Ako investovať a nezabudnúť pritom na svoje hodnoty

Prvýkrát na Slovensku môžete investovať len do firiem, ktoré sú zodpovedné k spoločnosti. Nemusíte sa tak rozhodovať medzi svojimi hodnotami a finančnými cieľmi.

Spoločensky zodpovedný fond od Tatra banky je prvý slovenský fond, ktorý investuje len do  spoločensky zodpovedných firiem. Fond neinvestuje do firiem zo sektorov, ako sú napríklad alkohol, tabak alebo zbrane. Pri tvorbe jeho portfólia totiž boli vylúčené všetky firmy, ktoré podnikajú v rozpore so spoločenskou zodpovednosťou.

Naopak, do portfólia fondu sú zaradené firmy,

• ktoré sú transparentné,
  • s bezpečnými produktmi,
  • so starostlivosťou o zamestnancov,
  • ktoré chránia životné prostredie,
  • využívajú alternatívne energie.

Druhú časť portfólia fondu tvoria bezpečné štátne dlhopisy. Tie rovnako podliehajú prísnemu modelu hodnotenia. Investície smerujú len do dlhopisov štátov, ktoré majú zdravé verejné financie.

Aká je investičná stratégia

Fond je bezpečná investícia. Každý jednopercentný nárast od počiatočnej hodnoty je uzamknutý.

Znamená to, že aj keď poklesne hodnota akciovej zložky, máte stále zaistenú najvyššiu uzamknutú hodnotu. Zároveň je fond zaistený tak, aby dočasný pokles uzamknutej hodnoty nikdy nepresiahol 10 percent.

Prečo to robíme

V zahraničí sú podobné fondy obľúbené. Investovanie na základe hodnôt je totiž aj racionálne.

Zodpovedné firmy majú výrazne lepšie predpoklady byť dlhodobo úspešné vďaka pozitívnemu vnímaniu, úspešnejším produktom a udržateľnej konkurenčnej výhode.

Navyše, Tatra banke spolu s ďalšími signatármi iniciatívy PRI nie je jedno, ako je firma vnímaná vo svojej komunite, aký má vzťah k svojim klientom a zamestnancom, či aký má produkt vplyv na životné prostredie.

Fakty

• prvý slovenský fond, ktorý investuje len do spoločensky zodpovedných firiem
  • súčasť medzinárodnej iniciatívy pod záštitou OSN
  • bezpečná investícia - zaistená je investícia, ako aj výnosy
  • do 60 % portfólia fondu môžu tvoriť investície do akcií (zvyšnú časť tvoria bezpečné štátne dlhopisy)

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Bayer posilňuje svoju značku

Dynamické, otvorené, osobné...To sú aktuálne atribúty inovovaného loga spoločnosti Bayer.

Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka

Advokátska kancelária Ružička Csekes sa za viac ako 25 rokov vyprofilovala na jednu z najväčších kancelárií na Slovensku.

O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie

O2 tak tento rok nadväzuje na úspešné projekty z minulého roka a spája ich pod spoločnú platformu O2 Dobrá vec.