Piatok, 23. august, 2019 | Meniny má Filip

Ako nájsť dobrého účtovníka?

Blížiaci sa termín odovzdania daňového priznania nás pomaly ale isto núti k myšlienke, ako zdárne, správne a profesionálne potrebné podklady zhromaždiť, vypracovať a odovzdať.

Niektorí z nás už svoje účtovníctvo outsourcovali do rúk ozajstných expertov - účtovným firmám alebo účtovníkom pracujúcim ako SZČO (Samostatne zárobkovo činné osoby). Tým, ktorí tak ešte neurobili skúsime dať drobný návod, ako sa s týmto dôležitým rozhodnutím efektívne vysporiadať.

Audit a príprava na spracovanie
Niektorí moji známi s obľubou hovoria, že pred podaním daňového priznania je ideálny čas vykonať riadnu prípravu a kontrolu faktúr, úverov, záväzkov - skrátka obratov a výdavkov – alebo ak chcete všetkých dokumentov firmy majúcich ekonomicky relevantný charakter.
Pri vyslovení tejto myšlienky počúvam, že je to zbytočne pracné, zdĺhavé a kopíruje to prácu účtovného oddelenia firmy. Nenechajte sa ale pomýliť. Obratom treba povedať, že ak si firma počas svojho daňového obdobia svoje financie riadne stráži a zakladá, nemá sa čoho báť. Týmto krokom akurát zavčasu zistíte, ako vaša spoločnosť funguje po účtovnej stránke.

Ak máte všetko pekne pohromade, stačí osloviť špecializovanú organizáciu. Externý účovník je pre Vás tou najideálnejšou voľbou.

Kde hľadať vedenie účtovníctva
Ak sa rozhodnete pre špecializovaného audítora či bežného účtovníka, môžete celé svoje finančné oddelenie prepožičať ku kontrole a čiastočnej správe práve im. Veľmi častým problémom, je zohnať kvalitného odborníka. Existuje mnoho postupov, ako hľadať budúceho účtovného partnera.
S najvačšou pravdepodobnosťou sa porozhliadnete vo svojom okolí, alebo sa spýtate známych. Takéto referencie sú veľmi prirodzené a často sa využívajú. Na druhej strane nie každý má známych, ktorí mu vedia fundovane poradiť.

Pre všetkých, ktorí sa musia spoliehať na studené kontakty doporučujeme odborný účtovný portál Katalóg-Účtovníkov.SK.
Nájdete tu mnoho skúsených daňových poradcov, účtovných kancelárií a účtovníkov, ktorí vám pomôžu vyriešiť všetko ohľadom financií, dokladov a daní.
Všetky platné kontakty Vám vieme vrele doporučiť a každý jeden účtovník prešiel auditom prevádzkovateľa portálu.
Nie všetky veci sa dajú jednoducho "vyGooglit". Zveriť svoje osobné, či firemné financie do rúk neznámej osoby nie je ľahký krok. Naši partneri sú všetci kontrolovaní, nespájajú s žiadnou podozrivou kauzou, "zmiznutou" firmou či podobnými excesmi.
Celý proces registrácie účtovného kontaktu je verifikovaný a musí prebehnuť riadne a bez komlikácii.

Máme partnera - začiatok spolupráce
Teraz na vás čaká veľmi dôležité doslova manažérske rozhodnutie. Čo všetko bude predmetom outsourcingu vášho účtovníctva, aké prostriedky ste ochotní do tejto služby investovať a čo od nich očakávate.
Ak ste si teda na začiatku definovali problém menom spracovanie miezd, teraz vidíme, že ak chcete prostriedky dostať pod kontrolu a mať kľudný spánok, musí všetky Vaše kroky sprevádzať dôkladnosť a svedomitosť.
Musíte si tiež uvedomiť, že ak chcete preniesť isté povinnosti na svojho partnera, treba tieto otázky veľmi dôsledne upraviť už v zmluve, ktorú uzavriete. Vedenie účtovníctva a spracovanie miezd, ako s obľubou hovorím, je veľmi "intímna interná" záležitosť Vás a Vašej spoločnosti, a ak nechcete urobiť zlý krok, dôverujte, ale preverujte.

Či už využijete náš odborný portál, dáte na doporučenie známeho, alebo sa vrhnete do džungle internetu, ako dobrú radu zvyknem vždy uviesť, poistite si spoluprácu aj účtovníctvo vlastnými ľudmi. V niektorých prípadoch by som Vám odporučil, ak si nie ste istí, ponechať u väčšej firmy menší tím, u malej firmy jednotlivca, ktorý bude kontrolovať po isté obdobie vašu ekonomickú spoluprácu. Nikoho týmto krokom neurazíte, ale Vám tento krok môže v zlých prípadoch ušetriť milióny.

Sme partneri a tí potrebujú tím
Predpokladám, že nie je nutné vysvetľovať potrebu vzájomného poznania, prehlbovanie vzťahov a spoločného riešenia špecifických účtovných otázok. Ak dúfate v dlhšiu spoluprácu s Vaším novým účtovníkom alebo účtovníčkou a chcete, aby fungovala dobre, investujte do vzniku symbiotického systému. Mojim priateľom odporúčam, nech nadviažu profesionálny - priateľský vzťah, kde bude oddelená otázka biznisu, a zároveň sa budete poznať ako ľudia. Je potom oveľa ľahšie Vaše financie, účtovníctvo, mzdové náklady, zisky i straty spoločne zvládnuť, vyriešiť a eliminovať riziko.
Prajem Vám veľa zdaru pri hľadaní dobrého partnera, aby ste z neho mali radosť a cítili sa bezpečne. Váš partner potom v komplementarite k vašej radosti bude nemenej spokojný.

K.U.

Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta

Nestihli ste ešte dovolenku? Vyberajte si z lákavých ponúk na konci sezóny.

Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne

Slovenská technická univerzita v Bratislave opäť dokázala, že vie konkurovať univerzitám na svetovej úrovni.

Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami

Podľa psychológov patria spomienky na jedlo medzi tie najsilnejšie.