Ako výhodne nakúpiť na internete

V súčasnosti už asi každý užívateľ internetu postrehol veľký boom všemožných obchodov ponúkajúcich tovar za úžasne lacné ceny. Avšak podľa porekadla nie je všetko zlato, čo sa blyští, aj tieto úžasné ceny môžu mať plno „háčikov". Akých, to si teraz povieme.

V súčasnosti už asi každý užívateľ internetu postrehol veľký boom všemožných obchodov ponúkajúcich tovar za úžasne lacné ceny. Avšak podľa porekadla nie je všetko zlato, čo sa blyští, aj tieto úžasné ceny môžu mať plno „háčikov". Akých, to si teraz povieme.

V prvom rade si treba povedať, o čom je vlastne internetový predaj. Nejde v zásade o nič iné, ako o zásielkový predaj s tým rozdielom, že v ruke nedržíte klasický papierový katalóg, ale tovar si vyberáte prostredníctvom elektronickej ponuky zverejnenej na stránke príslušnej firmy.

A tu narážame na najzávažnejší problém a tým je poštovné. Cena tovaru síce môže byť relatívne nízka v porovnaní s kamenným obchodom, avšak zákazník (hlavne pri malých objemoch) môže v konečnom dôsledku zaplatiť viac po započítaní poštovného a balného. Tu treba povedať, že výška poštovného je takisto závislá od typu tovaru, ktorý človek kupuje a od spôsobu doručenia. Na Slovensku sa používa k doručeniu tovaru dobierka, t.j. tovar platíte až pri prevzatí a v tomto prípade je poštovné oveľa vyššie, ako keď tovar dopredu uhradíte. Pošta aj alternatívni doručovatelia si účtujú vysoké tzv. „dobierečné", ktoré sa nakoniec premietne do ceny tovaru.

V prípade luxusných komodít ako je drahá biela alebo čierna technika (rozumieme televízory, chladničky a iné drahé spotrebiče), ktoré predávajú internetové obchody, je aj v prípade vyššieho poštovného cena stále výhodná, keďže rozdiely v cenách oproti kamenným predajniam sa šplhajú na stovky až tisícky korún.

U parfumov sa poštovné väčšinou neúčtuje, keďže marža na tieto komodity aj v prípade zníženia ceny pokrýva poštovné, ktoré musí firma zaplatiť (viď. www.vone.sk).

Tretia skupina produktov sú knihy, filmové DVD, hudobné CD prípadne hračky. Relatívne luxusné komodity, avšak ich cena sa pohybuje rádovo v desiatkach, maximálne stovkách korún. Avšak práve v časoch finančnej krízy sú práve tieto tovary veľmi obľúbeným darčekom ako lacná náhrada drahých prezentov, ktorá nikoho neurazí. Tu si treba dávať na poštovné väčší pozor.

Veľmi výhodne sa tieto komodity dajú nakúpiť napr. v internetovom obchode www.gorila.sk. Pri dobierke, ponúka tento obchod ako jediný poštovné zadarmo pri nákupe nad 20 EUR. V tomto prípade sa vám oplatí si knižky a DVD kupovať naozaj na tejto stránke , keďže ceny sú v porovnaní s kamennými obchodmi oveľa nižšie (v priemere o 15 - 30%) a neplatíte ani korunu naviac aj v prípade, že si tovar objednáte na dobierku. Dokonca dnes (t.j. 26.5.2009) majú poštovné 0 EUR bez ohľadu na výšku nákupu - nakúpiť môžete trebárs aj za 5 centov a tovar vám doručia úplne zadarmo.

Ideálnym prostriedkom ako ušetriť na poštovnom je aj osobný odber, ktorý väčšina firiem ponúka v Bratislave. Znamená to asi toľko, že tovar, ktorý si objednáte cez internet si môžete prísť zobrať osobne na odberné miesto. Túto možnosť ponúkajú všetky hore uvedené obchody ( www.vone.sk, www.gorila.sk).

Táto možnosť je veľmi výhodná najmä pre Bratislavčanov, čo sa týka aj rýchlosti vybavenia objednávky. Napríklad www.gorila.sk má priamo k odberu vyše 5.000 knižných a filmových titulov. Takže, to čo vidíte na stránke www.gorila.sk, že je skladom, je priamo k dispozícii v ich odbernom mieste Gorila Megastore (www.gorilamegastore.sk). Tovar si môže zákazník jednoducho prísť priamo kúpiť do tohto obchodu, alebo ak chce mať istotu, že mu ho niekto „nevyfúkne spred nosa", môže si ho objednať na stránke na osobný odber a do 24 hodín ho má pripravený k odberu, o čom je upovedomený e-mailom a smskou.

Na záver len toľko, že internet je naozaj výhodný prostriedok na nákup darčekov a tovaru, avšak aj tu platí, že treba nakupovať s rozumom a premyslene.

Pre zaujímavosť uvádzame ešte rebríček najpredávanejších knižiek a DVD na www.gorila.sk:

TOP 5 DVD

1. Madagascar 2: Útěk do Afriky
2. Batman: Temný rytíř (2 DVD)
3. Austráli
4. Mamma Mia! The Movie
5. Stmívání / Súmrak DVD

TOP 5 KNIHY

1. Zatmenie (Stephenie Meyerová)
2. Rozbřesk (Stephenie Meyerová)
3. Hostiteľ (Stephenie Meyerová)
4. Tajomstvo príťažlivosti sŕdc (Ruediger Schache)
5. Mal to byť pekný život (Andrea Coddington)

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch

Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU

Po niekoľkoročnej prestávke sa opäť konala Burza pracovných príležitostí spojená s prezentáciou stavebných firiem.

Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu

Až jedno zo štyroch úmrtí v rámci Európskej únie je zapríčinené rakovinou.