Jazdou na zemný plyn ušetríte už pri kúpe auta

Vedeli ste, že jazda na plyn dokáže vášmu rodinnému rozpočtu ušetriť slušné peniaze? Okrem úspor na palive môžete teraz pri kúpe auta na stlačený zemný plyn (CNG) získať zaujímavé zľavy a finančné príspevky až do výšky 7 300 €.

Plyn stále populárnejší

Úspora financií na pohonných hmotách a nízkych prevádzkových nákladoch je hlavným dôvodom rastúcej popularity pohonu na CNG. Kilometer jazdy na CNG vyjde lacnejšie než klasické palivá ako benzín a nafta. Pri pravidelnom jazdení sa výhody CNG pohonu ukážu ešte výraznejšie, keďže náklady na palivo klesajú až na polovicu. Napriek mierne vyššej nadobúdacej cene automobilu s CNG pohonom sa rozdiel nákladov oproti klasickým vozidlám vráti priemerne už po 17 000 km.

Jazda na CNG je tiež ekologickejšia. Pri spaľovaní CNG uniká do ovzdušia až o 25 % menej CO2 a takmer žiadne sadze. Navyše v porovnaní s inými alternatívnymi pohonmi ako LPG pohon či elektromotor, je na slovenskom trhu oveľa širší výber originálnych vozidiel renomovaných značiek ako Fiat, Volkswagen či Opel.

Ako usporiť 7 300 € pri kúpe CNG automobilu

Ceny CNG vozidiel sú mierne vyššie alebo porovnateľné s naftovými verziami. Aktuálne je však možné získať zaujímavé zľavy príspevky na nákup CNG vozidla. Celkové cenové zvýhodnenie tak môže dosiahnuť až 7 300 €.

Prvým bonusom je zľava od výrobcu automobilu, v závislosti od modelu až do výšky 5 300 €. Ďalší bonus vo výške 2 000 € možno získať od EkoFondu, zriadeného SPP. Príspevok bude poskytnutý 50 záujemcom o nové osobné auto na CNG. Môžete ho získať tak, že si objednáte auto s CNG pohonom u predajcu, a ten vám pomôže vyplniť žiadosť o finančný príspevok od EkoFondu. K nej pripojíte kópiu vodičského a občianskeho preukazu a najneskôr do 15. dňa v mesiaci ich pošlete na adresu: EkoFond, P.O. Box 12, 810 00 Bratislava.

Aký je ďalší postup?

To, či ste získali príspevok, zistíte na stránke www.ekofond.sk vždy v 1. deň mesiaca. V prípade, ak vám bol pridelený grantový príspevok, dostanete list so zmluvou, ktorú podpíšete a pošlete naspäť do EkoFondu. Po zakúpení vozidla zašlete do EkoFondu kópiu technického preukazu (vlastníkom musí byť žiadateľ), faktúru od predajcu, doklad o úhrade, kópiu zmluvy o dodávke CNG alebo zmluvy o dodávke plynu do domácnosti od SPP. Po skontrolovaní správnosti dokladov vám EkoFond vyplatí prvú časť finančného príspevku vo výške 80 % (1 600€). Druhá splátka vo výške 20 % vám bude vyplatená po roku prevádzky vozidla.  Podrobné informácie o príspevku a jeho získaní nájdete na www.ekofond.sk.

Kde natankujete CNG?

SPP v súčasnosti prevádzkuje 7 samoobslužných plniacich staníc CNG, ktoré sú otvorené nonstop 24 hod. denne a 365 dní v roku. Ďalšie dve verejné PS CNG prevádzkuje vo Zvolene a v Banskej Bystrici SAD Zvolen. Neverejné stanice nájdete v Trnave a Prievidzi.

obrazokp-r476.jpg

Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?

Investovať sa dá aj bez strachu.

S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku

V súčasnej hektickej dobe je čas vzácnou komoditou, ktorej nemáme nazvyš.

Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy

Škola získala unikátny prístroj.

Vyberáme správny názov firmy

Výber vhodného a správneho názvu firmy patrí medzi prvé kroky, pred založením s.r.o.