Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

BMW xDrive – najinteligentnejší pohon všetkých kolies

Systém xDrive priniesol revolúciu do sveta automobilov s pohonom všetkých kolies. Jeho schopnosti prevyšujú konkurenčné technológie vďaka reálnemu prínosu k zlepšeniu bezpečnosti aj dynamiky jazdy.

Prívlastok „inteligentný" sa pripisuje živým bytostiam, schopným nejakej formy myslenia a interakcie s okolím. Pohon všetkých kolies xDrive sa však svojím spôsobom ozaj správa ako živá bytosť, aktívne komunikujúca s ďalšími systémami a za istých okolností dokonca až predvídavo riešiaca danú situáciu.

Technický základ inteligencie

Hardvérovým srdcom systému je viaclamelová spojka. Tá dokáže v priebehu niekoľkých milisekúnd presmerovať až sto percent pohonnej sily na jedinú nápravu. Obrovská výhoda tejto schopnosti sa preukáže napríklad v situácii, keď sa predné kolesá ocitnú na ľade a pod zadnými je ešte asfalt. Systém vtedy prenesie všetok pohon na zadné kolesá. Vďaka tomu majú modely BMW vybavené pohonom xDrive k dispozícii za každých okolností tú najefektívnejšiu trakciu.

Plné presmerovanie pohonu na zadnú nápravu dokáže xDrive zariadiť aj pri rýchlej jazde, čím dodá aj vysokému SAV modelu, ako je napríklad BMW X5, vlastnosti nízkej športovej limuzíny.

Elektronický mozog systému

Softvér systému xDrive úzko spolupracuje s elektronikou a senzormi stabilizačného systému DSC. Z toho vyplýva výrazné zlepšenie dynamiky aj bezpečnosti jazdy pri hroziacich kritických režimoch: keď napríklad senzory DSC zaregistrujú hrozbu nedotáčavosti alebo pretáčavosti, skôr než by si to vodič vôbec všimol, dajú pokyn pohonu xDrive, aby presmeroval pohon na patričnú nápravu a vozidlo z hroziacej situácie „vytiahol" alebo „vytlačil". Presmerovanie pohonu sa deje plne variabilne, teda nie vo fixných stupňoch, čo znamená, že sa vždy presmeruje len presne taký jeho podiel, aký je potrebný.

Cenné bonusy

Pohon xDrive okrem výrazného príspevku k dokonalej stabilite a trakcii pomáha systému DSC aj pri jeho doplnkových funkciách, napríklad pri bezpečnom zjazde zo svahu, alebo pri stabilizácii prívesu.

Viac informácií nájdete na: www.bmw.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete

Prestížny magazín Global Finance hodnotil banky za pomoc počas pandémie. Cenu za líderstvo v kríze získala Slovenská sporiteľňa.

Magazín SME Ženy už v predaji

Novembrové vydanie nájdete v stánkoch od 29. októbra 2020

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.