Koláčiky z piesku vo víne

Mladé vinárstvo, ktorého vínam dali ich špecifickú chuť milióny rokov. Ambiciózny projekt s nekompromisnou filozofiou - ak chceme byť medzi vinárskou elitou, nemôžeme vyrábať priemerné vína. Taký je Reisten, špička medzi moravskými vinárstvami, ktoré vám počas tradičnej štvrtkovej ochutnávky vo Vinotéke svätého Urbana predstaví ten najpovolanejší – Martin Procházka priamo z Reistenu.

Aj vy sa pravidelne a už dlho chystáte tých pár kilometrov za našu západnú hranicu, len tak pre radosť spoznať niečo z vychýreného moravského vinárskeho umenia? Viete ako je to – keď nejde Mohamed k hore, musí prísť hora k Mohamedovi. Nechajte sa teda spolu s vino.sme.sk inšpirovať nádhernou krajinou pod Pálavou, vôňou materinej dúšky a oregana či rozpálenými bielymi skalami pod Dívčím hradom. Pretože presne tak, ako má tento kraj tisíce podôb a prichádzajúceho privíta vždy niečím novým, aj jeho vína majú v sebe celú miestnu krásu, prinášajú radosť a voňajú všetkým, dokonca aj chlebom a medom.

V Reistene vedia, že ak by nevyužili všetky možnosti, ktoré im dáva ich výnimočná poloha a produkovali by iba tuctové vína, bol by to hriech, plytvanie a ako hovoria domáci, poriadna „ostuda“. Vychádzajú totiž z toho, že aj v čase, kedy je na celom svete naozaj prebytok vína, toho skutočne kvalitného je ešte vždy žalostne málo.

„Naše vína jsou pro zákazníky, kteří už mají něco popito a nenechají se zlákat pouze "lacinou" vyumělkovanou vůní exotických řad kvasinek a uniformních vín dnešní doby,“ hovorí Martin Procházka stručne, ale úplne jasne o vínach, ktoré bude predstavovať.

reisten.jpg

Počas tejto výnimočnej degustácie vám Martin Procházka prezradí aj to, že špecifická minerálna chuť ich vín začala vznikať už pred neuveriteľnými 16-timi miliónmi rokov! Práve vtedy totiž do okolia dnešnej Pálavy preniklo teplé more z juhu, v ktorom sa za približne 9 miliónov rokov nahromadila až 3 kilometre hrubá vrstva rôznych usadenín, ulity a lastúry morských mäkkýšov a iných vodných živočíchov. Kartami, no hlavne podložím, následne poriadne zamiešalo aj alpsko-karpatské vrásnenie. Výsledkom je silno vápenatá pôda, ktorá dáva vysoko minerálne vína s mierne pikantnou kyselinkou. Žiada sa vám trošku odľahčiť túto lekciu z geológie? Tak teda - ide o chuť, na ktorú si spomeniete, akonáhle vidíte deti na ihrisku jesť koláčiky z piesku, čiže asi sekundu predtým, než spustíte výchovný krik. Mimochodom, znalci tieto podmienky odvážne, ale opodstatnene prirovnávajú k tomu najlepšiemu a najuznávanejšiemu v Burgundsku.

Máte zálusk na Pinot noir, ktorý má v tomto kraji dlhú tradíciu a v minulosti sa dokonca dovážal aj na viedenský dvor? Alebo chcete ochutnať vychýrené Rieslingy či Sauvignony, ktoré bez výnimky vznikajú v integrovanej produkcii, teda s minimom chémie a s orientáciou na ekologické vinárstvo? Nie je nič jednoduchšie, prijmite pozvanie vino.sme.sk a strávte príjemný štvrtkový večer vo Vinotéke svätého Urbana s tým najlepším zo špičkového moravského vinárstva Reisten.

Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu

Nič neuhasí smäd lepšie, ako správne načapované pivo!

Rezidenčná štvrť bez betónových plotov

Viete si predstaviť bývanie, v ktorom pri prechádzaní sa neuvidíte betónový plot len zeleň? Nielen o tom sa dočítate v rozhovore.

Equal treatment is a must for successful companies of the future

Many talented people believe they need to leave the country to pursue an international career.

Aj v Poluse chránime vaše srdcia

29. septembra si v Polus City Center budete môcť dať bezplatne zmerať vaše BMI (index telesnej hmotnosti) a krvný tlak