Cena pre novinárov EÚ – Spoločne proti diskriminácii!

Už siedmy rok oceňujeme v rámci EÚ novinárov tlačených a online médií, ktorí svojou prácou prispievajú k tomu, že verejnosť v Európe lepšie chápe hodnotu a prínos rozmanitosti a boja proti diskriminácii.

Táto súťaž je určená pre novinárov, ktorí píšu o otázkach diskriminácie alebo rozmanitosti na základe rasového alebo etnického pôvodu, vierovyznania, veku, zdravotného postihnutia či sexuálnej orientácie. Všetky príspevky musia byť uverejnené v tlačených médiách alebo online médiách, ktorých hlavná redakcia sa nachádza v jednom z 27 členských štátov EÚ.

Kampaň „Za rozmanitosť. Proti diskriminácii"

Cena pre novinárov EÚ je kľúčovým prvkom informačnej kampane s názvom „Za rozmanitosť. Proti diskriminácii.", ktorú vedie Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a rovnaké príležitosti. Kampaň prebieha vo všetkých 27 členských štátoch EÚ s cieľom zvýšiť informovanosť o diskriminácii a o právnych predpisoch, ktoré sú k dispozícii na boj proti nej, ako aj s cieľom propagovať prínos rozmanitosti.

Porota a hodnotiace kritériá

Víťazov národných cien určia odborníci z médií a z oblasti boja proti diskriminácii. Európska porota potom určí víťaza a ďalšie dve umiestnenia v rámci európskej ceny. Príspevky sa budú posudzovať na základe ich relevantnosti vzhľadom na problematiku diskriminácie a európsky kontext, na základe ich novinárskej hodnoty, komplexnosti výskumu a prípravy, originality a kreativity, ako aj ich vplyvu na verejnosť všeobecne.

Kto sa môže zúčastniť?

Súťaže sa môžu zúčastniť novinári tlačených a online médií z 27 členských štátov EÚ. Príspevky musia byť uverejnené v tlačených médiách alebo médiách online v čase od 1. septembra 2009 do 17. septembra 2010.

Články musia byť predložené v jednom z 23 úradných jazykov EÚ a musia mať rozsah minimálne 3 800 znakov (vrátane medzier). Odporúča sa, aby články nemali viac než 50 000 znakov (vrátane medzier).

Ceny

Víťazi 27 národných súťaží získajú cenu v hodnote 1 000 EUR. Víťaz európskej súťaže a súťažiaci na ďalších dvoch miestach získajú ceny v hodnote 5 000 EUR, 3 500 EUR a 2 500 EUR.

Chcete sa zúčastniť?

Stačí vyplniť prihlášku online a odovzdať príspevok. Termín uzávierky na odovzdanie príspevkov je 17. septembra 2010. Pred odovzdaním príspevku si pozorne prečítajte pravidlá súťaže. Účasť je bezplatná.

Partnerom tejto súťaže na Slovensku je Slovenský syndikát novinárov.

Viac informácii je k dispozícii na:

Novinárska cena „Za rozmanitosť. Proti diskriminácii."

Kampaň „Za rozmanitosť. Proti diskriminácii."

Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy

Vianoce sú nielen kresťanským sviatkom, ale aj časom pre rodinnú pohodu, odpočinok a v neposlednom rade aj dobré jedlá.

Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave

IMMOFINANZ uvádza svoju medzinárodnú kancelársku značku myhive. Z budov Polus Towers I a II sa stávajú myhive Polus Towers.

Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?

Aké pivo majú Nemci najradšej a vedia vôbec správne načapovať plzničku?

Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME

Už dnes si môžete kúpiť špeciálne vianočné vydanie SME s knihou len za 4,99 €.