Nalejte si víno, ktoré sa nepije

Zabudnite na všetko, čo ste doteraz vedeli o romantike aj o toskánskych vínach a predstavte si Angličanov s ich čajom a sušienkami.

Zavrite oči a predstavte si šikmú vežu v Pise. A teraz romantickú Florenciu. Žiaden problém, však? A určite rovnako neomylne zaradíte aj mená ako Galileo Galilei, Michelangelo či Leonardo da Vinci. Tak zavrite oči ešte raz a skúste opísať, ako chutia preslávené vína, ktoré sa rodia priamo v kolíske renesancie. Že ste to pravé toskánske vlastne ešte nikdy neochutnali? Tak na čo ešte čakáte?

Srdce Talianska so všetkým, čo k nemu patrí. Gastronomicky najuznávanejší región Apeninského polostrova, ktorému za svoje kuchárske umenie vďačí i sám Jamie Oliver. Zmyselné Toskánsko, ktoré je známe predovšetkým červenými vínami. My vám však prezradíme tajomstvo skutočných znalcov, a vy ochutnáte nielen biele a ružové, ale dokonca aj unikátne sladké z Toskánska. Stačí, ak sa aj tento týždeň necháte zviesť a vďaka vino.sme.sk zistíte, ako chutí koncentrovaná toskánska láska. Kedy inokedy, ak nie v piatok večer a kde inde, ak nie v obľúbenej Vinotéke svätého Urbana?

Výnimočnú degustáciu „Toscana Amore Mio"  nezačneme žiadnym klišé, ale výnimočným bielym z vinárstva Castello de Terriccio. To je totiž presne to víno, ktoré budete servírovať, keď najbližšie pozvete svojich priateľov na toskánske rybie špeciality. Nasleduje doslova zbojnícke ružové Scalabrone zo starého rodinného statku Guado al Tasso, ktorý sa okrem vína preslávil aj olivami a slnečnicami. Na začiatku 19. storočia si z tejto oblasti urobili svoje eldorádo miestni zbojníci v štýle o niečo slávnejšieho Robina Hooda. Filmy sa o nich síce netočia, no dali meno aspoň kopcu, na ktorom sú dnes vinice, a tak aj tomuto vínu.

toscana-weinfeld.jpg

Poďme ale od svetského k svätému. Na želanie pápeža Paula III. bolo víno z oblasti, odkiaľ pochádzal, určené výlučne pre vyvolené vatikánske hrdlá, a tak sa pričinil o vznik názvu Vino Nobile di Montepulciano, teda vznešené víno z Montepulciana. Okrem neho však s nami ochutnáte aj toskánca, ktorý má prikázané najdlhšie zrenie a vznikol vďaka spolupráci dvoch vinárskych legiend - Frescobaldiho a Roberta Mondaviho. Legendou samou o sebe je vinárstvo Antinori z oblasti Chianti Classico, teda zo samého srdca Toskánska, kde pôsobí už 26 generácií rodiny rovnakého mena, ktorá kedysi obchodovala s textilom a víno bolo iba jej vášňou. Bol by to hriech neochutnať ich Badia a Passignano s označením Riserva, čo znamená, že sa vyrába výlučne z tých najlepších ročníkov a navyše, je to 100% Sangiovese, čo je dnes už veľká vzácnosť.

Tesne pred finále budete mať tú česť s vinárom, ktorého poklad v roku 1978 prepisoval dejiny na historickej londýnskej ochutnávke najlepších kabernetov na svete. A nakoniec vás sladko rozmaznáme vo veľkom štýle. Vinsantno, alebo aj najstaršie dezertné víno toskánskeho vidieka, ktoré sa vyrába zo sušeného hrozna. To najskôr ručne rozložia na rohože, kde schne až do konca decembra a až potom ho veľmi opatrne vylisujú, aby mohlo 3 roky zrieť v malých drevených sudoch. Samozrejme, od začiatku až do konca je to čisto ručná práca, čomu zodpovedá aj veľmi limitované množstvo tejto lahôdky. Mimochodom, toto víno sa nepije. Konzumuje sa ako dezert, a to tak, že sa doň namáčajú špeciálne sušienky. Hádate správne, ani tie nebudú chýbať na našej piatkovej degustácii vo Vinotéke svätého Urbana . No nezamilujte sa do Toskánska!

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Bayer posilňuje svoju značku

Dynamické, otvorené, osobné...To sú aktuálne atribúty inovovaného loga spoločnosti Bayer.

Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka

Advokátska kancelária Ružička Csekes sa za viac ako 25 rokov vyprofilovala na jednu z najväčších kancelárií na Slovensku.

O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie

O2 tak tento rok nadväzuje na úspešné projekty z minulého roka a spája ich pod spoločnú platformu O2 Dobrá vec.