Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Informovanosť o podnikateľoch sa zlepšuje

S postupným začleňovaním Slovenska do európskeho trhu sa zlepšujú a štandardizujú aj podmienky informovanosti o podnikateľských subjektoch.

Významný posun nastal najmä v prístupe k negatívnym informáciám o neplatičoch, čomu prispela aj legislatívna úprava, ktorá zaväzuje štátne inštitúcie a zdravotné poisťovne údaje o neplatičoch zverejňovať.

Aj keď zverejňované zoznamy nie sú vždy načas aktualizované a údaje v nich sú veľmi strohé, počet dlžníkov, ktorí neplatia dane a odvody včas obsahuje často desaťtisíce subjektov. Centrálnym registrom, ktorý tieto údaje spracúva, priraďuje k jednotlivým firmám a historicky uchováva je Univerzálny register Slovenskej republiky (www.ur.sk). Na negatívne informácie sa zameriava už od roku 2002 a okrem neplatičov Sociálnej poisťovne, Daňového úradu a zdravotných poisťovní v ňom nájdeme aj neplatičov lízingových spoločností a rôznych komerčných spoločností, ktoré sa rozhodli prispieť k zvýšeniu informovanosti o firmách, ktoré si s platením načas veľké starosti nerobia.

Princíp registra je jednoduchý. Nájdeme v ňom každý podnikateľský subjekt registrovaný na Slovensku, ku ktorému sú priraďované prípadné negatívne informácie. Z celkového počtu firiem môžeme aspoň jeden záväzok po lehote splatnosti nájsť pri viac ako 100 tisíc z nich. Jednotlivých záväzkov je v registri dokonca viac ako 570 tisíc.

Okrem čerpania informácií môžu podnikatelia do registra aj prispievať, a to vlastnými negatívnymi skúsenosťami s neplatičmi, čo prispieva k celkovému zlepšovaniu platobnej disciplíny. Užívateľmi Univerzálneho registra je väčšina finančných inštitúcií, ktoré údaje z registra využívajú pri hodnotení žiadateľov o úver, lízing a túto možnosť majú aj firmy pri preverovaní svojich obchodných partnerov.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Úprava osobného motorového vozidla

Zníženie podlahy v osobnom automobile je ideálnou úpravou pre prepravu telesne postihnutých osôb sediacich na invalidnom vozíku.

Bezbariérové vozidlo pre vozičkára Fiat Doblo

Important information for Brazilians living in Slovakia

Take action to receive information about the elections in Brazil and the Embassy of Brazil's activities.

Prečo sú dnes ryby také dôležité?

Vitamín D je pre ľudský organizmus prospešný na viacerých frontoch.