Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Letná univerzita deti baví

Žiaden školák si nedokáže predstaviť, že by ešte aj cez prázdniny musel chodiť do školy. Je preto pozoruhodné, ak sa objaví škola, do ktorej by malí školáci radi chodili aj cez leto. To je prípad Detskej univerzity. Priestory vysokých škôl v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach a bratislavského Divadla Aréna od júla patria všetkým deťom, ktoré sa chcú dozvedieť to, čo sa vo svojej „normálnej" škole nedozvedia.

„Prvýkrát sme sa na prednáškach zúčastnili minulý rok. Vyskúšať to bol môj nápad, Marek veľmi nadšený nebol," smeje sa Katarína, mama desaťročného školáka Mareka. „Povedala som mu, že po prvej prednáške sa môže sám rozhodnúť, či ešte niekedy príde. Po prednáške mi povedal, že už sa nevie dočkať ďalšej. Neverila som vlastným ušiam," dodáva mamička. Samozrejme, že prišli aj na ďalšiu prednášku. A zúčastnili sa aj tento rok. Marek pritom nie je žiaden „kockáč," žiadne zázračné dieťa nadané udivujúcimi matematickými schopnosťami. Vo voľnom čase pozerá televízor, chodieva hrávať futbal s kamarátmi, rád chodí do kina a hráva počítačové hry. Na vysvedčení bolo aj pár dvojok. Prednášky Detskej univerzity ho bavia práve preto, že otázky sú zvolené tak, aby zaujali aj bežné deti a vysokoškolskí odborníci odpovede formulujú tak, aby im deti rozumeli.

Prečo sa v opere spieva a hudba sa píše v notách? Prečo niektoré stromy na jeseň ožltnú a iné nie? Ako sa prenáša obraz a zvuk na diaľku? Odpovede na tieto otázky sa môžu deti dozvedieť - a nielen v školských laviciach Detskej univerzity. „To, že sa prednášky dajú vidieť aj na internete, je úplne super. S našimi ideme na dovolenku k moru, takže nebudem môcť vidieť všetky prednášky. Keď sa vrátime, pozriem si tie, čo som nestihol vidieť naživo," gestikuluje nadšene chlapec. Všetky prednášky možno nájsť na www.detskauniverzita.sk . „Máme 4G internet od T-Comu, ten je dosť rýchly na to, aby som si prednášky mohol pozrieť hneď a nemusel pritom pol hodiny čakať, kým sa stiahnu," pochvaľuje si Marek. Stiahnuté prednášky videl niekoľkokrát, dokonca občas domov pozve nových kamarátov z „univerzity" .Radi si zahrajú futbal, a potom debatujú o univerzitných novinkách pri maminom výbornom ríbezľovom koláči.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete

Prestížny magazín Global Finance hodnotil banky za pomoc počas pandémie. Cenu za líderstvo v kríze získala Slovenská sporiteľňa.

Magazín SME Ženy už v predaji

Novembrové vydanie nájdete v stánkoch od 29. októbra 2020

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.