Utorok, 19. november, 2019 | Meniny má Alžbeta

Neandertálec v Bojniciach!

Šokovaní obyvatelia neveria vlastným očiam...

Objavil sa znenazdania. Prišiel a usadil sa priamo v centre mesta. Okoloidúci len nechápavo krútili hlavami. Vedeli o ňom, že sa nachádza v okolí, ale netušili, že sa k nemu dostanú tak blízko. Boli prekvapení jeho šikovnosťou a zručnosťou. Je ohromujúce, čo dokázal urobiť holými rukami pred 60 tisíc rokmi, kedy využíval Prepoštskú jaskyňu v Bojniciach ako dielňu na výrobu kamenných nástrojov. Jeho nadanie znovuobjavili nadšenci pravekej histórie a s pomocou prostriedkov získaných z Konta Orange prostredníctvom programu Šanca pre váš región vyčistili priestor. Umožnili tak širokej verejnosti obdivovať nadanie pravekého človeka.

S iniciatívou obnoviť zdevastovanú Prepoštskú jaskyňu a jej okolie prišli samotní obyvatelia Bojníc. Zásluhou Správy slovenských jaskýň bola dokonca vytvorená expozícia života neandertálcov. S neporiadkom a zanedbanosťou okolia jaskyne sa rozhodlo skoncovať aj občianske združenie Bojnický skrášľovací spolok, ktoré sa s projektom „Vykročme po stopách našich predkov - bojnických neandertálcov" prihlásilo minulý rok do grantového programu Konta Orange - Šanca pre váš región.

Zapojili sa celé Bojnice

K revitalizácii Prepoštskej jaskyne a jej okolia sa ochotne pripojili aj rodičia a deti zo základnej školy, ktorí sa rozhodli dobrovoľne spolupracovať a pomáhať pri brigádach. Pomocnú ruku ponúkol aj primátor a dobrovoľníci sa našli aj v seniorských kruhoch. V ústrety vyšli pri realizácii projektu občianskemu združeniu aj oficiálne inštitúcie - Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, SAV Nitra a Košice, SNM v Martine, Odbor životného prostredia so sídlom v Trenčíne - pobočka Prievidza. „Keď sa už raz veci pohli, ostatní sa pridávali k spolupráci akosi automaticky, nikto sa nesnažil veci hatiť či zdržiavať. Najväčší prínos vidíme v tom, že medzi obyvateľmi nášho mesta už začína fungovať princíp 'poď urobiť niečo zadarmo - veď to robíš pre seba, svoje deti i ďalšie generácie, ktoré tu budú žiť po nás'. Občania si začínajú uvedomovať, že mesto to sme my, obyvatelia, ktorí tu žijeme," dodáva Medera z občianskeho združenia Bojnický skrášľovací spolok.

Šancu má aj váš región

Bojničania si nevedia vynachváliť, že sa k realizácii projektu odhodlali a doviedli ho do úspešného konca. Pozitívnym impulzom boli aj prostriedky poskytnuté z grantu Šanca pre váš región, vďaka ktorým sa im podarilo vyčistiť areál jaskyne od odpadkov, odstrániť náletové rastliny, vyčistiť jazierko, osadiť päť veľkých informačných tabúľ o pravekej histórii a vytvoriť zaujímavú náučnú trasu o pravekom živote bojnických neandertálcov. „Tým, že sme mali možnosť získať z grantu Konta Orange finančné prostriedky sme naštartovali veľkú vec - a všetci dobre vieme, že začiatok býva väčšinou vždy najťažší. Dnes pevne veríme, že naše putovanie za záchranou vzácnej pravekej histórie bojnických neandertálcov bude mať šťastný a úspešný koniec," hodnotí projekt Emil Medera.

Aj Vy máte podobný sen? Konto Orange chce dať šancu aj Vám a Vašim projektom. Ak sa chcete dozvedieť viac, kliknite na webovú stránku www.kontoorange.sk a sami sa presvedčte o možnostiach, ktoré Vám Konto Orange ponúka.

Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu

Volkswagen Slovensko pokračuje v produkcii zaujímavých videí, ktoré odhaľujú technologickú výbavu modelov VW.

Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.

Výška fixného výnosu sa mení podľa výšky a dĺžky investície

Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť

Influenceri si v kampani O2 pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie.