Pohár vína na Valentína

Večera pri víne, chutnom jedle a v spoločnosti blízkeho človeka takmer zaručujú prežitie príjemných chvíľ. Ale čo ak sme sami a máme len to chutné jedlo a víno? Potom nech je aj Valentín.

Prejavy citov sú prítomné všade. Dvojice držiace sa na ulici za ruky, teenageri bozkávajúci sa na zastávkach, starší pár sediaci v parku na lavičke zahĺbený do príjemného rozhovoru. Láska a city sú námetom pre filmy, hudbu a reklamu. Keď sa blíži sv. Valentín, lásky je všade ešte viac. Všetci sú zaľúbení, všetko je o láske. Chlpaté srdiečka, bonboniéry, tucty kvetov, plyšové medvedíky a iné zvieratká. Tieto prejavy sú nie všetkým po chuti. Vhodnou alternatívou je pohodlný večer strávený v niekoho spoločnosti. Netreba sa však báť stráviť večer osamote alebo v kruhu priateľov. V oboch prípadoch sa o vylepšenie nálady a spríjemnenie atmosféry postará chutné jedlo a kvalitné víno.

Čo treba vedieť

Obliať drahej či drahému bielu blúzku alebo košeľu červeným vínom nie je príjemné. Ani pre jedného. Prvý sa hnevá, že má na čistom oblečení fľak, druhý sa cíti vinný, aj keď mu to ten prvý nedáva najavo. A tak je dobré si zapamätať, že víno sa nalieva pomaly, etiketou otočenou k nalievajúcemu. Profesionálny someliér Róbert Nagy dodáva: „Samozrejme v ideálnom prípade ho nalievame do pohára na víno. Iný plný pohár tohto moku nevyzerá vábivo a víno si z neho nedokážeme dostatočne vychutnať. Pohár na víno by sa mal držať za stopku. Prvý dôvod je estetický, pretože sklo sa veľmi rýchlo „ochytá“. Druhým, vážnejším dôvodom je, že od rúk by sa víno rýchlo zohrialo a tým sa zmenili jeho chuťové vlastnosti. Nalievať treba do jednej tretiny pohára, aby sme s pohárom mohli ľahšie manipulovať a neobliali sa.“

Nalievať si plný pohár na Valentína nie je dobré ani v prípade, že ho niekto trávi sám. Nie však preto, že by mohol víno vyliať. Prizvať si niekoľko dobrých priateľov, otvoriť fľašu lahodného vína a spestriť si večer aromatickými syrmi je určite prijateľnejšie. Ak nie syr, ryba na akýkoľvek spôsob je vhodná takmer ku každému vínu.

Víno a jedlo

„Kombináciu s jedlom si vyberáme podľa druhu jeho prípravy a chuti. Víno by s jedlom malo byť v čo najlepšej harmónii alebo naopak v kontraste. Treba dávať pozor, aby víno pokrm pozdvihlo a nie potlačilo. Biele mladé suché vína vyberáme najmä k ľahkým jedlám z hydiny alebo rýb a bielym syrom. Vyzretejšie, prípadne barikované biele vína sa obvykle podávajú k jedlám s bielymi omáčkami, prípadne k ľahším jedlám z tmavého mäsa. K chuťovo výraznejším a mastnejším pokrmom sa podávajú červené vína, pričom platí, že komplikovanejšie jedlá by mali sprevádzať staršie, vzácnejšie vína. K cestovinám, šalátom, a celkovo ľahkým jedlám sa veľmi dobre hodia ružové vína. Prírodne sladké vína tvoria ideálny pár s foie gras, syrmi s modrou plesňou alebo samozrejme s dezertmi. Šumivé vína sú ideálne ako aperitív, no netreba sa báť ani kombinácie s jedlom,“ hovorí o vhodných vínach k pokrmom Róbert Nagy.

Víno je dobré si vyberať. Podľa udalosti, druhu pokrmov, chuti a fantázie. Kombinuje sa tak, aby chutilo samotné, no zároveň podporovalo chuť jedla. Víno by sme si mali vychutnať, nehltať ho. Hoci je aj kvalitné a lahodné a dokázali by sme ho vypiť jedným dúškom.

Ako kúpiť víno

Možností, ako si zaobstarať víno, je mnoho. Zájsť do vinotéky či vinárne, oddelenia vína v hypermarkete alebo nákupom cez internet. Práve posledná možnosť je veľmi pohodlná a moderná. Nemusí vás pri nej vystrašiť predstava dlhého radu pri pokladni v rámci večerného nákupu, ak doma zistíte nulový stav zásob vína. Alebo bezradné prehľadávanie jednotlivých fliaš bez možnosti rozhodnúť sa na základe informácií, ktoré by vám uľahčili výber. Rovnako je výhodou aj široká ponuka na jednom mieste. Portál víno.sme.sk ponúka viac ako 600 druhov vín za výhodné ceny. Využiť služby tohto internetového obchodu je jednoduché. Pri každom víne je uvedená cena, popis a informácie, ktoré o víne potrebujete vedieť. Vybrať si môžete podľa vlastných kritérií rôzne balíčky, ale aj jednotlivé vína, v prípade potreby poradiť sa s výberom, je pre vás k dispozícii internetový someliér na Facebooku. Stačí len kliknúť na www.vino.sme.sk, objednať a už si len vychutnávať lahodné víno.

Niekto sviatok zaľúbených prežije plačom do vankúša s pohárom vína alebo zábavou s priateľmi pri dobrom filme a kvalitnom víne. Zaľúbený pár má tiež na výber. Či však po obliatí vínom ostane každý urazený v rohu izby alebo bude vyzlečený kúsok odevu odrazovým mostíkom pre príjemne strávený večer, je už na vás.

GoPass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.

OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom

Slnko, pláž, oddych. Problémy s autom však veľmi rýchlo môžu zmeniť letnú dovolenku na nepríjemný zážitok.

OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom

OMV ponúka vodičom tipy, ako si pripraviť auto na dovolenku bez stresu.

S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku

S kartou Mastercard World od VÚB Banky nezačnete dovolenku na preplnenom letisku, ale v pohodlí letiskových VIP salónikov.