Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Nie je Syrah ako Shiraz

Tmavé, takmer čierne a veľmi suché víno, v ktorom ovocné chute zľahka poráža silná korenistosť. Taký je Syrah z údolia francúzskej Rhôny.

Tmavé, takmer čierne a veľmi suché víno, v ktorom ovocné chute zľahka poráža silná korenistosť. Taký je Syrah, ktorý sa rodí v kolíske tejto ušľachtilej a populárnej červenej odrody, v údolí francúzskej Rhôny. Plný košík prezretého čierneho ovocia, sladkastá príchuť a tak akurát zmyselnej čokolády. Taký je pre zmenu Shiraz vo svojom druhom domove – v horúcej Austrálii.

Je to len slovná hračka, regionálne rozdiely vo výslovnosti alebo dve úplne iné odrody? Aj to sa o Syrahu/Shiraze dozviete, ak prijmete pozvanie vino.sme.sk na tradične skvelú štvrtkovú degustáciu vo Vinotéke svätého Urbana . Čaká vás tam 9 skutočných lahôdok zo 6 krajín a možno prekvapujúce poznanie, že aj táto ťažká, robustná a korenistá odroda môže dať veľmi príjemné, svieže a aromatické ružové víno.

Nepatrí sa ponúkať mačku vo vreci, tak si skúsme aspoň trošku poupratovať v pojmoch. Jedna z teórií, ktoré ponúka internet, tvrdí, že Syrah je francúzska a Shiraz austrálska výslovnosť v podstate toho istého základného slova, ktoré by údajne mohlo mať čosi spoločné s názvom niekdajšieho hlavného mesta starej Perzie. Ako to však už býva, ďalšie teórie tvrdia, že táto nie je ničím podložená a hľadajú v dejinách iné vinárske príbehy.

V každom prípade, Syrah/Shiraz je hneď po Cabernetoch druhou najobľúbenejšou červenou odrodou a tie najlepšie vína svojou cenou schovajú do vrecka dokonca aj nejedno Bordeaux. A je to ešte aj čítankový príklad toho, aké rôzne môže byť „to isté“ víno. Francúzsky originál je kyslejší, chutí po čiernych ríbezliach, černiciach a malinách, no nechýbajú ani bylinky a neodmysliteľné veľmi intenzívne čerstvo pomleté čierne korenie. K dokonalosti potrebuje svoj čas na vyzretie, a teda má potenciál na slušnú dlhovekosť. Austrálsky mladší brat síce tiež ponúka ovocné chute, no sú podstatne zrelšie, plnšie, doplnené čokoládou a náznakom mäty. Aj to nevyhnutné čierne korenie je akési sladšie a exotickejšie a tieto vína, s podstatne vyšším alkoholom, si môžete vychutnávať v podstate okamžite.

Aj o víne platí stará pravda, že pod lampou býva najväčšia tma, a tak to boli práve austrálski vinári, ktorí si o niečo skôr ako Francúzi uvedomili, aké poklady sa z tejto odrody dajú vyčariť. Vďaka tomu v druhej polovici minulého storočia slávili najväčšie medzinárodné úspechy práve so svojimi kultovými Shirazmi. Veľmi múdro a včas totiž pochopili aj to, že namiesto urputného napodobňovania európskych vín a nudnej uniformity je lepšie staviť práve na rozdiely. Tie najdôležitejšie sú dané už samou prírodou, a tak mohli Austrálčania ťažiť z prebytku toho, čo Európe, naopak, chýba – slnečný svit a teplo.

Aby sme však nekrivdili zvyšku vinárskeho sveta, v rámci ktorého sú dnes tieto červené vína už štýlom samým o sebe, tak slušná kvalita sa rodí aj v USA, Portugalsku, Toskánsku, ale aj v Čile a Južnej Afrike. Fajnšmekri tvrdia, že napríklad taký sicílsky Syrah chutí dokonca aj po čučoriedkach a šalvii, no vaše chuťové poháriky môžu v starostlivo vybratých ikonách objaviť toho ešte oveľa viac. Stačí, ak si vo štvrtok urobíte čas pre seba a jednu výnimočnú odrodovú degustáciu .

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova

Kvalitné sporenie je to najmenej, čo pre zhodnotenie svojich úspor môžete urobiť. Sporiaci účet si dokážete vybaviť cez internet.

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.