Nebojte sa platiť kartou na internete

Čítanie správ, udržovanie väzieb cez e-maily, chaty a sociálne siete a nakupovanie cez internet sú najobľúbenejšie aktivity užívateľov internetu.

Čítanie správ, udržovanie väzieb cez e-maily, chaty a sociálne siete a nakupovanie cez internet sú najobľúbenejšie aktivity užívateľov internetu. Platenie za tovary a služby cez internet oslovuje ľudí najmä pre jeho pohodlnosť, dostupnosť a často pre výrazne nižšie ceny ako v kamenných obchodoch. Platiť sa dá rôzne. Buď využijete svoj internetbanking, alebo použijete vašu platobnú kartu. Pri nakupovaní cez internet používa až 40 % nakupujúcich Slovákov platobnú kartu. Tento spôsob platby využívajú najviac ľudia vo veku od 20 do 40 rokov, častejšie muži. Užívatelia najčastejšie nakupujú elektroniku, knihy, oblečenie alebo dovolenky a  v priemere minú za rok 35 až 165 €.

Počet nakupujúcich na internete z roka na rok rastie. Neobľubujú ho však len nakupujúci, ale aj podvodníci. Platiť na internete kartou je totiž možné vďaka tomu, že karta nemusí byť pri nákupe fyzicky prítomná. Zákazník pri platbe zadáva len údaje z karty, teda číslo karty, dátum expirácie a bezpečnostný CVV/CVC kód. Ak by sa niekto k týmto údajom dostal, môže  ich zneužiť. Je preto dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel bezpečnosti. Nakupovať by ste mali len u overených obchodníkov. Rovnako nie je vhodné platiť cez verejný počítač, napríklad v internetovej kaviarni.

Aby boli takéto platby ešte bezpečnejšie, internetoví obchodníci a banky prichádzajú s rôznymi inováciami. ČSOB od augusta prichádza s novinkou, vďaka ktorej sa nakupovanie na internete prostredníctvom karty stáva v súčasnosti najbezpečnejším – Zabezpečená internetová platba. Každá transakcia sa totiž overuje jedinečným kódom, ktorý príde držiteľovi karty ako SMS správa na mobilný telefón. Ak by sa niekto dostal k údajom z karty s aktivovanou službou Zabezpečená internetová platba a internetový obchod je zabezpečený rovnakým spôsobom, tak sa platba neuskutoční bez tohto kódu. To znamená, že ak sa aj niekto dostane k údajom z karty, nebude môcť zneužiť získané údaje. Platba sa bez zadania SMS kódu nezrealizuje.

Viac informácií získate na najbezpecnejsiakarta.sk.

Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú

Patríte medzi firmy, ktoré vedia reagovať na zmeny a vyťažiť z nich?

Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur

Už ste sa niekedy vymkli? Toto zaváhanie vás môže stáť aj 60 €.

Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť

Nevyhovuje vám špecialita vo vašom obvode? Máte právo výberu.

Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu

Ružinovské Jarabinky pomaly rastú a ubúda tiež voľných bytov. Už viac ako 2/3 majú svojich majiteľov.