Odoberať alebo neodoberať pupočníkovú krv pri pôrode?

Má pupočníková krv význam pre naše deti, alebo ide len o biznis s krvou? Rozprávali sme sa s gynekológom z Nemocnice s poliklinikou v Myjave MUDr. Petrom Šťastným.

Má pupočníková krv význam pre naše deti, alebo ide len o biznis s krvou? Rozprávali sme sa s gynekológom z Nemocnice s poliklinikou v Myjave MUDr. Petrom Šťastným.

Predtým, ako začneme, vysvetlite nám, čo to je pupočníková krv? V čom je jej význam?
Pupočníková krv je krvou novonarodeného dieťaťa, ktorá po prerušení pupočníka zostáva v placente a vo zvyšku pupočnej šnúry. Obsahuje veľké množstvo vzácnych krvotvorných kmeňových buniek, ktoré hrajú významnú rolu pri liečbe mnohých závažných ochorení. Výhodou pupočníkovej krvi je jej ľahká dostupnosť, odber bez rizika a možnosť zmrazenia a uskladnenia v tekutom dusíku bez toho, aby bunky stratili svoju životaschopnosť. Odber sa realizuje bezprostredne po narodení dieťaťa a je bezbolestný.

Je záujem o odber pupočníkovej krvi? Môžete to porovnať s minulými rokmi?
Záujem o tento odber určite je. Držíme sa niekde okolo 10% odberov pupočníkovej krvi na počet pôrodov. Minulý rok sme realizovali 46 odberov, tento rok, k dnešnému dňu, je to 43 odberov.

Na čo sa ženy, resp. rodičia, v súvislosti s odberom pýtajú najčastejšie?
Jedna z prvých otázok sa týka využiteľnosti pupočníkovej krvi. Do akej miery, a pri ktorých ochoreniach sa pupočníková krv dá použiť, do akého veku dieťaťa je možné ju v prípade nutnosti využiť, ako sa skladuje, prípadne, či sa dá pupočníková krv darovať. Pri týchto otázkach sa zároveň často stretávam s dezinformáciami a laickými mýtmi , ktoré prenikajú na verejnosť. Otázna je aj cena odberu.

Čo im odpovedáte? Napríklad pri využiteľnosti pupočníkovej krvi.
Pupočníková krv sa používa pri štandardných diagnózach, ako sú nádory, neuroblastóm, retinoblastóm, aplastická anémia, leukémia, ide o viac ako 80 ochorení. Experimentálne sa začala používať pri liečbe diagnóz ako diabetes I. typu či traumatické poruchy mozgu pri narodení dieťaťa. Ide o oblasť tzv. regeneratívnej medicíny, ktorá využíva schopnosť kmeňových buniek špecializovať sa na akékoľvek iné bunky, a tým „opraviť“ poškodené tkanivo alebo orgán.

A čo pravdepodobnosť  využitia pupočníkovej krvi?
Údaje sa diametrálne líšia od 1:1000 až po 1:200 000. Laik si z toho nevie vybrať. Ako odpoveď nech slúži fakt, že ak na Slovensku bolo zrealizovaných cca 10 000 odberov, a z toho sa vlastná pupočníková krv použila 1x a 5x súrodencom, tak naše čísla by vyzerali asi 1:2000 až 1:10 000. Sú podstatne lepšie, než čísla skeptikov. Osobne by som však žiadnemu rodičovi neželal, aby jeho dieťa niekedy potrebovalo pupočníkovú krv,  vnímam to ale ako investíciu do budúcna.

Ako bola pupočníková krv doposiaľ použitá na Slovensku?V roku 2004 u dieťaťa s meduloblastomom (zhubným nádorom mozgu). Bola mu podaná vlastná pupočníková krv s cieľom obnoviť krvotvorbu po agresívnej chemoterapii. Tento rok bola tiež vlastná krv podaná 2-ročnému chlapcovi pri liečbe detskej mozgovej obrny. Od roku 1999 do 2009 bola pupočníková krv podaná súrodencovi v počte 5x. Zo slovenskej verejnej banky bolo zároveň vydaných 16 jednotiek pre konkrétnych príjemcov na celom svete.

Spomenuli ste tiež veľkosť odberu. Stačí teda pre využitie aj pre dospelého človeka?Pupočníková krv sa dá použiť počas celého života potenciálneho  príjemcu. Záleží však na množstve odobratej pupočníkovej krvi, ktorá závisí od mnohých faktorov, ako je hmotnosť dieťaťa, technológia odberu a iné. Priemerný odber zodpovedá hmotnosti okolo 70 kg.

Prečo by si budúci rodičia mali nechať odobrať pupočníkovú krv a uchovať pre svoje dieťa?

Ako som v úvode spomenul, pupočníková krv obsahuje kmeňové bunky, ktoré sú schopné špecializovať sa na ďalšie a zároveň sa špecializovať na rôzne typy buniek organizmu, čo predznamenáva jej široké využitie pri rôznych ochoreniach.

Kde sa môžu ženy v prípade záujmu dozvedieť viac informácií?

Prvú informáciu by mali získať u svojho gynekológa. Internet sa obísť nedá a kompletné informácie získajú na www.pupocnikovakrv.sk.

Prihláste sa a vložte PR článok

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.

Rastie nám pokrivená generácia?

Zhrbené hlavy nad mobilmi či tabletmi niekoľko hodín denne. Čo hovorí odborník

Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji

Projekty na rozvoj cestovného ruchu majú šancu získať prostriedky od Pivovaru Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar.