Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

www.protigorilam.sk

Bratislava 20. apríla (TASR-OTS) - Včera v noci sa v známom študentskom vysokoškolskom klube v Mlynskej doline uskutočnil happening, ktorý mal za cieľ si netradičnou formou pripomenúť nevyriešené kauzy, ktoré sa udiali v nedávnej minulosti a dlhodobo traumatizujú slovenskú verejnosť. Názov H(ape)ning bol zvolený ako slovná hračka s odvolaním na najznámejšiu kauzu Gorila, ktorej vyriešenie je celospoločenskou objednávkou, no o postupe jej riešenia je verejnosť málo informovaná. Gorila navyše zatienila staršie kauzy, ako sú napríklad Mýto, Emisie, Nástenka, či MOKYS, ktoré traumatizujú spoločnosť a štát pri nich prišiel o nemalé peniaze.

"Happening sme zorganizovali preto, pretože máme pocit, že sa nič nedeje, že sa vyšetrovanie káuz nikam nepohlo. Zatiaľ neboli zriadené ani špecializované tímy, pre vyšetrovanie ostatných závažných káuz, hoci sme na to vyzvali oboch ministrov vnútra - súčasného aj jeho predchodcu," povedal jeden z organizátorov akcie Branislav Dušek.

Spoluorganizátorka Eunika Rajská dodáva: "Zdá sa nám, že vyšetrovanie káuz ako nástenka, predaj emisií, tender na mýto, MOKYS či Gorila zametú pod koberec a nikdy sa nič nevyšetrí, nikdy sa nenájde vinník. My všetci si pritom zaslúžime, aby sa tieto kauzy vyšetrili." Iniciatíva protigorilam.sk je pritom striktne apolitická a žiada došetrenie káuz bez ohľadu na to, kto za ne nesie politickú zodpovednosť. „Sú veci, ktoré by mali odsúdiť politici naprieč politickým spektrom, naša aktivita nie je "bojom" proti niečomu, ale za niečo - za spoločnosť očistenú od korupcie,“ uviedol Dušek. Podľa neho v susednej ČR dokážu trestať aj politikov za korupčné kauzy a relatívne pružne. "Verím, že ani slovenská justícia a vyšetrovatelia sa nezľaknú politických tlakov," dodal.

Včerajšiu akciu počas celého večera podporilo niekoľko hudobných kapiel. Po polnoci odohral svoje sety aj DJ VEC. Na akcii sa počas celého večera zúčastnilo niekoľko stoviek študentov. Aktivisti rozdávali letáky so základnými požiadavkami iniciatívy a hostesky v kostýmoch zvierat pripomínali, že gorila nie je jedinou "obludnou" kauzou.

Branislav Dušek,

člen iniciatívy protigorilam.sk

protigorilam.sk@gmail.com

www.protigorilam.sk

lt ed

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Prečo sú dnes ryby také dôležité?

Vitamín D je pre ľudský organizmus prospešný na viacerých frontoch.

Vitajte v postapokalyptickom svete

Akú máte víziu, keď si predstavíte svet o 100-200 rokov?

NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu

Práve sa koná najväčšie biznis podujatie jesene. Na konferencii #akonato od Slovenskej sporiteľne debatujú významné osobnosti.