Dovolenkárom sa oplatí platiť kartou

Dovolenková sezóna sa už pomaly rozbieha a peňažná hotovosť či platobná karta je súčasťou každého cestovateľa. Klienti ČSOB využívajú kartu najčastejšie v okolitých krajinách, ale aj v dovolenkových destináciách ako napr. v Taliansku. Karta je často využívaná aj vo Veľkej Británii a Nemecku, kam Slováci chodia za prácou.

Len v minulom roku si klienti ČSOB v zahraničí vybrali z bankomatov hotovosť vo výške 42 mil. EUR. Kartou zaplatili 75,4 mil. EUR.

Ktorú kartu akceptujú v zahraničí

ČSOB vydáva medzinárodné platobné karty VISA, MasterCard a Maestro, ktoré sú akceptované celosvetovo. „Či karta platí v konkrétnom obchode alebo bankomate, si klient môže skontrolovať na základe loga, ktoré by malo byť totožné s logom na jeho karte,“ povedala Andrea Lazar, riaditeľka odboru Komfort platieb ČSOB. Zároveň odporúča zobrať si do zahraničia jednu kartu VISA a jednu kartu MasterCard alebo Maestro.

Pomôcka na internete

Bankomat v danej lokalite pre karty VISA si klient môže vyhľadať na:

Pre karty MasterCard a Maestro na:

Čo sa oplatí viac? Karta alebo hotovosť?

„Dovolenkári by si mali zobrať so sebou určitú hotovosť a ostatné náklady platiť kartou. Poplatky za platenie kartou v porovnaní s výberom z bankomatu sú pre klienta lacnejšie, navyše môžu byť dokonca zahrnuté v cene balíka služieb a klient tak za použitie karty v obchode neplatí žiadne poplatky navyše,“ dopĺňa A. Lazar.

Ako platia v zahraničí muži a ženy

Ženy vyberajú hotovosť z bankomatu v zahraničí podstatne zriedkavejšie ako muži. Klientky ČSOB urobia v priemere až o polovicu menej výberov. „Ak už ženy v zahraničí použijú bankomat, vyberú o 9 % vyššiu sumu ako vo svojej vlasti“, zhodnotila Andrea Lazar.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.