosprávy (zvýšený príjem vápnika a vitamínu D, pravidelná konzumácia mliečnych výrobkov, syrov a rýb, primerané slnenie, pravidelné cvičenie a denná chôdza). Správna pohybová aktivita a životospráva pomáhajú spomaliť proces rednutia kostí a sú dôležitým doplnením medikamentóznej liečby.

Venovať sa osteoporóze len raz za čas je nedostačujúce. Je dôležité, aby sa prevencia osteoporotických zlomenín dostala do nášho každodenného života.

Kosť je živé tkanivo a preto bojujme proti osteoporóze každý deň!

Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta

Spravili nový „mejkap“ jednej prevádzky, ale Centrum stále nefunguje ako celok.

Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť

Nebavia ťa halloweenske párty? Kašli na ne. Neďaleko Bratislavy otvárajú Strašidelný dom pre silné žalúdky.

Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby

Podnikateľom v obchode a službách sa črtá zaujímavá príležitosť. V predaji sú nové komerčné priestory v Jarabinkách.