Afatinib prináša bezprecedentnú účinnosť u pacientov s karcinómom pľúc

Bratislava 15. júna (TASR-OTS) - Výsledky štúdie LUX-Lung 3 fázy III preukázali, že pacienti s karcinómom pľúc, ktorí užívali v prvej línii liečby nový ireverzibilný blokátor rodiny ErbB ...

Bratislava 15. júna (TASR-OTS) - Výsledky štúdie LUX-Lung 3 fázy III preukázali, že pacienti s karcinómom pľúc, ktorí užívali v prvej línii liečby nový ireverzibilný blokátor rodiny ErbB liek afatinib*, žili takmer jeden rok, kým ich nádor začal znovu rásť (prežívanie bez progresie (PFS 11,1 mesiaca). Na porovnanie, pacienti, ktorí užívali štandardnú chemoterapiu (pemetrexed / cisplatina), prežívali bez progresie ochorenia o niečo viac ako pol roka (PFS 6,9 mesiaca). Čo je dôležité, pacienti s najbežnejšími mutáciami EGFR (del19 a L858R, čo predstavuje 90% všetkých EGFR mutácií), ktorí užívali afatinib*, žili viac ako jeden rok bez progresie ochorenia (PFS 13,6 mesiaca). Na rozdiel od nich pacienti v porovnávanej skupine žili bez progresie ochorenia 6,9 mesiaca.

Registračná štúdia LUX-Lung 3 spoločnosti Boehringer Ingelheim skúmajúca afatinib je doteraz najväčšia a najrozsiahlejšia štúdia u pacientov s pozitívnou mutáciou receptora epidermálneho rastového faktora (EGFR) karcinómu pľúc v pokročilom štádiu. Primárnym cieľom štúdie bolo zistiť prežívanie pacientov bez progresie ochorenia (PFS).

"Štúdia LUX-Lung 3 nielenže dosiahla svoj primárny cieľ, ale zároveň preukázala, že afatinib* hlavne u pacientov s najbežnejšími mutáciami EGFR takmer zdvojnásobil čas prežívania bez progresie ochorenia v porovnaní s chemoterapiou," vyjadril sa prof. James Chih-Hsin Yang, riaditeľ Centra výskumu rakoviny, College of Medicine, National Taiwan University, Taipei, Taiwan a hlavný skúšajúci štúdie LUX-Lung 3. “Na základe tejto preukázanej účinnosti v najrozsiahlejšej registračnej štúdii a v spojitosti s jeho novým mechanizmom účinku sa môže afatinib* stať jednou z najúčinnejších liečebných možností pre týchto pacientov.”

Mnoho pacientov užívajúcich afatinib* zaznamenalo ústup príznakov, ako sú dýchavica, kašeľ a bolesť na hrudníku. Afatinib* zároveň oddialil nástup týchto príznakov. Štandardný dotazník o karcinóme pľúc na hodnotenie kvality života onkologických pacientov preukázal, že liečba afatinibom* prináša významne zlepšenie kvality života (napr. v práci a počas domácich prác). Najčastejším nežiaducim účinkom v spojitosti s liečbou afatinibom* bola hnačka a kožné problémy. Tak ako sa predpokladalo pri inhibícii EGFR, tieto nežiaduce účinky boli v súlade s predchádzajúcimi štúdiami a boli predvídateľné, zvládnuteľné a reverzibilné. Zriedkavo viedli k prerušeniu liečby.

Afatinib* je odlišný od aktuálne dostupnej cielenej liečby, pretože ireverzibilne blokuje rodinu receptorov ErbB, čo znamená, že afatinib* blokuje EGFR (ErbB1), ako aj ďalšie receptory rodiny ErbB, pričom všetky môžu byť súčasťou procesu, ktorý napomáha rastu, metabolizmu a migrácii nádorových buniek. Skúmanie klinického významu nového mechanizmu účinku afatinibu* postavilo základy programu štúdií LUX-Lung.

Kompletné údaje zo štúdie boli zverejnené 4. júna 2012 na 48. Výročnom stretnutí Americkej onkologickej spoločnosti (ASCO) v Chicagu.

Pre viac informácií navštívte, prosím: www.boehringer-ingelheim.com a www.thewhiteroom.info

lt ed

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.