Puškin na Súkromnom gymnáziu FUTURUM v Trenčíne

Študenti, pedagógovia a milovníci ruskej literatúru sa stretli s akademičkou Nataliou Ivanovnou Michajlovou a kandidátom filologických vied Dmitrijom Nikolajevičom Vaščenkom.

Dňa 7. júna 2012 sa na Súkromnom gymnáziu FUTURUM uskutočnilo stretnutie študentov, pedagógov a milovníkov ruskej kultúry s vynikajúcou lektorkou, zástupcom riaditeľa Puškinovho múzea v Moskve, doktorkou filologických vied, akademičkou  Nataliou Ivanovnou Michajlovou a kandidátom filologických vied Dmitrijom Nikolajevičom Vaščenkom.  Hostí srdečne privítala riaditeľka gymnázia Mgr. Eleonóra Kochanová. Na prednáške - Puškin v ruskej kultúre - Natalia Ivanovna veľmi pútavo porozprávala o živote a tvorbe ruského básnika, prozaika a dramatika, zakladateľa novodobej ruskej literatúry, o menej známych stránkach  jeho biografie, o jeho rodine, detstve a záľubách.

Alexander Sergejevič Puškin sa narodil 6. júna v roku 1799 ako druhé dieťa ruského šľachtica Sergeja Ľvoviča a Anny Osipovnej, ktorá bola vnučkou černocha Ibrahima Hannibala, krstného syna a obľúbenca cára Petra Veľkého. Zomrel v roku 1837, keď zaslepený žiarlivosťou a intrigami, vyprovokoval súboj s Georgesom d´Anthésom.

Knihy tohto autora spájajú ľudí rôznych vekových skupín, vierovyznaní i národov. V sovietskych časoch sa 6. jún slávil ako Puškinov sviatok poézie. V súčasnosti nesie názov Puškinov deň Ruska. Nový sviatok sa oficiálne začal sláviť v roku 1998.

Študenti a hostia so záujmom počúvali vynikajúcu lektorku, ktorá už 45 rokov pracuje v múzeu A.S. Puškina a skúma život a tvorbu majstra ruského slova. Publikácie Natalie Ivanovny sú výsledkom jej vedecko-výskumnej práce. Jej knihu o vrcholnom diele Puškina - „Eugen Onegin“ aj s autogramom dostalo gymnázium ako dar do knižnice.

V tom istom čase sa uskutočnil aj odborný seminár pre učiteľov ruského jazyka - „ Nové slová v ruskom jazyku.“ Prednášal na ňom kandidát filologických vied, vedecký pracovník Ruského centra vedy a kultúry v Bratislave,  Dmitrij Nikolajevič Vaščenko. Učitelia ohodnotili seminár veľmi pozitívne a dohodli sa na ďalšej spolupráci.

Po ukončení seminára a prednášky sa hostia so skupinou študentov a učiteľkou ruského jazyka vybrali na exkurziu po Trenčíne.  Po prehliadke historických budov, múzea, kostolov a  pamiatok  sa Dmitrij Nikolajevič a Natalia Ivanovna  rozlúčili so slovami: „Aké je to krásne a útulné mesto a akí sú tu milí ľudia!

Prihláste sa a vložte PR článok

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.

Rastie nám pokrivená generácia?

Zhrbené hlavy nad mobilmi či tabletmi niekoľko hodín denne. Čo hovorí odborník

Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji

Projekty na rozvoj cestovného ruchu majú šancu získať prostriedky od Pivovaru Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar.