Návrat z terénu domov nebol jednoduchý

Eva Vitáriušová-mladá lekárka z Bratislavy rozpráva o tom, čo berie a prináša práca v teréne. Niekoľko zdravotníckych misií absolvovala s humanitárnou organizáciou Magna Deti v núdzi.

Eva Vitáriušová - mladá lekárka z Bratislavy rozpráva o tom, čo berie a prináša práca v teréne. Niekoľko zdravotníckych misií absolvovala s humanitárnou organizáciou Magna Deti v núdzi.

Čo Vás priviedlo k tomu, odísť pomáhať do inej krajiny, do sťažených podmienok - psychických aj životných? Čo bol ten prvotný impulz?

Už dlhšie pred ponukou pracovať pre Magna Deti v núdzi ma lákala myšlienka vykonávať lekárske povolanie na misii, pomáhať ľuďom s podvýživou a HIV/AIDS. Sú to medicínske problémy , s ktorými sa v našich zemepisných šírkach nestretávame a preto boli pre mňa odbornou výzvou. Keď mi Denisa Augustínová na prvom stretnutí tuším na jar 2007 popísala projekt , na ktorom som mala v Kambodži pracovať, myšlienka budovania fungujúceho medicínskeho centra s kontinuálnou starostlivosťou o pacienta a s kvalifikovaným personálom ma natoľko oslovil, že som sa rozhodla priložiť ruku k dielu. V projekte som videla jedinečnosť práve preto, že nielen zabezpečuje starostlivosť o detských pacientov ale zároveň buduje dlhodobo fungujúci systém.
Aký býva po takejto skúsenosti návrat domov a zaradenie sa do normálneho "životného stereotypu”?
Návrat domov nebol jednoduchý. Chýbali mi ľudia, priatelia, ktorých som si v Magne našla, chýbala mi práca a kolegovia z nemocnice. Nakoniec aj typ, spôsob a tempo práce sú tu a tam iné a pravdupovediac ťažšie sa mi aklimatizovalo po návrate na Slovensko, ako po príchode na MAGNA misiu.
Boli ste na to pripravená na takúto skúsenosť, novú realitu?
Nie, človek nikdy nie prvýkrát pripravený na takúto skúsenosť.
Čo Vás utvrdilo v tom, že to čo robíte má zmysel? Že ste v správny čas na správnom mieste?
Pozitívne výsledky práce, o ktorých štatisticky vraveli čísla v mesačných reportoch. Za každým číslom sa skrýval osud dieťaťa a rodiny, ktorým MAGNA pomohla so zdravotnou a/alebo sociálnou starostlivosťou.
Prečo ste si vybrali práve humanitárnu organizáciu Magna Deti v núdzi?
Na odporúčanie dobrej priateľky, pani primárky Júlie Horákovej, ktorá je pre mňa zárukou, že práca má zmysel a vysoko si ju cením ako človeka a odborníka.
Čo Vám najviac chýbalo v teréne z vášho domova?
Rodina a priatelia, ale to v súčasnej dobe veľmi spoľahlivo rieši internet. V kontakte sme boli presne toľko, koľko som potrebovala. Myslím, že mi chýbali najviac ročné obdobia - jeseň a možno trošku zima.
Aký najsilnejší moment či príbeh ste zažili počas svojej misie?
Celá misia bol silný moment, ťažko sa vyberá jedlnotlivo. Vznikla mozaika krásnych a plnohodnotných skúseností a zážitkov, ktoré jeden bez druhého strácajú zmysel.

Magna Deti v núdzi je slovenská humanitárna organizácia, ktorá už vyše 10 rokov pomáha priamo v teréne. Realizuje zdravotnícke, humanitárne a rozvojové projekty zamerané na záchranu životov a zmierňovanie utrpenia tým, ktorí sú v núdzi. Poskytuje zdravotnú starostlivosť pre deti a ich rodiny počas humanitárnych kríz, konfliktov, epidémií, hladomoru a prírodných katastrof. Vyše 350 MAGNA pracovníkov denne zachraňuje detské životy na troch kontinentoch sveta.

Pomôcť môžete aj Vy pravidelnou online platbou na www.magna.sk a stať sa tak pre deti v núdzi ich Magna Záchrancom!

Viac informácii o projektoch a Magna Záchrancoch nájdete na : www.magna.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu