Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia

Neandertálec v Bojniciach!

Šokovaní obyvatelia neveria vlastným očiam...

Objavil sa znenazdania. Prišiel a usadil sa priamo v centre mesta. Okoloidúci len nechápavo krútili hlavami. Vedeli o ňom, že sa nachádza v okolí, ale netušili, že sa k nemu dostanú tak blízko. Boli prekvapení jeho šikovnosťou a zručnosťou. Je ohromujúce, čo dokázal urobiť holými rukami pred 60 tisíc rokmi, kedy využíval Prepoštskú jaskyňu v Bojniciach ako dielňu na výrobu kamenných nástrojov. Jeho nadanie znovuobjavili nadšenci pravekej histórie a s pomocou prostriedkov získaných z Konta Orange prostredníctvom programu Šanca pre váš región vyčistili priestor. Umožnili tak širokej verejnosti obdivovať nadanie pravekého človeka.

S iniciatívou obnoviť zdevastovanú Prepoštskú jaskyňu a jej okolie prišli samotní obyvatelia Bojníc. Zásluhou Správy slovenských jaskýň bola dokonca vytvorená expozícia života neandertálcov. S neporiadkom a zanedbanosťou okolia jaskyne sa rozhodlo skoncovať aj občianske združenie Bojnický skrášľovací spolok, ktoré sa s projektom „Vykročme po stopách našich predkov - bojnických neandertálcov" prihlásilo minulý rok do grantového programu Konta Orange - Šanca pre váš región.

Zapojili sa celé Bojnice

K revitalizácii Prepoštskej jaskyne a jej okolia sa ochotne pripojili aj rodičia a deti zo základnej školy, ktorí sa rozhodli dobrovoľne spolupracovať a pomáhať pri brigádach. Pomocnú ruku ponúkol aj primátor a dobrovoľníci sa našli aj v seniorských kruhoch. V ústrety vyšli pri realizácii projektu občianskemu združeniu aj oficiálne inštitúcie - Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, SAV Nitra a Košice, SNM v Martine, Odbor životného prostredia so sídlom v Trenčíne - pobočka Prievidza. „Keď sa už raz veci pohli, ostatní sa pridávali k spolupráci akosi automaticky, nikto sa nesnažil veci hatiť či zdržiavať. Najväčší prínos vidíme v tom, že medzi obyvateľmi nášho mesta už začína fungovať princíp 'poď urobiť niečo zadarmo - veď to robíš pre seba, svoje deti i ďalšie generácie, ktoré tu budú žiť po nás'. Občania si začínajú uvedomovať, že mesto to sme my, obyvatelia, ktorí tu žijeme," dodáva Medera z občianskeho združenia Bojnický skrášľovací spolok.

Šancu má aj váš región

Bojničania si nevedia vynachváliť, že sa k realizácii projektu odhodlali a doviedli ho do úspešného konca. Pozitívnym impulzom boli aj prostriedky poskytnuté z grantu Šanca pre váš región, vďaka ktorým sa im podarilo vyčistiť areál jaskyne od odpadkov, odstrániť náletové rastliny, vyčistiť jazierko, osadiť päť veľkých informačných tabúľ o pravekej histórii a vytvoriť zaujímavú náučnú trasu o pravekom živote bojnických neandertálcov. „Tým, že sme mali možnosť získať z grantu Konta Orange finančné prostriedky sme naštartovali veľkú vec - a všetci dobre vieme, že začiatok býva väčšinou vždy najťažší. Dnes pevne veríme, že naše putovanie za záchranou vzácnej pravekej histórie bojnických neandertálcov bude mať šťastný a úspešný koniec," hodnotí projekt Emil Medera.

Aj Vy máte podobný sen? Konto Orange chce dať šancu aj Vám a Vašim projektom. Ak sa chcete dozvedieť viac, kliknite na webovú stránku www.kontoorange.sk a sami sa presvedčte o možnostiach, ktoré Vám Konto Orange ponúka.

Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta

Spravili nový „mejkap“ jednej prevádzky, ale Centrum stále nefunguje ako celok.

Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť

Nebavia ťa halloweenske párty? Kašli na ne. Neďaleko Bratislavy otvárajú Strašidelný dom pre silné žalúdky.

Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby

Podnikateľom v obchode a službách sa črtá zaujímavá príležitosť. V predaji sú nové komerčné priestory v Jarabinkách.