X-Trade Brokers Cup 2008: Víťaz zhodnotil prostriedky vyše stonásobne !!!

Investičná súťaž X-Trade Brokers Cup 2008 dopadla nad očakávania, zúčastnilo sa jej takmer 41 000 Čechov a Slovákov. Hlavnú cenu Porsche Cayman vyhral investor z Českej republiky, ktorému sa podarilo dosiahnuť vyše stonásobného zhodnotenia.

Bezprecedentná volatilita na svetových trhoch počas trvania súťaže priniesla najšikovnejším investorom veľmi vysoké zhodnotenia. V prvej polovici súťaže, kedy sa akciových trhoch striedali rekordné straty a obrovské zisky, boli na popredných priečkach súťažiaci obchodujúci s akciovými indexmi. Neskôr, keď sa napätá situácia preniesla aj na menové trhy, začali nadmerne profitovať aj súťažiaci orientujúci svoju pozornosť na menové páry.

Najviac súťažiacich realizovalo svoje obchody práve na menových pároch a vôbec najobľúbenejším investičným nástrojom v súťaži bol EUR/USD. Množstvo obchodov sa realizovalo aj na menových pároch USD/JPY a GBP/USD. V celej súťaži patrili k najobchodovanejším nástrojom aj ropa a zlato, na ostatných komoditách však bolo realizovaných len minimum obchodov. Je to možné pripísať nízkemu povedomiu o komoditách ako aj faktu, že celosvetová pozornosť sa v posledných týždňoch upriamovala na iné nástroje.

Pomer dlhých a krátkych obchodov bol takmer vyrovnaný, čo naznačuje že súťažiaci sa plne prispôsobili súčasným podmienkam na trhu a špekulovali v rovnakej miere na rast, ako aj na pokles hodnoty investičného nástroja. Práve možnosť zarábať na raste aj na poklese hodnoty bola kľúčovou pre atraktivitu investičnej súťaže počas veľmi napätej situácie na trhoch.

Väčšina, takmer 32 000 súťažiacich pochádzala z Českej republiky, zo Slovenska to bolo len 9 000. Jedným z dôvodov nepomeru je väčšie povedomie o súťaži u našich západných susedov, keďže v Čechách sa organizoval už druhý ročník tejto súťaže, pričom na Slovensku to bolo po prvý raz. Aj napriek tomu sa Slováci v súťaži nestratili, a počas väčšiny súťaže bol na čele Slovák. Napokon sa do najlepšej desiatky dostali traja Slováci, dvaja z nich dokonca do prvej päťky. Najviac slovenských súťažiacich bolo z Bratislavského a Košického kraja, narozdiel od českých investorov sa Slováci viac ako na menové páry zameriavali na burzové indexy.

Víťaz súťaže realizoval väčšinu svojich obchodov na menových pároch EUR/AUD a GBP/USD ako aj na rope. Najúspešnejší Slovák, ktorý obsadil konečné štvrté miesto, svoju pozornosť upriamoval na akciové indexy, menovite na brazílsky BOVESPA a americký Dow Jones Industrial Average. Podobne ako celkový víťaz realizoval časť svojich obchodov aj na rope.

Hlavnou výhrou pre najlepšieho súťažiaceho bol luxusný automobil Porsche Cayman, spoločnosť X-Trade Brokers uhradí víťazovi aj daňové náklady spojené s výhrou, tomu tak nevznikajú žiadne ďalšie náklady. 10 notebookov značky Acer si medzi sebou rozdelili aj súťažiaci s najlepším zhodnotením počas jednotlivých týždňov, po jednom pre najlepšieho Čecha a najlepšieho Slováka v danom týždni.

Nasledovné tabuľky ukazujú konečné výsledky 10 najúspešnejších obchodníkov v súťaže X-Trade Brokers Cup 2008:

Poradie

10.

Tomáš

2 949,59 %

Kompletné poradie ako aj mená výhercov notebookov sú k dispozícii na stiahnutie na stránkach spoločnosti X-Trade Brokers Slovenská Republika www.xtb.sk.

Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!

Poslanec mesta M. Borguľa je pripravený platiť proti nim právnikov.

Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 7. vydanie.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová, rýchlejšia a prehľadnejšia.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.