Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Desatoro bezpečného nakupovania na internete

Trendy v nakupovaní cez internet sa v súčasnosti vyvíjajú rýchlym tempom.

Trendy v nakupovaní cez internet sa v súčasnosti vyvíjajú rýchlym tempom. Stačí niekoľko kliknutí a v pohodlí domova si môžete kúpiť letenky, dovolenky alebo cestovné poistenie. Pri nakupovaní cez internet používa až 40 % nakupujúcich Slovákov platobnú kartu. Dôležité je pritom myslieť na bezpečnosť a predchádzať možnému zneužitiu údajov o karte. Je preto potrebné pri každej platbe kartou dodržiavať základné zásady bezpečnosti. Na internete môžete sami nájsť riešenia, ktoré vám umožnia zvýšiť bezpečnosť platieb.

1. Na nakupovanie v žiadnom prípade nepoužívajte verejne dostupný počítač v internetových kaviarňach alebo v škole. Takéto počítače môžu obsahovať vírusy, ktoré zachytia vaše údaje a odošlú ich inam ako plánujete. Vaše prístupové údaje môžu byť zneužité. Platbu nevykonávajte ani cez otvorenú WiFi sieť. Takýto prenos dát sa dá jednoducho zachytiť z iného počítača.

2. Skontrolujte si, či máte zabezpečenú vašu domácu sieť. Najpraktickejším riešením na ochranu počítača sa ukázalo blokovanie všetkých nechcených dát prichádzajúcich z internetu špeciálnou „ohňovou stenou“, teda firewallom. Rovnako je nutné aktualizovať aj softvér vo vašom počítači. Pamätajte si, že len aktuálna verzia softvéru dokáže účinne čeliť internetovým rizikám. Samozrejmosťou by mal byť antivírový program.

3. Nakupujte len u overených obchodníkov. Overte si identitu predajcu. Na to vám môžu slúžiť aj rôzne fóra alebo názory kupujúcich.

4. Odíďte zo stránok, ktoré vám „nesedia“, nemáte z nich dobrý pocit a zdajú sa vám nedôveryhodné. Takéto stránky sú charakteristické neprehľadnosťou, chaotickosťou, prípadne od vás pri platbe môžu vyžadovať príliš veľa osobných údajov, ktoré k samotnej platbe nie sú potrebné.

5. Nenakupujte v obchodoch, ktorých adresy vám prídu ako spam v e-maile.

6. Skontrolujte, či má predajca v internetovom obchode bezpečnostné certifikáty, ktoré vás, ako spotrebiteľa, chránia pred zneužitím vašich údajov. Označenie tohto certifikátu nájdete väčšinou v dolnej lište obrazovky ako uzamknutú zámku. V prípade, že webový prehliadač nepozná certifikačnú autoritu pre zabezpečený prenos, vypíše varovanie o nedôveryhodnej certifikačnej autorite.

7. Svoje údaje o karte nepíšte na stránku, ktorej adresa sa začína „http://“. V prípade HTTP protokolu prenášate informácie cez nezašifrované pripojenie. Ak by niekto tieto údaje pri ich prenose zachytil, ľahko ich zneužije.  Na prenos dôverných informácií sa používa HTTPS protokol. V tomto prípade váš počítač údaje zakóduje, odošle ich, a obchodník si ich rozkóduje.

8. Zistite si informácie, ako postupovať v prípade reklamácie. Dajte si pozor na obchodníkov, ktorí vám tieto informácie nechcú poskytnúť.

9. Ponechajte si materiály týkajúce sa vašej transakcie. Vytlačte si kópie objednávky a číslo potvrdenky.

10. Používajte heslá, ktoré nie sú ľahko odhaliteľné a obsahujú kombináciu písmen a číslic dlhú aspoň 8 znakov.

Zdroj: ČSOB

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia

Digitisation is bringing new opportunities to Slovakia, but is the country ready for these changes?

ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi

Rodinná firma ZAMIO v súčasnosti patrí na Slovensku k najväčším pestovateľom kráľovnej antioxidantov - arónie čiernoplodej.

Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť

Priemerný dôchodok na Slovensku je 486,29 €, pričom ženy ho majú v priemere o 100 € nižší ako muži.