Bavorácky líder na viacerých frontoch technológií

BMW, to je radosť cez technológie. Automobilka patrí k lídrom na všetkých frontoch. Spomenieme aspoň jednu z nich - ConnectedDrive

V roku 1999 BMW predstavilo koncept ConnectedDrive, ktorá spájala informačné služby, núdzové volanie o pomoc a dopravné informácie z BMW Assist. Pôvod samotného konceptu však siaha do sedemdesiatych rokov, keď automobilka predstavila prototyp vozidla, ktoré dokázalo komunikovať s okolím.

Dnes je ConnectedDrive akýmsi „dáždnikom“ pre komplexné spojenie neustále rastúceho počtu služieb mobility a rôznych asistenčných systémov v záujme dosiahnutia vyššieho komfortu, zábavy a bezpečnosti.

Z inovatívnych technológií ConnectedDrive spomenieme aspoň plnofarebný head-up displej, systém rozpoznávajúci dopravné značky, adaptívny tempomat s funkciou Stop & Go, či systém nočného videnia s rozpoznávaním chodcov.

Ďalšou novinkou sú adaptívne svetlomety s funkciou Glare-free High Beam Assistant, ktorá identifikuje vozidlo prichádzajúce z protismeru, resp. vozidlá idúce pred BMW a upravuje dosah a tvar svetelného kužeľa tak, aby vodič v BMW videl čo najďalej, ale zároveň aby svetlá neoslepovali ostatných vodičov.

Do výbavy vozidiel vstupujú aj stopercentné LED svetlomety s variabilným svetelným kužeľom. Automobilka ďalej pracuje na komunikácii vozidla s ostatnými vozidlami vo svojom okolí a okolitou infraštruktúrou.

Ďalším nástrojom ConnectedDrive je inteligentný navigačný systém, ktorý bude upravovať trasu do cieľa s využitím dopravných informácií v reálnom čase tak, aby sa podľa možností skrátil čas cesty a ušetrilo palivo.

Súčasťou bude funkcia Panoramio (panoramatický pohľad na dané miesto) a Street View (zobrazenie ulice na displeji ako z kamery).

ConnectedDrive je tiež integrácia iPhon-u a iPod-u do vozidla, prístup na internet atď.

Už v blízkej budúcnosti bude vozidlo integrálnou súčasťou zosieťovaného sveta, čo demonštruje koncept roadstera BMW Vision ConnectedDrive.

Viac informácií na www.bmw.sk

poclankom.jpg

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.

Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea

Košice sú o krok bližšie k vízii smart city vďaka aplikácii Sám v múzeu.

Slovensko spieva koledy

Týždenníky MY pripravujú druhé pokračovanie predvianočnej kampane v desiatkach mestách a obciach na Slovensku.