V týchto dňoch prebieha filmový festival Jeden svet

Príďte si pozrieť príbehy z celého sveta od 12. do 17. marca v Dome kultúry v Prievidzi – spolu 31 filmov za 5 dní!

Jubilejný piaty ročník festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet prebieha v dňoch 12.-17. marca v Dome kultúry v Prievidzi. Festival prináša podnetné filmy, zaujímavých hostí a výstavy fotografií a karikatúr.

Kde inde sa máte možnosť dozvedieť, ako je to s krvavými minerálmi z Konga v našich mobiloch? Alebo ako sa žije vysokoškolákovi s Downovým syndrómom? Nezabudneme ani na témy ľudských práv v Severnej Kórei či Barme alebo problematiku Rómov na Slovensku!

Tieto príbehy nie sú súčasťou našej každodennej reality, ale sú dôkazmi o spoluzodpovednosti za spoločný svet. Hoci niektoré z filmov sú nie celkom príjemné na pozeranie, zachytávajú realitu, v ktorej žijú ľudia ako my. Festival nesie podtitul Svet v sieti, čo dynamicky zachytáva  festivalový spot.

Pondelkový program je návratom k najlepším filmom z predchádzajúcich ročníkov, ktoré sa zaoberajú ľudskými právami v Kongu, Čečensku či Severnej Kórei. „Takisto si pozrieme aj film Berkat a Maršo, ktorý je úzko spojený so vznikom občianskeho združenia Berkat, ktoré festival organizuje“ dopĺňa riaditeľ festivalu Ivan Sýkora.

Príbehy z Jodoku (v programe v pondelok o 20:00) podávajú umelecky pôsobivú výpoveď o zločinoch severokórejskej diktatúry v koncentračných táboroch súčasnosti. Filmový trailer si môžete pozrieť tu. (Poznámka: filmy na festivale majú české alebo slovenské titulky.)

Utorkový program má zaostrené najmä na Afriku a rôzne rozmery tamojších problémov. Dva filmy priamo prepájajú zodpovednosť nás ako konzumentov – či už ide o hľadanie kúska pralesa v Latinskej Amerike, ktorý si filmár „kúpil na diaľku“ ešte ako dieťa alebo o krv, ktorá je aj v našich mobiloch a kvôli ktorej sa chce dánsky dokumentarista opýtať pár otázok manažérov korporácii či priamo baníkov v konžských doloch na koltán. Osobné skúsenosti z činnosti na africkom kontinente nám priblížia hostia z Erka a Dobrej noviny.

Evelyn a Abdi z Nairobi v Keni boli hosťami festivalu v roku 2010.

Korupciu v Rumunsku, obchod s ľuďmi, rugbistky v Iráne ale aj silný príbeh chlapca s Downovým syndrómom. Túto rozmanitú ponuku dopĺňa hosť, fotograf Alan Hyža, ktorého cestovateľská minulosť má ešte širší záber ako program v stredu.

Súčasťou festivalu je aj Obchodík, ktorého výťažok ide na dobročinné účely.

Na situáciu Rómov nielen na Slovensku zaostríme vo štvrtok. „Napríklad film Nech sa páči poďte ďalej z dielne Človeka v ohrození ukazuje všetky rozmery práce v rómskych komunitách,“ vyberá z programu dobrovoľníčka Ivana Rybanská. Skúsenosti z terénu divákom predstaví terénny pracovník organizácie Člověk v tísni Slovensko Andrej Gliganič.

Minulý rok bol žiadaným hosťom – nielen čo sa týka autogramov - aj politický väzeň, kňaz a humanitárny pracovník Anton Srholec.

Tradične sa na festivale v Prievidzi zastaví aj fotoreportér Andrej Bán. Dokumenty o Afganistanepiatok dopĺňajú filmy o ľudských právach v súčasnom Rusku a Bielorusku.

Doobeda sú súčasťou festivalu aj premietania pre školy.

Pre najvytrvalejších je ako stvorená sobota a už tradičný filmový maratón. Počas neho budú premietnuté aj najnavštevovanejšie filmy bratislavského festivalu – V mene rodiny o vraždách zo cti, ktoré sú realitou života mladých moslimiek v Kanade alebo zásadný film Proti prúdu o politických väzňoch v Barme. „Tohtoročný festival uzavrieme s pozitívnym odkazom,“ pripomína Ivan Sýkora „Záverečným filmom totiž bude Občan Havel. Chceli by sme si spolu s divákmi pripomenúť tohto veľkého človeka a jeho myšlienky.“

Film Občan Havel (program začína v sobotu o 18:45) prezentuje politické i súkromné drámy prezidenta Václava Havla. Ako pozvánku na záver festivalu si môžete pozrieť filmový trailer.

Na filmový festival Jeden svet v Prievidzi vás pozývame od 12. do 17. marca 2012 do Domu kultúry v Prievidzi. Program a viac informácií nájdete na www.jedensvet.prievidza.net alebo na udalosti na Facebooku.

Festival Jeden svet v Prievidzi organizuje občianske združenie Berkat v spolupráci s Človekom v ohrozeníKaSS Prievidza. Záštitu nad festivalom prevzala primátorka mesta JUDr. Katarína Macháčková.

Organizátori touto cestou ďakujú všetkým partnerom a podporovateľom za priazeň! Vďaka tejto podpore ide výťažok z festivalu na účely verejnej zbierky Berkat pomáha.

Prihláste sa a vložte PR článok

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.

Rastie nám pokrivená generácia?

Zhrbené hlavy nad mobilmi či tabletmi niekoľko hodín denne. Čo hovorí odborník

Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji

Projekty na rozvoj cestovného ruchu majú šancu získať prostriedky od Pivovaru Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar.