Dovolenkárom sa oplatí platiť kartou

Dovolenková sezóna sa už pomaly rozbieha a peňažná hotovosť či platobná karta je súčasťou každého cestovateľa. Klienti ČSOB využívajú kartu najčastejšie v okolitých krajinách, ale aj v dovolenkových destináciách ako napr. v Taliansku. Karta je často využívaná aj vo Veľkej Británii a Nemecku, kam Slováci chodia za prácou.

Len v minulom roku si klienti ČSOB v zahraničí vybrali z bankomatov hotovosť vo výške 42 mil. EUR. Kartou zaplatili 75,4 mil. EUR.

Ktorú kartu akceptujú v zahraničí

ČSOB vydáva medzinárodné platobné karty VISA, MasterCard a Maestro, ktoré sú akceptované celosvetovo. „Či karta platí v konkrétnom obchode alebo bankomate, si klient môže skontrolovať na základe loga, ktoré by malo byť totožné s logom na jeho karte,“ povedala Andrea Lazar, riaditeľka odboru Komfort platieb ČSOB. Zároveň odporúča zobrať si do zahraničia jednu kartu VISA a jednu kartu MasterCard alebo Maestro.

Pomôcka na internete

Bankomat v danej lokalite pre karty VISA si klient môže vyhľadať na:

Pre karty MasterCard a Maestro na:

Čo sa oplatí viac? Karta alebo hotovosť?

„Dovolenkári by si mali zobrať so sebou určitú hotovosť a ostatné náklady platiť kartou. Poplatky za platenie kartou v porovnaní s výberom z bankomatu sú pre klienta lacnejšie, navyše môžu byť dokonca zahrnuté v cene balíka služieb a klient tak za použitie karty v obchode neplatí žiadne poplatky navyše,“ dopĺňa A. Lazar.

Ako platia v zahraničí muži a ženy

Ženy vyberajú hotovosť z bankomatu v zahraničí podstatne zriedkavejšie ako muži. Klientky ČSOB urobia v priemere až o polovicu menej výberov. „Ak už ženy v zahraničí použijú bankomat, vyberú o 9 % vyššiu sumu ako vo svojej vlasti“, zhodnotila Andrea Lazar.

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.