Informovanosť o podnikateľoch sa zlepšuje

S postupným začleňovaním Slovenska do európskeho trhu sa zlepšujú a štandardizujú aj podmienky informovanosti o podnikateľských subjektoch.

Významný posun nastal najmä v prístupe k negatívnym informáciám o neplatičoch, čomu prispela aj legislatívna úprava, ktorá zaväzuje štátne inštitúcie a zdravotné poisťovne údaje o neplatičoch zverejňovať.

Aj keď zverejňované zoznamy nie sú vždy načas aktualizované a údaje v nich sú veľmi strohé, počet dlžníkov, ktorí neplatia dane a odvody včas obsahuje často desaťtisíce subjektov. Centrálnym registrom, ktorý tieto údaje spracúva, priraďuje k jednotlivým firmám a historicky uchováva je Univerzálny register Slovenskej republiky (www.ur.sk). Na negatívne informácie sa zameriava už od roku 2002 a okrem neplatičov Sociálnej poisťovne, Daňového úradu a zdravotných poisťovní v ňom nájdeme aj neplatičov lízingových spoločností a rôznych komerčných spoločností, ktoré sa rozhodli prispieť k zvýšeniu informovanosti o firmách, ktoré si s platením načas veľké starosti nerobia.

Princíp registra je jednoduchý. Nájdeme v ňom každý podnikateľský subjekt registrovaný na Slovensku, ku ktorému sú priraďované prípadné negatívne informácie. Z celkového počtu firiem môžeme aspoň jeden záväzok po lehote splatnosti nájsť pri viac ako 100 tisíc z nich. Jednotlivých záväzkov je v registri dokonca viac ako 570 tisíc.

Okrem čerpania informácií môžu podnikatelia do registra aj prispievať, a to vlastnými negatívnymi skúsenosťami s neplatičmi, čo prispieva k celkovému zlepšovaniu platobnej disciplíny. Užívateľmi Univerzálneho registra je väčšina finančných inštitúcií, ktoré údaje z registra využívajú pri hodnotení žiadateľov o úver, lízing a túto možnosť majú aj firmy pri preverovaní svojich obchodných partnerov.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.