Láka ťa kariéra v IT, ale nie si informatik? Try.IT

Bezplatné kurzy Try.IT spoločnosti Accenture umožňujú naštartovať kariéru v IT aj tým absolventom technických univerzít, ktorí neštudovali informatiku.

Máš vyštudovanú alebo práve končíš strojarinu, stavarinu, chémiu, fyziku či inú technickú školu? Zdá sa ti, že nájsť si dobrú prácu v tvojom odbore je ťažké? Pri surfovaní v pracovných ponukách narážaš najčastejšie na rôzne „ítečkárske“ fleky, o ktorých sa navyše píše, že platy v nich sú jedny z najvyšších v hospodárstve?

Na zásadnú zmenu v tvojom smerovaní nikdy nemusí byť neskoro. Accenture Technology Solutions, divízia globálnej spoločnosti Accenture, otvára v máji bezplatné kurzy pod názvom Try.IT, ktoré ti pomôžu preniknúť do atraktívneho sveta informačných technológií.

Školenia sú určené pre absolventov alebo aktuálnych študentov 5. ročníka rozličných technických fakúlt (napríklad strojnícka, chemicko-technologická, stavebná fakulta, fakulta mechatroniky a pod.), kde nie je informatika primárny študijný predmet.

Ak vieš myslieť analyticky a ovládaš angličtinu, ale napriek tomu pochybuješ či máš predpoklady uspieť v oblasti programovania či tvorby aplikácií, netreba mať obavy – po úvodnom nezáväznom teste a pohovore budeš mať v tejto otázke jasnejšie.

Kurzy potrvajú 4 týždne a budú prebiehať od pondelka do štvrtka. Ochutnať svet IT môžeš aj keď pracuješ, lebo školenie začína vždy popoludní o 16:30h a končí o 19:00h.

Celý kurz je úplne zadarmo a ak do neho nastúpiš, k ničomu sa nezaväzuješ. Ak ho úspešne skončíš, dostaneš ponuku na zamestnanie v divízii Accenture Technology Solutions, ktorú môžeš, no nemusíš prijať.

Mesačný kurz samozrejme z nikoho špičkového vývojára neurobí, no dá ti základy, ktoré môžeš ďalej rozvíjať v nadnárodnej firme (na ďalších školeniach, aj priamo pri projektoch na juniorských pozíciách) a v priebehu niekoľkých rokov si vybudovať úplne novú kariéru.

Možnosti kariérneho a platového rastu sú rovnaké pre každého zamestnanca Accenture Technology Solutions, ako vidno aj na príbehu Štefana Dobiáša, ktorý vo firme pracuje od roku 2007. Štefan v minulosti prešiel podobným kurzom ako je Try.IT. Volal sa IT šanca. V Accenture Technology Solutions začínal na juniorskej pozícii, dnes v nej pracuje ako Analyst Programmer.

Keď si pred štyrmi rokmi nastupoval do kurzu IT šanca, nevedel si o programovaní nič. Ako sa z laika stane programátor senior?

Pre mňa bola cesta možno ťažšia ako pre iných, lebo nie som absolvent technickej, ale hotelovej školy. Dôležité je, že ma vždy bavila matematika a myslím, že mám analytické a logické myslenie, ktoré je pre programovanie dôležité. Mal som šťastie, že som natrafil na kurz Accenture. Ale programátorom sa nikto nestane zo dňa na deň, úvodný kurz dá človeku len základy, aby sa vedel zorientovať v úlohách. Aj po nástupe do firmy som sa musel neustále učiť, na školeniach aj priamo v praxi.

Aké vedomosti si v priebehu štyroch rokov získal?

Pri nástupe do firmy je každý človek zaradený do nejakej oblasti, u nás sa to volá platforma, v ktorej potom pracuje dlhodobejšie. Ja som sa dostal do oblasti billingu, čiže zúčtovacích systémov pre veľké utilitné či telekomunikačné spoločnosti, ktoré poskytujú služby obrovským množstvám koncových zákazníkov. Robíme prevažne s databázovými systémami a dátami, takže práve v tejto oblasti som sa naučil najviac.

Odkedy si do firmy prišiel, posunul si sa o dve úrovne vyššie. Čo to okrem lepšej výplatnej pásky v praxi znamená?

Určite aj vyššiu zodpovednosť. Za tie roky som sa veľa naučil, môžem robiť náročnejšie veci, aj viesť iných ľudí. Ale nedá sa povedať, že na vyššej pozícii sa musí nevyhnutne zásadne zmeniť aj pracovná náplň. Accenture Technology Solutions je projektová organizácia a pri každom projekte môže človek robiť niečo iné. Posledné dva roky som bol pri jednom projekte líder tímu. Dnes pracujem na inom projekte, kde som súčasťou tímu. Ale vôbec mi to nevadí, lebo ma to baví a sám som sa tak rozhodol. Jednou z veľkých výhod tejto firmy je, že je veľká a robí vždy viacero projektov. S tým súvisí aj paleta príležitostí čo, pre koho a na akých technologických platformách môžete robiť.

Na akých najzaujímavejších projektoch si robil?

Pre mňa boli zaujímavé všetky. Nedávno som strávil dva mesiace v Holandsku, kde sme robili projekt pre telekomunikačného operátora, v súčasnosti pracujeme na zákazke pre veľkého domáceho mobilného operátora.

Fluktuácia v IT je pomerne veľká, informatici nemajú o prácu núdzu. Čo ťa vo firme drží už štyri roky?

Každého môže motivovať niečo iné, ale mne sa asi najviac páčia dve veci. Po prvé, že táto práca nie je monotónna a nudná. Jeden kolega z tímu, ktorý robil na projekte v Holandsku, odišiel, lebo si našiel menej náročnú prácu. Po roku sa vrátil, lebo sa tam nudil. Druhé pozitívum je, že vďaka dobrému náboru tu máme kompatibilných, podobne naladených ľudí. Nikdy som nemal problém s kolegom a neviem o tom, že by mali nejaké konflikty iní ľudia. V iných firmách to býva bežné.

Ako spätne hodnotíš svoje rozhodnutie vstúpiť do IT sveta?

Som veľmi spokojný a vôbec to neľutujem.

Ľudia dnes aj na univerzitách uprednostňujú pred technickými odbormi skôr humanitné vedy. Čo by si odkázal ľuďom, ktorí majú pred programovaním rešpekt?

Nech si vyskúšajú urobiť test, napríklad ten čo bude úvodnou predohrou kurzov Try.IT, aby si overili či majú potrebné logické a analytické myslenie. Treba si uvedomiť, že nikto od nich nebude vyžadovať programovanie zložitých algoritmov pre NASA. Ak má človek predpoklady pre vývojársku prácu, vie postupne získať základy systémovo-integračného programovania, ktoré sa dajú ďalej rozvíjať a zveľaďovať. Potom už závisí len na úsilí každého jednotlivca, ako ďaleko to dotiahne.

Pre viac informácií o Try.IT navštív www.tryIT.sk

Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy

Vianoce sú nielen kresťanským sviatkom, ale aj časom pre rodinnú pohodu, odpočinok a v neposlednom rade aj dobré jedlá.

Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave

IMMOFINANZ uvádza svoju medzinárodnú kancelársku značku myhive. Z budov Polus Towers I a II sa stávajú myhive Polus Towers.

Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?

Aké pivo majú Nemci najradšej a vedia vôbec správne načapovať plzničku?

Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME

Už dnes si môžete kúpiť špeciálne vianočné vydanie SME s knihou len za 4,99 €.