Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Ako neprísť o úroky na termínovanom vklade

Väčšina slovenských bánk v poslednom období láka klientov na čoraz vyššie úroky. Pozitívne zmeny z pohľadu klienta sa týkajú najmä termínovaných vkladov, ktoré sú najbežnejšou formou sporenia na slovenskom trhu. Sú zaujímavou voľbou, ak chcete pri zhodnocovaní svojich peňazí predísť zbytočnému riziku pri rôznych investičných produktoch. Vysoké úroky pri úsporách s viazanosťou síce skrývajú malé háčiky, poradíme vám však, ako na nich zarobiť čo najviac.

Kde nájdete najvyšší úrok

Stále platí, že najvyšší úrok bez podmienky minimálneho vkladu nájdete v direct banke ZUNO. Tá aktuálne ponúka 4 % ročne pri viazanosti vkladu na 3 roky. Jedinou podmienkou na otvorenie vkladu v tejto banke je založenie bežného účtu. Ten však banka poskytuje bezplatne všetkým klientom. V niektorých bankách si síce spolu s termínovaným vkladom nemusíte zakladať bežný účet, štandardne sa však nevyhnete návšteve pobočky a najmä povinnému minimálnemu vkladu pre získanie úroku. Ten sa väčšinou pohybuje v stovkách eur.

Viac vkladov chráni pred stratou úroku

V direct bankách si všetko spravujete sami cez internet. Výnimkou nie sú ani termínované vklady, ktoré si otvoríte niekoľkými klikmi v online bankingu. Čo určite oceníte, je možnosť otvoriť si naraz až desiatky samostatných vkladov. Táto zdanlivo nepodstatná vec má však svoj význam. Pri predčasnom výbere termínovaných vkladov vám banky väčšinou vrátia pôvodný vklad, ku ktorému vám prirátajú nanajvýš časť úrokov. Rozloženie celej sumy úspor do viacerých vkladov, aj s rozdielnou dĺžkou viazanosti, vás ochráni pred možnou stratou úroku. Ak teda budete chcieť vybrať časť svojich peňazí skôr, zvolíte si vklad so sumou, ktorú práve potrebujete. Ostatné vklady sa vám budú v banke aj naďalej úročiť. Zrušiť termínovaný vklad si môžete v každej banke kedykoľvek a okrem straty úrokov alebo ich časti vás to nič nestojí.

Presvedčte sa, aký úrok vám na termínovanom vklade ponúka vaša banka. Pozrite si porovnanie sadzieb podľa portálu FinancnaHitparada.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020

Celkový trh s uvedenými vozidlami tak poklesol o takmer 25% oproti roku 2019.

Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách

Digitalizácia má byť o moderných riešeniach, ktoré slúžia ľuďom. Ich zavádzanie do každodenného života je prioritou aj pre DATALAN

Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru

Trend podčiarkujú čísla návštevnosti webstránky poisťovne a stavebnej sporiteľne Wüstenrot