INZERCIA

Ako rozumieť dobrému vínu: Degustovanie

Ak sa chceme naučiť vychutnávať víno, vnímať rozdiely v jeho chuti a vôni, najlepším spôsobom je degustácia. Degustovanie, teda ochutnávka vína nieje záležitosťou určenou len pre profesionálov. Degustuje každý, kto má rád dobré víno a chce napríklad i poznať, ktoré mu najviac chutí. Aj preto v poslednom období na Slovensku zažívame boom v podobe rôznych degustácií a vínnych ciest.

Ak sa chceme naučiť vychutnávať víno, vnímať rozdiely v jeho chuti a vôni, najlepším spôsobom je degustácia. Degustovanie, teda ochutnávka vína nieje záležitosťou určenou len pre profesionálov. Degustuje každý, kto má rád dobré víno a chce napríklad i poznať, ktoré mu najviac chutí. Aj preto v poslednom období na Slovensku zažívame boom v podobe rôznych degustácií a vínnych ciest.

Pri degustácii je skúsenosť z porovnávania viacerých vín naraz neporovnateľne obohacujúcejšia, než keď porovnávame vína štýlom jedna fľaša dnes, druhá zajtra. Väčšina z nás už o hodinu nevie popísať víno, ktoré sme pred chvíľou pili a teda je veľmi tažké ho porovnať s vínom, ktoré degustujeme o pár dní neskôr. Práve preto ak degustujeme viac vín naraz, máme možnosť vnímať, že jedno víno je napríklad viac ovocnejšie než to druhé, tretie je oveľa sviežejšie, a štvrté víno aromatickejšie. Naše chuťové a čuchové bunky pracujú oveľa intenzívnejšie než keď si doma len tak popíjame víno, a oveľa ľahšie sa naučíme rozoznávať vína. Dokážeme si naviac ľahšie zapamätať ako voní a chutí „mineralita", či „animálne tóny".

Ako by mala taká degustácia vína vyzerať?

Profesionál pri degustácii víno obvykle po ovoňaní a „poválaní v ústach" vypľúva, no my ho môžeme aj prehltnúť. V prípade, že sa chystáme degustovať viac vzoriek, je nevyhnutné každé víno nalievať v menšom množstve, než keď ho bežne pijeme. V opačnom prípade by sme už boli pravdepodobne po pár vzorkách opití a neschopní rozoznať detaily. Na to, aby degustácia mala čo najlepšiu výpovednú hodnotu, potrebujeme víno v správnej teplote, správny pohár a dobre presvetlenú miestnosť. Veľmi podstatné je, aby sme pred samotnou ochutnávkou nefajčili, nejedli výrazné korenisté jedlá a nepoužívali silný parfum. Ani umývať si zuby tesne pred degustáciou vína nieje vhodné, pretože naše chuťové a čuchové bunky by mohli byť zmätené.

Pri degustácii, či už profesionálnej alebo amatérskej pozorujeme tri aspekty vína: vzhľad - čiže farbu, vôňu a chuť. U šumivých vín navyše aj perlenie. Poradie hodnotenia týchto vlastností je vždy nasledovné: najprv hodnotia oči, potom nos a nakoniec naše ústa.

Vzhľad: Uchopte pohár s vínom za stopku a v 45 stupňovom uhle sledujte vzhľad vína na bielom pozadí (napríklad ponad biely papier, ktorý môžete umiestniť na stôl). Hodnotíme čírosť a farbu.

ňa: Následne privoňajte k vínu. Netreba sa báť. Pohár opäť trochu nakloňte a celý nos strčte do pohára. Odporúča sa nos umiestniť nie do stredu pohára, ale k jeho okraju, nakoľko po okraji pohára stúpa prevažné množstvo aromatických látok. Zhlboka sa nadýchnite a pokúste sa definovať vône. Teraz pohárom zakrúžte a celý proces zopakujte. Krúženie vínom v pohári napomáha aby sa lepšie zmiešalo so vzduchom a uvoľnili sa aromatické látky obsiahnuté vo víne - jeho vôňa bude preto ešte intenzívnejšia. Pri vôni hodnotíme jej intenzitu, jemnosť a kvalitu.

Chuť: Následne sa konečne môžte napiť. Do úst naberte len menšie množstvo vína aj s trochou vzduchu. Ako iste viete, ústna a nosová dutina sú prepojené, a chuť je vo veľkej miere určená práve vôňou, ktorú cítíme vďaka vzduchu (pamätáte si, ako vám nič nechutí keď ste nachladnutý?). Takto sa nám odkryje oveľa širšie spektrum vôní a chutí. Víno dobre pregúľajte v ústnej dutine (na jazyku, na podnebí) a až následne prehltnite. V chuti hodnotíme jej intenzitu, jemnosť, kvalitu a perzistenciu - teda dĺžku dochute, ktorú pociťujeme ešte stále po tom, čo sme víno vypľuli alebo prehltli.

V závere hodnotenia sa vínu udeľujú body aj za celkový dojem. Celé hodnotenie vína si môžeme zapisovať do tabuľky, alebo hodnotiť „len tak" pre seba. Profesionáli hodnotia vína na 100-bodovej stupnici, nám však bude postačovať známkovanie 1-5 ako si ho pomätáme zo školy. Samozrejme, každý si môže zvoliť vlastný štýl hodnotenia, dôležité však je, aby sme si víno vychutnali.

 

„Znalosť vína môže byť radosťou po celý život človeka"

E. Hemingway

 

Odporúčame:

Nechajte sa viesť svetom vína prostredníctvom vino.sme.sk a nezabudnite využiť príležitosť prihlásiť sa na jednu z našich degustácií.

 

Nákupný portál vino.sme.sk ponúka 600 druhov vín domácich a svetových značiek. Do sortimentu sú starostlivo vybrané vína, ktoré na základe hodnotenia odborníkov vyhovujú požiadavke dobrého pomeru kvality a ceny. Vďaka skladovým zásobám viac ako 110.000 fliaš, nájdete v ponuke len tie vína, ktoré sme schopní doručiť až k Vám domov do dvoch pracovných dní. Navyše teraz ku každej objednávke nad 15,-- EUR dostanete i darček v podobe fľaše skvelého vína.

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,2 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne

Útulný domov je výsledkom správnej teploty a vlhkosti.

Tlačové správy

Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť

Nový prípravok Cys-Control Fort spája viaceré účinné látky a pomáha aj pri chronických ťažkostiach.

Tlačové správy

Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!

V Čerešne living pribudli nové byty so zvýhodnenou cenou pre prvých 15 záujemcov. Leto v Dúbravke bude teraz ešte sladšie.

Tlačové správy

Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí

Koľko minuli účastníci na našom najväčšom festivale?