Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Bavorácky líder na viacerých frontoch technológií

BMW, to je radosť cez technológie. Automobilka patrí k lídrom na všetkých frontoch. Spomenieme aspoň jednu z nich - ConnectedDrive

V roku 1999 BMW predstavilo koncept ConnectedDrive, ktorá spájala informačné služby, núdzové volanie o pomoc a dopravné informácie z BMW Assist. Pôvod samotného konceptu však siaha do sedemdesiatych rokov, keď automobilka predstavila prototyp vozidla, ktoré dokázalo komunikovať s okolím.

Dnes je ConnectedDrive akýmsi „dáždnikom“ pre komplexné spojenie neustále rastúceho počtu služieb mobility a rôznych asistenčných systémov v záujme dosiahnutia vyššieho komfortu, zábavy a bezpečnosti.

Z inovatívnych technológií ConnectedDrive spomenieme aspoň plnofarebný head-up displej, systém rozpoznávajúci dopravné značky, adaptívny tempomat s funkciou Stop & Go, či systém nočného videnia s rozpoznávaním chodcov.

Ďalšou novinkou sú adaptívne svetlomety s funkciou Glare-free High Beam Assistant, ktorá identifikuje vozidlo prichádzajúce z protismeru, resp. vozidlá idúce pred BMW a upravuje dosah a tvar svetelného kužeľa tak, aby vodič v BMW videl čo najďalej, ale zároveň aby svetlá neoslepovali ostatných vodičov.

Do výbavy vozidiel vstupujú aj stopercentné LED svetlomety s variabilným svetelným kužeľom. Automobilka ďalej pracuje na komunikácii vozidla s ostatnými vozidlami vo svojom okolí a okolitou infraštruktúrou.

Ďalším nástrojom ConnectedDrive je inteligentný navigačný systém, ktorý bude upravovať trasu do cieľa s využitím dopravných informácií v reálnom čase tak, aby sa podľa možností skrátil čas cesty a ušetrilo palivo.

Súčasťou bude funkcia Panoramio (panoramatický pohľad na dané miesto) a Street View (zobrazenie ulice na displeji ako z kamery).

ConnectedDrive je tiež integrácia iPhon-u a iPod-u do vozidla, prístup na internet atď.

Už v blízkej budúcnosti bude vozidlo integrálnou súčasťou zosieťovaného sveta, čo demonštruje koncept roadstera BMW Vision ConnectedDrive.

Viac informácií na www.bmw.sk

poclankom.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020

Celkový trh s uvedenými vozidlami tak poklesol o takmer 25% oproti roku 2019.

Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách

Digitalizácia má byť o moderných riešeniach, ktoré slúžia ľuďom. Ich zavádzanie do každodenného života je prioritou aj pre DATALAN

Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru

Trend podčiarkujú čísla návštevnosti webstránky poisťovne a stavebnej sporiteľne Wüstenrot