Ako neprísť o úroky na termínovanom vklade

Väčšina slovenských bánk v poslednom období láka klientov na čoraz vyššie úroky. Pozitívne zmeny z pohľadu klienta sa týkajú najmä termínovaných vkladov, ktoré sú najbežnejšou formou sporenia na slovenskom trhu. Sú zaujímavou voľbou, ak chcete pri zhodnocovaní svojich peňazí predísť zbytočnému riziku pri rôznych investičných produktoch. Vysoké úroky pri úsporách s viazanosťou síce skrývajú malé háčiky, poradíme vám však, ako na nich zarobiť čo najviac.

Kde nájdete najvyšší úrok

Stále platí, že najvyšší úrok bez podmienky minimálneho vkladu nájdete v direct banke ZUNO. Tá aktuálne ponúka 4 % ročne pri viazanosti vkladu na 3 roky. Jedinou podmienkou na otvorenie vkladu v tejto banke je založenie bežného účtu. Ten však banka poskytuje bezplatne všetkým klientom. V niektorých bankách si síce spolu s termínovaným vkladom nemusíte zakladať bežný účet, štandardne sa však nevyhnete návšteve pobočky a najmä povinnému minimálnemu vkladu pre získanie úroku. Ten sa väčšinou pohybuje v stovkách eur.

Viac vkladov chráni pred stratou úroku

V direct bankách si všetko spravujete sami cez internet. Výnimkou nie sú ani termínované vklady, ktoré si otvoríte niekoľkými klikmi v online bankingu. Čo určite oceníte, je možnosť otvoriť si naraz až desiatky samostatných vkladov. Táto zdanlivo nepodstatná vec má však svoj význam. Pri predčasnom výbere termínovaných vkladov vám banky väčšinou vrátia pôvodný vklad, ku ktorému vám prirátajú nanajvýš časť úrokov. Rozloženie celej sumy úspor do viacerých vkladov, aj s rozdielnou dĺžkou viazanosti, vás ochráni pred možnou stratou úroku. Ak teda budete chcieť vybrať časť svojich peňazí skôr, zvolíte si vklad so sumou, ktorú práve potrebujete. Ostatné vklady sa vám budú v banke aj naďalej úročiť. Zrušiť termínovaný vklad si môžete v každej banke kedykoľvek a okrem straty úrokov alebo ich časti vás to nič nestojí.

Presvedčte sa, aký úrok vám na termínovanom vklade ponúka vaša banka. Pozrite si porovnanie sadzieb podľa portálu FinancnaHitparada.sk

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.