Pupočníková krv sa používa pri liečbe viac ako 80 ochorení

Má pupočníková krv význam pre naše deti, alebo ide len o biznis s krvou? Rozprávali sme sa s MUDr. Karolom Javorkom, PhD. z gynekologickej ambulancia Javorka, s.r.o. v Ružomberku.

Má pupočníková krv význam pre naše deti, alebo ide len o biznis s krvou? Rozprávali sme sa s MUDr. Karolom Javorkom, PhD. z gynekologickej ambulancia Javorka, s.r.o. v Ružomberku.

Čo je to pupočníková krv?
Pupočníková krv sa získava odberom z pupočníka tesne po pôrode dieťatka. Je jedinečná pre každé dieťa a obsahuje mnoho dôležitých stavebných zložiek krvi, na ktoré ešte nemali čas vplývať rôzne negatívne faktory vonkajšieho prostredia alebo možného ochorenia.

Je záujem o odber pupočníkovej  krvi?
Určite. Ide o špecifickú komoditu, ktorú nie je možné prirovnať k nejakému tovaru či službám. Vďaka stále presvedčivejším výsledkom záujem stúpa.

Čo najčastejšie zaujíma prípadných záujemcov?
Pri rozhovoroch s pacientkami si vždy spomeniem na Julesa Verna. Veril vtedy niekto reálnej myšlienke letu na mesiac? Dnes sa môžeme baviť o terajších možnostiach využitia pupočníkovej krvi, no s vývojom nových poznatkov, veci - dnes nereálne, budú samozrejmou skutočnosťou. Som presvedčený, že pohľad na využitie pupočníkovej krvi sa v horizonte najbližších 20-tich rokov dramaticky zmení.

O pupočníkovej krvi kolujú rôzne mýty, verejnosť disponuje často protichodnými informáciami.

Súhlasím. Nie je pravda, že vlastná pupočníková krv ešte nebola vôbec použitá, alebo že odber  možno použiť len do 20-teho roku života človeka. Každý odber je jedinečný. Priemerný odber je dnes postačujúci na použitie aj u dospelého pacienta.
Podľa môjho názoru je extrémne kontraproduktívnym faktorom vnímanie odberu a uskladnenia pupočníkovej krvi ako komerčnej záležitosti. Na druhej strane však, samozrejme, nie je možné očakávať, aby takú náročnú disciplínu mohla realizovať akákoľvek organizácia bezplatne. Na Slovensku máme okrem súkromnej banky aj verejnú banku s darovanými odbermi, ktoré sa úspešne využívajú vo svete. Za tieto odbery ani ich uskladnenie pritom rodičky neplatia, čo je bezpochyby najlepším dôkazom toho, že v tomto prípade, obchod určite nie je na prvom mieste.

Čo najviac vplýva na kvalitu odberu?
Ide o viacero faktorov. Čas je tým najpodstatnejším faktorom. Závisí spravidla od doby, počas ktorej dochádza k odlúčeniu lôžka placenty po pôrode dieťatka.

Ako je to s kritériami pre darovanie?
Tak ako na svete nenájdete dvoch ľudí s rovnakým odtlačkom prstov, ťažko nájdete 100%  vhodného darcu či príjemcu akéhokoľvek transplantátu. Preto je najlepšie počítať s tým, čo je vášmu telu najprirodzenejšie, a tým sú vaše vlastné zdravé bunky. Len tak je možné uvažovať o kompletnej škále ochorení, pri ktorých je vhodné použiť vlastnú pupočníkovú krv - od liečby onkologických chorôb krvi až po regeneratívnu medicínu v zmysle prevencie následkov detskej mozgovej obrny alebo liečby cukrovky prvého typu.
Samozrejme, existuje možnosť použitia inej, napríklad súrodeneckej pupočníkovej krvi, kde je možné očakávať až 25% zhodu, takže súrodenec je z tohto pohľadu najlepším darcom.

Spomínate „regeneratívnu medicínu“, čo to znamená?
Ak je niečo poškodené, je ideálne to nahradiť  niečím rovnakým, ale zdravým. Akákoľvek alternatíva nebude nikdy taká dokonalá ako originál. Preto sa začala využívať  schopnosť kmeňových buniek rozmnožovať sa a zároveň špecializovať na akékoľvek iné bunky tkanív, svalov, orgánov.

Bola už pupočníková krv použitá  na Slovensku?
Som veľmi hrdý, že aj napriek situácii v našom zdravotníctve, sa u nás ešte nájde niekoľko nadšených ľudí so zápalom pre dobrú vec. Vďaka nim sme u nás použili dva vlastné transplantáty. Máme 5 súrodeneckých transplantácií a 16 krát vo svete použili krv zo slovenskej verejnej banky.

Prečo by rodičia mali nechať odobrať a uchovať pre svoje dieťa jeho vlastnú pupočníkovú krv? V tejto chvíli vám na to môžem povedať aspoň 80 dôvodov. Toľko je totiž diagnóz, pri ktorých sa v praxi používa alebo testuje táto krv.

Kde je možné nájsť viac informácií o problematike pupočníkovej krvi.
U všetkých ambulantných aj nemocničných gynekológov, rovnako aj u pôrodných asistentiek. Samozrejme, najrýchlejším zdrojom informácií je bezpochyby internet. Odporúčam www.pupocnikovakrv.sk.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu