Stanovisko spoločnosti Ferratum Slovakia, s.r.o.

V súvislosti s reportážou odvysielanou 17.4.2012 v hlavnom večernom televíznom spravodajstve televízie Markíza, Spoločnosť Ferratum Slovakia, s.r.o. vydáva nasledovné stanovisko: Bratislava ...

Bratislava 20. apríla (TASR-OTS) - V reportáži bola porovnávaná výška ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN) pôžičiek s niekoľkoročnou dobou splatnosti poskytovaných bankovými inštitúciami s RPMN pôžičiek s dobou splatnosti 15 dní poskytovaných spoločnosťou Ferratum. V závere reportáže z úst redaktora odznelo, že "právnik radí, že ak máte v rodine niekoho, kto uzavrel takúto pôžičku, môže ju dať preveriť Slovenskej obchodnej inšpekcii".

Výška ročnej percentuálnej miery nákladov je v reportáži stotožňovaná s úrokmi a úrokovou sadzbou, čo sa nezakladá na pravde, nakoľko sa jedná o dva odlišné a nestotožniteľné údaje. Spoločnosť Ferratum postupuje pri výpočte ročnej percentuálnej miery nákladov v súlade s nariadením vlády č. 87/1995 Z.z. v platnom znení s odkazom na zákon č. 129/2010 Z.z. o spotrebiteľských úveroch a iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov.

V spoločnosti Ferratum bola niekoľkokrát vykonaná kontrola Slovenskou obchodnou inšpekciou zameraná práve na dodržiavanie povinností ustanovených v zákone č. 129/2010 Z.z. o spotrebiteľských úveroch a o iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov , v zákone č. 266/2005 o ochrane spotrebiteľa pri finančných službách na diaľku a zákone č. 22/2004 o elektronickom obchode. Skutočnosť, že výška RPMN spoločnosti Ferratum bola kalkulovaná správne a v súlade so zákonom potvrdila aj Slovenská obchodná inšpekcia, čo môžeme preukázať aj inšpekčným záznamom SOI zo dňa 31.3.2011, ktorý okrem iného uvádza: "V zmysle záväzných pokynov spoločnosť Ferratum Slovakia s.r.o. zaslala postup výpočtu RPMN uvádzanej vo všetkých informáciách dostupných pre spotrebiteľa. Podľa vzorového príkladu RPMN je vypočítaná v hodnote 22 710,96 %. Uvedená hodnota je vypočítaná správne."

V reportáži tiež odznelo, že "informácia o poplatkoch je zašitá v zmluvných podmienkach a tak ľahko sa ju nedozviete ani na informačnej linke spoločnosti".

Spoločnosť Ferratum má zverejnenú výšku odplaty priamo na hlavnej web stránke spoločnosti a to konkrétne ku každej výške zapožičanej sumy, pre okamžitú a presnú informáciu spotrebiteľa.

Odvysielanú reportáž tak ako odznela, pokladáme za tendenčnú a namierenú voči spoločnosti Ferratum s úmyslom poškodiť jej dobré meno, voči čomu sa týmto spôsobom ohradzujeme .

lt pa

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.

Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!

Nový projekt na Furči nerobí kompromisy medzi dostupnosťou a pokojným bývaním.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.