INZERCIA

Pokušenie, ktorému neodoláte

Máločo svedčí letu viac, ako dobrodružstvo, vášeň a experimentovanie. Skúste degustáciu vína a čokolády a vstúpte do sveta neodolateľných chutí a výnimočnej harmónie.

Máločo svedčí letu viac, ako dobrodružstvo, vášeň a experimentovanie. Ak vás už nebaví nadávať na to, že to tohtoročné nás zatiaľ viac schladzuje, ako rozpaľuje, tak čítajte ďalej, pretože vďaka portálu vino.sme.sk nájdete presne to, čo vášmu letu doteraz chýbalo. Toto počasie je totiž ako stvorené na úplne inú, netradičnú, no rozhodne majstrovskú lekciu pôžitku. Nechajte sa zlákať na nebezpečne návykové kombinovanie vína a čokolády.

Vínom sa ľudstvo opája už doslova tisícky rokov a čokoláda tak, ako ju poznáme dnes, je univerzálnym liekom na takmer všetky bolesti už celé stáročia. Napríklad takí Francúzi si jedno aj druhé vychutnávali viac ako plnými dúškami takmer odjakživa, no tak ako nikomu na dvore Ľudovíta XIV. nenapadlo skombinovať tieto chute, ešte aj dnes si mnohí takéto spojenie nevedia ani len predstaviť. A pritom víno a čokoládu toho spája podstatne viac, ako by ste na prvý pohľad povedali. Stará múdrosť, že je milión spôsobov, ako urobiť zlé víno, ale jediná cesta k naozaj dobrému vínu sa začína pri dobrom hrozne, platí úplne stopercentne aj pre čokoládu. Výrobcovia zvučných mien si dávajú záležať na tom, na akých plantážach a aké kakaové bôby kupujú. Najlepším dôkazom toho, že to funguje, je práve mladá toskánska rodinná čokoládovňa, ktorá je vlastne tradičnou manufaktúrou. Jej majitelia si zakladajú na tom, že sú pri zrode svojej výnimočnej čokolády doslova od bôbu až po tabuľku, nič neunáhľujú a každej fáze výroby venujú presne taký čas, aký potrebuje. Je jasné, že výsledkom musí byť majstrovský kúsok, ktorý nielenže uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky, no zároveň ako na bežiacom páse zbiera tie najvyššie ocenenia. Čokoládu Amedei vyhlásila londýnska The Academy of Chocolate za najlepšiu čokoláda na svete. A to hneď trikrát za sebou.

Večer, počas ktorého si vyskúšate snúbenie vína a čokolády, je vždy veľkým dobrodružstvom. Možno vás však prekvapí, že nielen pre hostí, ale aj pre samotného someliéra, ktorý takúto degustáciu vedie. Nie je totiž jednoduché získať si ľudí pre niečo nepoznané a ešte aj búrať ich predsudky. „Ľudia k nám prichádzajú s nemalými obavami, ale zároveň s veľkým očakávaním, či sa aj im podarí objaviť niečo nové. Úžasný je ten moment, keď už ochutnali čokoládu a majú si dať prvý dúšok vína. Všetci sa zastavia práve kvôli tej obave, že čo bude nasledovať, ale zvedavosť ich prinúti napiť sa a potom sa už len dívate na 20 prekvapených tvárí, ktoré sa postupne začnú usmievať. Vtedy už vedia, že je to fajn a chcú to skúsiť znova a spoznávať ďalej. Už po tomto prvom prelomení ľadov, po prvých vlastných objavoch, navyše začnú veľmi aktívne komunikovať, čo sa pri klasických degustáciách dosahuje veľmi ťažko. Pri samotnom víne sú totiž mnohí zviazaní obavami z toho, ako veľa nevedia, a či v tom víne nájdu to, čo „sa očakáva“. A pri tom je to úplne zbytočné, veď čím viac ochutnáme, tým viac sa toho naučíme. To predsa rovnako platí vo všetkých oblastiach života,“ hovorí someliér Róbert Nagy.

Odborníci na zakázané ovocie už dávno zistili, že pri experimentovaní môžete spáchať iba jediný skutočný hriech – zľaknúť sa a nechať si ujsť príležitosť ochutnať niečo výnimočné. Ešte stále sa vám zdá, že čokoládu a víno by dával dokopy iba najväčší barbar? Tak nech sa páči, skúste degustáciu vína a čokolády a vstúpte do sveta neodolateľných chutí a výnimočnej harmónie už tento štvrtok v bratislavskej Vinotéke svätého Urbana.

kopiesmall.png

Začnite sviežou, ovocnou a elegantnou kombináciou jemne perlivého vína, ktoré dokonale zvýrazňuje chuť kúskov červeného ovocia v tmavej čokoláde. Pokračujte dezertným aromatickým vínom, ktorého sladkosť dokonale odľahčí horkosť čokolády plnej sušeného žltého ovocia. A do tretice – famózne spojenie čisto toskánskych chutí. Víno, ktoré chutí po kôstkovom ovocí, domácom lekváre a doznieva jemnou stopou čokolády a naopak, čokoláda, ktorej dochuť pripomína letné zaváranie ovocia. Tesne pred finále sa nechajte očariť biodynamickým vínom a čokoládou z tých najlepších bôbov z 9-tich plantáží, ktorá už dvakrát za sebou získala ocenenie „Golden Bean“. Spája sa v nich luxusné bohatstvo a komplexnosť chutí, ktoré je zbytočné opisovať, to jednoducho musíte skúsiť. A keď už budete mať pocit, že nič lepšie neexistuje, príde rad na dokonalú orieškovú harmóniu. Nič viac a nič menej, ako netradičné a exkluzívne limitované šumivé víno, ktorého sladká karamelovo-oriešková chuť vás dostane do kolien a dielo dokoná výrazne oriešková exkluzívna čokoláda. A v tomto momente viete, že vás má. Že to chcete skúšať znova a znova. Že ste objavili novú vášeň, a že chcete spoznávať stále nové čokoládovo-vínové zázraky. Nehovoriac už o tom, koľko dobrých bodov získate, keď na najbližšej párty, počas romantickej večere alebo len tak v ďalší daždivý letný deň, očaríte svojich blízkych niečím naozaj netradičným, namiesto klasického dezertu. Potrebujete ešte nejaký dôvod na to, aby ste sa nechali zlákať, očariť a inšpirovať?

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME


Najčítanejšie správy na SME


Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!

Tobiáš Komanický začal hrať na poľovnícky roh ako 12-ročný. Dnes reprezentuje SPU v Nitre na prestížnych súťažiach trubačov.

Tlačové správy

Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy

Investor HB Reavis začína s celkovou rekonštrukciou ulice Mlynské nivy.

Tlačové správy

Tréningové moduly HACCP online

Na SPU v Nitre diskutovali o vytvorení HACCP tréningových modulov v oblasti bezpečnosti potravín a krmív

Tlačové správy

Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre

Vedenie SPU v Nitre privítalo na pôde univerzity delegáciu, vedenú veľvyslankyňou Kuby na Slovensku, Yamilou Soniou Pita Montes.