Nie je Syrah ako Shiraz

Tmavé, takmer čierne a veľmi suché víno, v ktorom ovocné chute zľahka poráža silná korenistosť. Taký je Syrah z údolia francúzskej Rhôny.

Tmavé, takmer čierne a veľmi suché víno, v ktorom ovocné chute zľahka poráža silná korenistosť. Taký je Syrah, ktorý sa rodí v kolíske tejto ušľachtilej a populárnej červenej odrody, v údolí francúzskej Rhôny. Plný košík prezretého čierneho ovocia, sladkastá príchuť a tak akurát zmyselnej čokolády. Taký je pre zmenu Shiraz vo svojom druhom domove – v horúcej Austrálii.

Je to len slovná hračka, regionálne rozdiely vo výslovnosti alebo dve úplne iné odrody? Aj to sa o Syrahu/Shiraze dozviete, ak prijmete pozvanie vino.sme.sk na tradične skvelú štvrtkovú degustáciu vo Vinotéke svätého Urbana . Čaká vás tam 9 skutočných lahôdok zo 6 krajín a možno prekvapujúce poznanie, že aj táto ťažká, robustná a korenistá odroda môže dať veľmi príjemné, svieže a aromatické ružové víno.

Nepatrí sa ponúkať mačku vo vreci, tak si skúsme aspoň trošku poupratovať v pojmoch. Jedna z teórií, ktoré ponúka internet, tvrdí, že Syrah je francúzska a Shiraz austrálska výslovnosť v podstate toho istého základného slova, ktoré by údajne mohlo mať čosi spoločné s názvom niekdajšieho hlavného mesta starej Perzie. Ako to však už býva, ďalšie teórie tvrdia, že táto nie je ničím podložená a hľadajú v dejinách iné vinárske príbehy.

V každom prípade, Syrah/Shiraz je hneď po Cabernetoch druhou najobľúbenejšou červenou odrodou a tie najlepšie vína svojou cenou schovajú do vrecka dokonca aj nejedno Bordeaux. A je to ešte aj čítankový príklad toho, aké rôzne môže byť „to isté“ víno. Francúzsky originál je kyslejší, chutí po čiernych ríbezliach, černiciach a malinách, no nechýbajú ani bylinky a neodmysliteľné veľmi intenzívne čerstvo pomleté čierne korenie. K dokonalosti potrebuje svoj čas na vyzretie, a teda má potenciál na slušnú dlhovekosť. Austrálsky mladší brat síce tiež ponúka ovocné chute, no sú podstatne zrelšie, plnšie, doplnené čokoládou a náznakom mäty. Aj to nevyhnutné čierne korenie je akési sladšie a exotickejšie a tieto vína, s podstatne vyšším alkoholom, si môžete vychutnávať v podstate okamžite.

Aj o víne platí stará pravda, že pod lampou býva najväčšia tma, a tak to boli práve austrálski vinári, ktorí si o niečo skôr ako Francúzi uvedomili, aké poklady sa z tejto odrody dajú vyčariť. Vďaka tomu v druhej polovici minulého storočia slávili najväčšie medzinárodné úspechy práve so svojimi kultovými Shirazmi. Veľmi múdro a včas totiž pochopili aj to, že namiesto urputného napodobňovania európskych vín a nudnej uniformity je lepšie staviť práve na rozdiely. Tie najdôležitejšie sú dané už samou prírodou, a tak mohli Austrálčania ťažiť z prebytku toho, čo Európe, naopak, chýba – slnečný svit a teplo.

Aby sme však nekrivdili zvyšku vinárskeho sveta, v rámci ktorého sú dnes tieto červené vína už štýlom samým o sebe, tak slušná kvalita sa rodí aj v USA, Portugalsku, Toskánsku, ale aj v Čile a Južnej Afrike. Fajnšmekri tvrdia, že napríklad taký sicílsky Syrah chutí dokonca aj po čučoriedkach a šalvii, no vaše chuťové poháriky môžu v starostlivo vybratých ikonách objaviť toho ešte oveľa viac. Stačí, ak si vo štvrtok urobíte čas pre seba a jednu výnimočnú odrodovú degustáciu .

Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú

Patríte medzi firmy, ktoré vedia reagovať na zmeny a vyťažiť z nich?

Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur

Už ste sa niekedy vymkli? Toto zaváhanie vás môže stáť aj 60 €.

Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť

Nevyhovuje vám špecialita vo vašom obvode? Máte právo výberu.

Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu

Ružinovské Jarabinky pomaly rastú a ubúda tiež voľných bytov. Už viac ako 2/3 majú svojich majiteľov.