Víno, to sú krásne spomienky, neopakovateľná atmosféra a skutoční priatelia. Práve preto by sme ho nikdy nemali piť osamote. O víne sa totiž musíme mať s kým rozprávať. Odhaľovať jeho tajomstvá a hlavne, spoznávať svoje vlastné chute. Určite aj preto ktosi, kto mal víno naozaj rád, kedysi dávno „vymyslel“ degustácie.
Ochutnávanie toho najlepšieho z celého sveta vám pravidelne sprostredkúva aj vino.sme.sk a ak si aj vy už nejaký čas hovoríte, že profesionálna degustácia je niečo, čo si „raz určite“ doprajete, čítate správne. Odborníci na pôžitky už dávno zistili, že pri experimentovaní môžete urobiť iba jedinú naozajstnú chybu – zľaknúť sa a nechať si ujsť príležitosť ochutnať niečo výnimočné. Zabudnite preto na obavy, buďte znova dieťaťom, donekonečna sa pýtajte a hlavne, tešte sa z každého nového objavu.
„Našťastie, už máme za sebou obdobie, keď do jednej veľkej miestnosti ktosi nahnal obrovskú a značne indiferentnú masu ľudí, ktorí nemali ani len podobný stupeň odbornosti alebo záujmu o víno. Niektorí boli pripití už od začiatku, iní si na stôl vyložili tie obrovské mobily s najhlasnejším možným zvonením a každých 5 minút riešili niečo neskutočne dôležité. Ak si k tomu predstavíte ešte vydýchaný horúci vzduch a úplne nevyhovujúce poháre či servis ako taký, tak máte úplný obraz toho, ako degustácia určite nemá vyzerať,“ hovorí prezident Asociácie someliérov SR. Roman Pavúk už nielen absolvoval, ale samozrejme aj viedol množstvo degustácií a sám je dôkazom toho, že aj ten najväčší majster sa stále učí. Pred niekoľkými rokmi ho na degustácii v Austrálii prekvapila zvláštna minerálna chuť s kovovým podtónom. Dlho ju nevedel zaradiť, až kým mu niekto nepovedal, že je to grafit. „Áno, bola to tá obyčajná tuha, ako keď obhrýzate ceruzku. Netvrdím, že ma tá aróma nadchla, ale úplne ma dostalo to poznanie, keď som to tam našiel a uvedomil si, že rozlišujem stále komplikovanejšie chute, a čo všetko dokážem vo víne nájsť.“
A práve toto je moment, kvôli ktorému sa určite oplatí prekonať úplne zbytočné obavy, ktoré vás pripravia nielen o zážitok zo samotnej degustácie a krásnych vín, ale aj o to úžasné dobrodružstvo objavovania a spoznávania. Zabudnite preto na strach z toho, či budete v každom víne cítiť presne to, čo „máte“. Práve to je totiž úloha dobrého someliéra – musí mať prehľad, previesť vás celou degustáciou, vedieť komunikovať, sprostredkovať čo najintenzívnejší zážitok a hlavne, odpovedať na vaše otázky.
„Nechcete sa cítiť ako v škole alebo na hrozivej porade, keď sa vás someliér pýta, čo cítite? Veď je to také jednoduché! Pýtajte sa vy. Čo by ste v konkrétnom víne mali cítiť, po čom vonia, k čomu sa hodí, ako sa zrodilo... Vždy hovorím, že víno máme piť v spoločnosti, aby sme si odovzdávali zážitky a pocity. Sám sebe si môžem povedať, že fajn, to víno mi chutí, ale ja sa s ním radšej podelím, budeme si k nemu privoniavať, točiť ho, vyslovene si pri ňom mliaskať. A naraz niekto povie - ja tam cítim tú vôňu, ako keď otvoríš domáci slivkový lekvár... Alebo - pamätáš, keď sme boli v Taliansku v tom starom kostole, a to kadidlo, čo tam bolo cítiť, tá ťažká vôňa, eukalyptus, vonné oleje... A vy si poviete, jasné! Tak pre tieto chvíle to má význam, keď niekto presne pomenuje to, čo vy cítite. Ono to ani zďaleka nie je iba o tom, čo výrobca napísal na etiketu. Dôležitejší ste vy, vaše chute a vône, ktoré sú úplne subjektívne, a aj to je na tom to krásne“ rozptyľuje aj posledné laické obavy Roman Pavúk.
Koniec-koncov, doma si naozaj neotvoríme naraz osem fliaš, aby sme si porovnali rôzne vinárstva, odrody alebo ročníky. Aby sme zistili, že napríklad taký rizling môže chutiť na mnoho spôsobov. Aby sme ocenili, akým vývojom prešiel vinár a jeho technológie počas jedného desaťročia. Alebo aby sme konečne zistili, aká odroda nám to vlastne najviac chutí a prečo. A potom je už iba krok k tomu, aby sme sa vydali na tú krásnu cestu objavovania. Tí, ktorí podľahli, už vedia, že je nekonečná. Že čím viac viete, tým viac ešte chcete vedieť. Že zažívate momenty, keď sa vám doslova spojí nebo so zemou a potom už nechcete robiť kompromisy, len spoznávať to najlepšie. A práve to je na dobrom víne také úžasné.