„Prísne strážené tajomstvo alchýmie piva“

Po tisícročia bolo varenie piva záležitosťou poľnohospodárstva. V stredoveku sa však z pivovarníctva stalo rozkvitajúce odvetvie priemyslu. Tajomstvo alchýmie piva strážili mnísi. Zásoby vody boli často kontaminované, a preto pivo, ktoré sa vyrábalo z prevarenej vody a vďaka svojmu obsahu malo baktériostatické účinky, bolo považované za oveľa bezpečnejšie než voda. Navyše obsahovalo vitamíny a kvasnice, ktoré potláčali množenie baktérií. V rodinách sa pilo bežne počas dňa.

Hlavnou oblasťou výroby piva sa stala stredná Európa, špeciálne Čechy, ktoré možno považovať za celosvetové centrum varenia piva. S rastúcou popularitou piva narastala aj potreba zdokonaľovať sa v remeslách. S jeho výrobou boli totiž v minulosti úzko späté viaceré z nich.

historynew.jpg

Remeselníci rovnakej či príbuznej profesie sa zväčša združovali v cechoch. Ich príslušníci museli vystupovať ako slušní mešťania so zodpovedajúcimi znalosťami v odbore. Veľmi dôležitá bola ich morálna bezúhonnosť. Ak ju stratili, zväčša prišli aj o samotné členstvo. Debnári a sudári vyrábali drevené nádoby z malých dosiek, obopnutých kovovými pásmi – obručami. Kováč za tepla tvaroval železo do požadovanej podoby kladivom na nákove. „Šrotýři“ alebo „šlotýři“, či „skladčí“ sa v starej češtine nazývali robotníci, ktorí vozili slad a drevo k varniam. Rozvážali aj víno a pivo, váľali sudy a spúšťali ich do pivníc (šrotovali). „Spilka“ (kvasiareň) je pivnica, v ktorej prebieha hlavné kvasenie v pivovaroch. Prácu v „spilke“ zabezpečovali spílečníci, ktorí strážili pivo pri kvasení, mali na starosti prečerpávanie čerstvo skvaseného piva z kadí do sudov a následne čistili sudy a kade. Ľad potrebný na ochladzovanie mladého piva získavali tzv. ľadári vysekávaním zo zamrznutých rybníkov. Vďaka furmanom pivo často prekonávalo značné vzdialenosti od miesta výroby. Ak furman prišiel do hostinca v čase veľkého sviatku, ďalej už v ceste nepokračoval, stal sa krčmárovým hosťom a neplatil ani groš. Priestory v meštianskych domoch, kde sa podávali nápoje, sa nazývali šenky. Keď v šenkoch ešte neexistovali výčapné zariadenia, pivo sa nalievalo zo sudov v pivniciach a potom sa nosilo do miestnosti.

Remeselné dedičstvo v pivovarníctve pretrváva dodnes.

bednarinew.jpg

„Vzorky každodenného stáčania piva degustujú plzenskí odborníci denne. Pivo zrejúce v moderných nerezových tankoch porovnávajú s mokom dozrievajúcim v pôvodných dubových sudoch. Plzeňský Prazdroj je jedným z posledných miest v Európe, kde sa pivovarskí debnári starajú o staré sudy a vyrábajú aj nové. Aj vďaka tomu plzenskí sládkovia dodnes pripravujú v ležiackych pivniciach pivo rovnakým spôsobom ako legendárny Josef Groll, ktorý v roku 1842 uvaril prvé zlaté, iskrivo priezračné a spodne kvasené pivo na svete. Dnes ho poznáme pod názvom Pilsner Urquell. Toto pivo sa stále varí podľa nezmenenej receptúry, ukrytej v kovovej skrinke vodnej veže Plzeňského Prazdroja,“ hovorí starší obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Václav Berka.

Pilsner Urquell je preto viac ako len pivo – je to legenda, nositeľ pravého bohatstva. Spája v sebe to pravé bohatstvo unikátnych surovín a majstrovstva pivných sládkov. Aj preto je značkou ľudí, ktorí sú schopní rozpoznať a vážiť si veci so skutočnou hodnotou.

Čo predstavuje pravé bohatstvo v živote Petra Pišťanka?

„Ako prakticky nemajetný človek, ktorý sa po celý život živí výhradne vlastnou prácou, nemám inú možnosť, len tvrdiť, že skutočné bohatstvo v živote je to, čo sa nedá kúpiť.

Čosi, čo človek buď má, alebo nemá.

Takže budem banálny: Skutočným bohatstvom je pre mňa moja až neskutočne veľkorysá a tolerantná manželka, žena do pohody i do nepohody. Ďalej moji priatelia, ktorí so mnou trávia svoj čas rovnako radi, ako ja ten svoj s nimi. Nemám ich veľa, vlastne by som ich vedel zrátať na prstoch dvoch rúk, ale robia môj život krajším a zmysluplnejším a skromne dúfam, že aj ja robím to isté pre nich. A do tretice moje železné zdravie, čo v mojom veku už nebýva samozrejmosť. Nič z toho som si nekúpil (ani by nebolo kde) a predsa mám – a bez ničoho z toho by som si nevedel predstaviť svoj ďalší život.“

www.pilsner-urquell.sk

pistaneknew.jpg

Peter Pišťanek, spisovateľ

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Bayer posilňuje svoju značku

Dynamické, otvorené, osobné...To sú aktuálne atribúty inovovaného loga spoločnosti Bayer.

Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka

Advokátska kancelária Ružička Csekes sa za viac ako 25 rokov vyprofilovala na jednu z najväčších kancelárií na Slovensku.

O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie

O2 tak tento rok nadväzuje na úspešné projekty z minulého roka a spája ich pod spoločnú platformu O2 Dobrá vec.