SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

„Lomikare, Lomikare – do ruky a do dna“

V známom historickom románe s názvom Psohlavci opisuje Alojz Jirásek obdobie na konci 17. storočia

V známom historickom románe s názvom Psohlavci opisuje Alojz Jirásek obdobie na konci 17. storočia a svoju pozornosť venuje skupine obyvateľov, ktorí mali za úlohu strážiť hranicu medzi Čechami a Bavorskom. Nazývali ich Chodovia či Psohlavci. Boli priamymi poddanými kráľa a za svoje ochranné služby sa tešili mnohým privilégiám a výsadám. Po bitke na Bielej hore predal cisár Ferdinand II. územie Maximiliánovi Lammingerovi z Albrechtova (prezývanému Lomikar) ako dedičný majetok, a tak Chodovia prišli o svoje práva a pozemky. Tí však svoje privilégiá stratiť nechceli, ale ich sťažnosti neboli vo Viedni a v Prahe vypočuté. Začali preto organizovať povstanie. Najvýraznejšou postavou odboja bol Jan Sladký, prezývaný Kozina. Povstanie však bolo potlačené a Kozinu odsúdili na popravu obesením. Verejná poprava sa mala uskutočniť v meste Plzeň.

nahrobok.jpg

Foto: Milan Krupčík

 

Oficiálna Jiráskova verzia popravy, podľa ktorej Kozina pred popravou zvolal „Lomikare, Lomikare. Do roka a do dne zvu tě Lomikare na Boží súd.“ , je ľuďom známa. Keďže sa však poprava odohrávala v Plzni – meste zrodu prvého číreho, zlatistého piva na svete – nie div, že existuje aj pivárska legenda, ktorá hovorí niečo iné: „Keďže išlo o verejnú popravu, mešťania v Plzni mali povinnosť sa na nej zúčastniť. Na mieste popravy už v kresle sedel Lomikar, ktorý držal v ruke džbán s pivom. Pomaly sa k nemu pešo približoval dlho väznený a vyčerpaný Kozina, ktorému miestami poklesla noha či občas spadol. Mešťania sa nad ním zľutovali a podstrčili mu džbánok s pivom, aby nabral aspoň trocha posledných síl. Pivo dodalo Kozinovi veľa energie a síl. Džbánok držal v ruke, ale nemal ho celkom dopitý. Pri pohľade na Lomikara vystrel ruku a odrazu vyriekol: „Lomikare, Lomikare – do ruky a do dna.“

Pivo z Plzne, ktoré svet pozná pod značkou Pilsner Urquell, je už od svojho zrodu viac než len pivo, je to legenda, pravé bohatstvo. Spája v sebe alchýmiu unikátnych surovín s majstrovstvom pivných sládkov, ktorí si ho odovzdávajú z generácie na generáciu. Aj preto sa dodnes varí podľa nezmenenej receptúry, rovnakým varným postupom ako pred 168 rokmi. Od svojho vzniku je uctievané po celom svete, vďaka svojej výnimočnej a plnej chuti. Je značkou ľudí, ktorí si vážia veci so skutočnou hodnotou.

Čo predstavuje pravé bohatstvo v živote Mária Radačovského?

radacovsky490.jpg

Mário Radačovský, choreograf, tanečný virtuóz

 

„Je to jednoduché - pre mňa je bohatstvom, že som, že žijem, že som momentálne zdravý a šťastný človek. Po chorobe, ktorú som prežil, sa všetko zmenilo...

Až keď je človek na pokraji smrti alebo odchodu z tejto dimenzie, pochopí to podstatné. Každý deň, každá sekunda, teraz, nie potom alebo predtým, to je to najdôležitejšie. Že ľúbim, milujem a viem, že som milovaný, je pre mňa tým najväčším bohatstvom, o ktorom sa mnohým možno len sníva... Veľmi ďakujem či už Bohu, alebo tej inej energii, v ktorú verím, že mám to šťastie poznať a byť a stretávať úžasných ľudí. Áno, som bohatý človek.“

www.pilsner-urquell.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 978
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 537
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 155
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 281
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 378
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 133
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 971
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 776
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Magazín Leto v Rakúsku 2025 nájdete vložený v denníkoch SME a Korzár už dnes.


INZERCIA 20 h

Vychováva mladé talenty a učí ich disciplíne.


INZERCIA 20. máj

Zistite, ako sa buduje pracovné prostredie, v ktorom nemajú predsudky miesto.


INZERCIA 20. máj

Natuvion otvára brány špičkovým špecialistom: prináša svetové projekty a ponúka férové ohodnotenie.


19. máj
SkryťZatvoriť reklamu