Koláčiky z piesku vo víne

Mladé vinárstvo, ktorého vínam dali ich špecifickú chuť milióny rokov. Ambiciózny projekt s nekompromisnou filozofiou - ak chceme byť medzi vinárskou elitou, nemôžeme vyrábať priemerné vína. Taký je Reisten, špička medzi moravskými vinárstvami, ktoré vám počas tradičnej štvrtkovej ochutnávky vo Vinotéke svätého Urbana predstaví ten najpovolanejší – Martin Procházka priamo z Reistenu.

Aj vy sa pravidelne a už dlho chystáte tých pár kilometrov za našu západnú hranicu, len tak pre radosť spoznať niečo z vychýreného moravského vinárskeho umenia? Viete ako je to – keď nejde Mohamed k hore, musí prísť hora k Mohamedovi. Nechajte sa teda spolu s vino.sme.sk inšpirovať nádhernou krajinou pod Pálavou, vôňou materinej dúšky a oregana či rozpálenými bielymi skalami pod Dívčím hradom. Pretože presne tak, ako má tento kraj tisíce podôb a prichádzajúceho privíta vždy niečím novým, aj jeho vína majú v sebe celú miestnu krásu, prinášajú radosť a voňajú všetkým, dokonca aj chlebom a medom.

V Reistene vedia, že ak by nevyužili všetky možnosti, ktoré im dáva ich výnimočná poloha a produkovali by iba tuctové vína, bol by to hriech, plytvanie a ako hovoria domáci, poriadna „ostuda“. Vychádzajú totiž z toho, že aj v čase, kedy je na celom svete naozaj prebytok vína, toho skutočne kvalitného je ešte vždy žalostne málo.

„Naše vína jsou pro zákazníky, kteří už mají něco popito a nenechají se zlákat pouze "lacinou" vyumělkovanou vůní exotických řad kvasinek a uniformních vín dnešní doby,“ hovorí Martin Procházka stručne, ale úplne jasne o vínach, ktoré bude predstavovať.

reisten.jpg

Počas tejto výnimočnej degustácie vám Martin Procházka prezradí aj to, že špecifická minerálna chuť ich vín začala vznikať už pred neuveriteľnými 16-timi miliónmi rokov! Práve vtedy totiž do okolia dnešnej Pálavy preniklo teplé more z juhu, v ktorom sa za približne 9 miliónov rokov nahromadila až 3 kilometre hrubá vrstva rôznych usadenín, ulity a lastúry morských mäkkýšov a iných vodných živočíchov. Kartami, no hlavne podložím, následne poriadne zamiešalo aj alpsko-karpatské vrásnenie. Výsledkom je silno vápenatá pôda, ktorá dáva vysoko minerálne vína s mierne pikantnou kyselinkou. Žiada sa vám trošku odľahčiť túto lekciu z geológie? Tak teda - ide o chuť, na ktorú si spomeniete, akonáhle vidíte deti na ihrisku jesť koláčiky z piesku, čiže asi sekundu predtým, než spustíte výchovný krik. Mimochodom, znalci tieto podmienky odvážne, ale opodstatnene prirovnávajú k tomu najlepšiemu a najuznávanejšiemu v Burgundsku.

Máte zálusk na Pinot noir, ktorý má v tomto kraji dlhú tradíciu a v minulosti sa dokonca dovážal aj na viedenský dvor? Alebo chcete ochutnať vychýrené Rieslingy či Sauvignony, ktoré bez výnimky vznikajú v integrovanej produkcii, teda s minimom chémie a s orientáciou na ekologické vinárstvo? Nie je nič jednoduchšie, prijmite pozvanie vino.sme.sk a strávte príjemný štvrtkový večer vo Vinotéke svätého Urbana s tým najlepším zo špičkového moravského vinárstva Reisten.

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Bayer posilňuje svoju značku

Dynamické, otvorené, osobné...To sú aktuálne atribúty inovovaného loga spoločnosti Bayer.

Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka

Advokátska kancelária Ružička Csekes sa za viac ako 25 rokov vyprofilovala na jednu z najväčších kancelárií na Slovensku.

O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie

O2 tak tento rok nadväzuje na úspešné projekty z minulého roka a spája ich pod spoločnú platformu O2 Dobrá vec.