Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Bojujte proti osteoporóze každý deň!

V roku 1996 bol 20. október vyhlásený za Svetový deň osteoporózy. Aj v slovenskej spoločnosti rezonuje téma osteoporózy a jej nebezpečenstva stále častejšie.

Nielen zdravotný, ale aj sociálno-ekonomický aspekt osteoporózy spôsobuje čoraz viac problémov. Náklady na diagnostiku a liečbu tohto ochorenia a jeho následkov (zlomenín) neustále rastú.

Osteoporóza (riedke kosti) je ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva. Prejavuje sa ubúdaním množstva kostnej hmoty a porušenou štruktúrou kostí. To vedie následne k oslabeniu pevnosti kostí a k ich zvýšenej lámavosti.

Zmeny kostného tkaniva sa navonok nijako neprejavujú a vo svojich začiatkoch osteoporóza nebolí! Človek je často zaskočený až prvým prejavom osteoporózy – zlomeninou. Signály, ktoré môžu vopred upozorniť na osteoporózu, sú strata výšky (1 – 3 cm), bolesť alebo zaguľatenie chrbta.

Osteoporóza ohrozuje predovšetkým starších ľudí a ženy po menopauze.

Nebezpečnými komplikáciami, ktoré toto ochorenie spôsobuje, sú zlomeniny. Rizikom osteoporotickej zlomeniny je ohrozená asi každá tretia žena a každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov. Najčastejšie miesta zlomenín sú predlaktie, stavce a krčok stehennej kosti. Tieto typické zlomeniny často vznikajú pri banálnej situácii ako je zakopnutie, prudší predklon, dvíhanie bremena či zakašlanie.

2.jpg

V súčasnosti je dostupných viacero možností liečby osteoporózy medikamentami, no dôležité je zachovať kosť živým tkanivom a zlepšiť jej kvalitu tak, aby bola odolná voči zlomeninám. Nemenej dôležitá je aj úprava životosprávy (zvýšený príjem vápnika a vitamínu D, pravidelná konzumácia mliečnych výrobkov, syrov a rýb, primerané slnenie, pravidelné cvičenie a denná chôdza). Správna pohybová aktivita a životospráva pomáhajú spomaliť proces rednutia kostí a sú dôležitým doplnením medikamentóznej liečby.

Venovať sa osteoporóze len raz za čas je nedostačujúce. Je dôležité, aby sa prevencia osteoporotických zlomenín dostala do nášho každodenného života.

Kosť je živé tkanivo a preto bojujme proti osteoporóze každý deň!

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete

Prestížny magazín Global Finance hodnotil banky za pomoc počas pandémie. Cenu za líderstvo v kríze získala Slovenská sporiteľňa.

Magazín SME Ženy už v predaji

Novembrové vydanie nájdete v stánkoch od 29. októbra 2020

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.