Zabudnite na šampanské s jahodami

Máte chuť na luxus? Urobte si radosť a prijmite pozvanie do naozaj výnimočnej spoločnosti – vino.sme.sk opäť odporúča tradičnú štvrtkovú degustáciu.

Máte chuť na luxus? Sofistikovaný, ale rozhodne nie snobský. Cez deň vznešené perlenie, ktorým spečaťujeme obchody a vzdávame úctu. V noci zasa hriešne bublinky, ktorými oslavujeme život a zapíjame víťazstvá či viac alebo menej šťastné lásky. Urobte si radosť a prijmite pozvanie do naozaj výnimočnej spoločnosti – vino.sme.sk opäť odporúča tradičnú štvrtkovú degustáciu . Tentokrát je hostiteľom jeho veličenstvo šampanské.

Len matne tušíte, aký je rozdiel medzi šampanským a sektom, a že aj cava a prosecco s tým všetkým nejako súvisia? Nikomu to nehovorte, jednoducho príďte do Vinotéky svätého Urbana , ochutnajte a naučte sa všetko, čo ste kedy chceli vedieť.

Čo to vlastne v skutočnosti je, to najtemperamentnejšie z vín na tejto planéte, opradené mnohými legendami, ktoré dokázalo už tak veľa zázrakov? Kde vzniklo, ako sa rodí, ako ho skladovať, chladiť a otvárať? A samozrejme, aj povinná jazda – je šampanské s jahodami iba klišé alebo skutočná lahôdka? A aké delikatesy svedčia bublinkám oveľa viac? V poriadku, na všetko príde rad, ale najskôr vám náš someliér prezradí to najdôležitejšie – ako sa vlastne majú bublinky servírovať a vychutnávať. Vedeli ste, že klasické vysoké poháre na šampanské vznikli vlastne iba preto, že to dobre vyzerá na párty? S nami zistíte, ako chutia bublinky z tzv. burgundských pohárov, ktoré sú mimochodom určené výlučne pre 3 odrody vína, z ktorých sa vyrába pravé šampanské.

Historické kroniky si o zrode šampanského síce miestami odporujú, no viacero legiend pripisuje tento absolútne nekresťanský nápoj paradoxne práve benediktínskym mníchom. Môžete si vybrať, či to bol poloslepý Dom Pérignon v roku 1693, ktorý majstrovsky ovládal marketingové pravidlo o vzácnosti a predaj svojho šumivého múdro podporoval heslom, že „Šampanského má byť vždy málo.“. Alebo iní benediktíni z opátstva v Limoux na juhu Francúzska ešte o 100 rokov skôr, ako sa Dom Pérignon vôbec narodil. Len pre úplnosť, v hre sú tiež stredovekí anglickí hostinskí a ich úplne náhodný objav ešte o niekoľko desaťročí skôr. A nakoniec jedna dobrá správa pre patriotov - do dejín bubliniek sa celkom slušne zapísala aj stará Bratislava, a to už v roku 1825, kedy sa bez preháňania stala kolískou šumivého vína v Európe a prvým mestom za hranicami Francúzska, kde sa toto víno vyrábalo. Vďaka patrí dvom mešťanom – Johannovi Fischerovi a Michaelovi Schönbauerovi.

Spolu s vino.sme.sk teda vzdajte hold stáročnej histórii tohto skvostného moku a už tento štvrtok doprajte svojim labužníckym jazýčkom naozaj výnimočné kúsky. Čo poviete na španielsku miléniovú špecialitu, ktorú už dnes mimochodom nikde nekúpite, úplne prvé šumivé na svete, v ktorom nie je pridané ani zrniečko cukru alebo na Slovákov, ktorí si ako úplne prví trúfli na tradičnú metódu? Chýbať nebude ani skvost z najstaršieho nepretržite fungujúceho vinárstva priamo zo Champagne a, samozrejme, ani nesmrteľná bollingerovská klasika. Chcete vidieť, ako jeden z 8-mich pokladov otvoríme špeciálnym mečom, aký je na Slovensku iba jeden? Alebo si sabráž rovno vyskúšať? Tak je to jasné, chýbať nemôžete ani vy!

Rezervujte si miesta sa na degustáciu tu.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.