Užite si kráľovský piatok

Vedeli ste, že najstaršia historická zmienka o výrobe syra pochádza z obdobia zhruba 2800 rokov pred naším letopočtom, a že taký modrý syr z Roquefortu ochutnal dokonca už sám Caesar ?

Historické dedičstvo, národná hrdosť a dôvod na nekonečné medzinárodné spory o pôvod. No predovšetkým – absolútna lahôdka na mnoho spôsobov, plná nekonečných chutí a rozmanitých vôní. Určite by bolo zaujímavé zistiť, či sa vám teraz zbiehajú slinky na pohár skvelého vínka alebo na kúsok lahodného syra. Dobrá správa je, že vďaka vino.sme.sk si nemusíte vyberať. Doprajte si jedno aj druhé a aby to stálo za to, tak v naozaj exkluzívnych kombináciách.

Áno, je mnoho spôsobov, ako si môžete spríjemniť koniec šialeného pracovného týždňa, no posledný septembrový piatok si rozhodne zaslúži niečo špeciálne. Dokonalým receptom na oslavu babieho leta je určite degustácia vo Vinotéke svätého Urbana. Najskôr však nevyhnutné varovanie – mali by ste totiž vedieť, že zmyselný svet vína a syrov je nebezpečne návykový, a keď raz podľahnete čaru ich kombinovania, je to už láska na celý život.

Vedeli ste, že aj syr môže mať terroir a tiež potrebuje konkrétnu teplotu na to, aby ste si ho mohli naozaj vychutnať? Je síce pravda, že pri kombinovaní vína a syrov takmer neexistujú žiadne striktné pravidlá, čo je veľmi dobrá správa pre tých, ktorí sa boja nejakého faux pas, no jeden, a poriadne rozšírený predsudok predsalen existuje. Nie, syry vôbec nepatria automaticky k červenému. Skôr naopak – to najlepšie v nich často objavíte práve vďaka kombinácii s bielym vínom. Aj keď teda platí, že najdôležitejšia je tá vaša chuť, naša degustácia vás naučí, ako nemiešať hrušky s jablkami, a že je dobré kombinovať víno a syry z rovnakej oblasti. Ochutnáte nielen dvojice, ktoré spolu harmonicky ladia, ale aj sladko-slané protiklady, ktoré sa prekvapujúco dokonale dopľňajú. Syr, ktorý počas zrenia omývajú slaným roztokom s Calvadosom, jeden z najostrejších francúzskych syrov, ale aj kozí syr, ktorý ospevoval už Honoré de Balzac.

wine-cheese.jpg

Nielen syry, ale aj víno patria už takmer 5 tisíc rokov doslova k základným pokrmom. Je to symbol jednoduchého života, ale aj toho najvyššieho luxusu. Proste, dokonalá labužnícka harmónia, ktorá v sebe spája zázraky prírody a tvrdú prácu človeka. Je to veda a umenie zároveň. Dnes sa syry vyrábajú takmer na celom svete a zo všetkých druhov mlieka, vrátane sobieho, byvolieho alebo mlieka jakov, no najstaršia historická zmienka o výrobe tejto delikatesy pochádza z obdobia zhruba 2800 rokov pred naším letopočtom. Obrovský rozmach a prínos k zdokonaleniu výrobných procesov sa aj v tejto oblasti pripisuje labužníkom zo starovekého Ríma. Taký modrý syr z Roquefortu ochutnal dokonca už sám Caesar a je to jedna z ôsmich starostlivo vybratých lahôdok, ktoré vás čakajú na tejto výnimočnej degustácii. Samozrejme, ku každému syru patrí aj rovnako starostlivo vybraté kvalitné víno.

Majstri tohto umenia sa po dlhých rokoch prepracovali k jednoduchej pravde. Tým najlepším a vlastne jediným spôsobom ako zistiť, čo s čím chutí najlepšie, je postupne, vytrvalo a s láskou ochutnať čo najviac vín, syrov a samozrejme aj ich kombinácií. A je skvelé vedieť, že sa do toho môžete pustiť už tento piatok v bratislavskej Vinotéke svätého Urbana.

Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú

Patríte medzi firmy, ktoré vedia reagovať na zmeny a vyťažiť z nich?

Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur

Už ste sa niekedy vymkli? Toto zaváhanie vás môže stáť aj 60 €.

Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť

Nevyhovuje vám špecialita vo vašom obvode? Máte právo výberu.

Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu

Ružinovské Jarabinky pomaly rastú a ubúda tiež voľných bytov. Už viac ako 2/3 majú svojich majiteľov.