Štvrtok, 22. august, 2019 | Meniny má Tichomír

Domáce kúpanie môže byť lacnejšie

Prostredníctvom moderného technologického vybavenia môžete výrazne zredukovať jednu z významných položiek, ktoré sa viažu k nákladom na údržbu vášho domáceho bazéna.

Skúsenosti spokojných zákazníkov ukazujú, že náklady na zaobstaranie solárneho ohrievania vody v bazéne sa vracajú už v prvom roku používania.

S programom Ekosun sa spoločnosť Marimex ako prvá zamerala na využívanie alternatívneho zdroja energie k ohrevu vody vo vašom bazéne. Predpona eko je v prípade využívania slnečných lúčov platná hneď dvakrát. Prevádzka bazéna sa totiž môže stať ekologickou i ekonomickou.

Základ - solárna plachta

Základným vybavením, o ktorom sa v tejto súvislosti musíme zmieniť je solárna plachta. Jej hlavnou úlohou je zabraňovať tepelným

stratám, ku ktorým v bazéne prichádza v priebehu noci a obecne v okamihu, keď sa voda aktívne neohrieva. Bazénová solárna plachta zároveň zabraňuje odparovaniu vody z bazéna a má tak pozitívny vplyv na znižovanie nákladov na samotnú spotrebu vody a bazénovej chémie. Pochopiteľne bazénová fólia chráni vodu vo vašom bazéne i pred nečistotami a spomaľuje rast rias v bazéne, pretože do seba absorbuje slnečné lúče.

Solárna plachta na bazén je podobná ako dobre známa bublinková fólia, takže navyše pôsobí ako lupa a koncentruje dopadajúce slnečné lúče. Čierne solárne plachty navyše ešte zvyšujú rýchlosť ohrevu vody v bazéne.

Solárne sprchy

Ako vám solárna sprcha pomôže dosiahnuť úspory nákladov na prevádzku domáceho bazéna? Predstavuje prostriedok, ako veľmi lacno a ekologicky zabezpečiť potrebnú hygienu kúpajúcich. Tým predídete znečisťovaniu vody v bazéne a znížite spotrebu bazénovej chémie.

Solárne sprchy Ekosun fungujú jednoducho. Studenú úžitkovú vodu napustíte do zásobníka, ktorý absorbuje energiu slnečného žiarenia a vodu zohreje na teplotu až 55 °C. Inštalácia sprchy je veľmi jednoduchá, nepotrebuje žiadne stavebné úpravy. Nevyhnutné je iba nájsť miesto s dostatočne dlhou dobou slnečného svitu.

Solárny ohrev vody v bazéne

Solárne kolektory pod značkou Marimex Ekosun existujú v niekoľkých variantoch. Jedná sa o produkty, ktoré vám predĺžia kúpaciu sezónu a po celú dobu vám spravia kúpanie príjemnejším. Umožnia vám ohriať si vodu v bazéne doslova zadarmo. Zariadenie dokáže ohriať vodu v bazéne až o 6 °C. Pripojíte len ohrevnú jednotku k bazénovej filtrácii. Tieto výrobky sú vhodné pre všetky bazény s pieskovou filtráciou, a to už od objemu 4 m3.

Ideálnou voľbou pre ohrev vody v menších bazénoch je kruhový solárny ohrev Pyramída. Voda čerpaná pomocou filtrácie pretečie špirálou, v ktorej sa vďaka slnečnému žiareniu prehreje. Aby bolo ohrievanie vody čo najefektívnejšie a najúčinnejšie, sú vlákna kruhového solárneho ohrevu umiestnené tesne pri sebe, takže tepelná energia sa veľmi dobre šíri. Ochranná kupola, ktorá konštrukciu kryje, potom zabraňuje úniku tepla a slnečné lúče ešte viac koncentruje.

Solárny ohrev Ekosun Slim je potom vhodný pre bazény s pieskovou filtráciou od veľkosti 4m3. Solárny panel sa predáva vo veľkostiach 1,8 m2 a 3,6 m2. Panel pohlcuje tepelnú energiu slnečných lúčov a odovzdáva ju vode, ktorá panelom prúdi.

Aké výhody má solárny program Ekosun

Investície sa vracajú už po prvej sezóne, vďaka úspore energie na ohrev vody a tiež vďaka zníženiu nákladov na údržbu kvality vody.
• Solárny kruhový ohrev pracuje neustále, na rozdiel od elektrického ohrevu, ktorý vypneme napríklad v okamžiku, keď ideme na dovolenku.
• Solárny ohrev má len minimálne riziko poruchy.
• Je priestorovo nenáročný, takže môžete zapojiť niekoľko jednotiek kruhového solárneho ohrevu za sebou a dosiahnuť rýchlejšieho ohrievania vody v bazéne.

Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne

Slovenská technická univerzita v Bratislave opäť dokázala, že vie konkurovať univerzitám na svetovej úrovni.

Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami

Podľa psychológov patria spomienky na jedlo medzi tie najsilnejšie.

Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video

Novobansko je plné prírodných krás a histórie. Závod v Novej Bani sa vyvíja spolu s ním a podporuje jeho poklady. Pozrite si ich!

Zdroj: Knauf Insulation