Informačný systém Registra fyzických osôb

Každodenný život prináša množstvo situácií, v ktorých dnes musíme viacerým úradom vždy znova a znova predkladať množstvo potvrdení, žiadostí a zároveň opakovane nahlasovať zmeny osobných údajov. To samozrejme znamená aj množstvo správnych poplatkov, cestovanie medzi jednotlivými inštitúciami a čakanie v nekonečných radoch.

Plne informatizovaná verejná správa nás týchto nepríjemných povinností zbaví vďaka realizácii projektov Operačného programu informatizácia spoločnosti spolufinancovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Informačný systém Registra fyzických osôb zabezpečí, že od marca 2012 už budeme musieť tie najdôležitejšie informácie, doklady či zmeny odovzdávať štátu iba raz. Zjednoduší nám to život, ušetrí čas a peniaze napríklad pri prihlasovaní alebo odhlasovaní trvalého či prechodného pobytu, vydávaní voličských preukazov, riešení záležitostí na matrike, vybavovaní rôznych dokladov a v mnohých ďalších situáciách.

Register fyzických osôb je súčasťou Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS) a jeho vznik má pod patronátom Ministerstvo vnútra SR. Plné zrealizovanie tohto projektu znamená, že už nebudeme musieť „kmitať“ medzi úradmi a robiť im „poštára“ s rôznymi tlačivami a potvrdeniami. Všetky informačné systémy verejnej správy totiž budú mať neustále k dispozícii všetky potrebné aktuálne informácie o občanoch. Samozrejme, tieto údaje nebudú voľne prístupné a budú chránené pred akýmkoľvek zneužitím.

Ministerstvo vnútra zabezpečuje aj ďalší Národný projekt OPIS-u, ktorý už navyše môžeme niekoľko dní aj skutočne využívať. Elektronické služby pre osvedčenie o evidencii vozidla priniesli jednu zásadnú zmenu – elektronické technické preukazy. Tie umožnia slovenským vodičom odložiť nepraktické papierové doklady a navyše nahradia aj niekoľko ďalších dokumentov, ako osvedčenie o technickej a emisnej kontrole, či potvrdenie o zákonnom poistení. Slovensko je prvou krajinou v Európe, ktorá vydáva takýto elektronický doklad a jeho občania majú prístup k údajom z Informačného systému evidencie vozidiel. Zároveň so zavedením elektronických techničákov začali fungovať aj informačné kiosky, ktoré zobrazujú všetky informácie uložené na čipe nového elektronického osvedčenia a umožňujú napríklad aj preverovať originalitu dokladu. V rámci tohto Národného projektu navyše do konca tohto roka pribudnú aj ďalšie elektronické služby, ako napríklad podanie žiadosti o výmenu osvedčenia o evidencii vozidla z dôvodu výmeny TEČ, podanie informácie o strate a žiadosti o vydanie nového EOV, podanie informácie o odcudzení EOV, informovanie sa o stratených EOV, ich blokovanie čizneplatnenie.

www.opis.gov.sk

logo_claimnnn.jpg

Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK

V hre je preukaz MAXI KLASIK a prestíž!

Dizajn exteriéru nových jednotiek môžu navrhnúť samotní cestujúci (vizualizácia).

Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci

Využívate veľkonočné voľné dni na cestovanie? Tieto destinácie sú práve v kurze.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch