Nepokoje v africkej Garisse, MAGNA pracovníci sú v poriadku.

Pracovníci slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi, ktorí sú na misii v Keni v meste Garissa, neďaleko hraníc so Somálskom, sú v poriadku a neboli pri nedeľňajších útokoch zranení.

K simultánnym útokom na dva kostoly došlo v nedeľu v meste Garissa na severovýchode Kene, využívanom ako základňa operácií proti vzbúrencom z islamistickej skupiny al-Šabáb v susednom Somálsku, do ktorých sa vlani zapojila aj kenská armáda.
Sedem útočníkov hodilo počas dopoludňajších bohoslužieb granáty do dvoch kresťanských kostolov a potom spustili streľbu na veriacich utekajúcich z budov.
Tento útok si vyžiadal 17 obetí a vyše 50 ťažko zranených ľudí. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja policajti.
Ide o najnovšie útoky v Keni po tom, ako pri výbuchoch granátov v marci a apríli zahynuli dvaja ľudia. Ďalšie explózie v krajine zasiahli v posledných mesiacoch nočné kluby a autobusové stanice v metropole Nairobi, pobrežnej Mombase a oblastiach pri somálskej hranici.

Garissa leží na severovýchode Kene asi 140 km od somálskych hraníc a niekoľko desiatok km od utečeneckého tábora Dadaab, v ktorom pred pár dňami uniesli 4 zahraničných humanitárnych pracovníkov. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale predpokladá sa , že ide o somálske islamistické hnutie al-Šabáb.
Pracovníci slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi, ktorí pracujú na misii v Garisse sú v poriadku a neboli zranení! Ich pohyb v tejto oblasti momentálne podlieha prísnym bezpečnostným opatreniam. Aktivity projektu však naďalej prebiehajú podľa plánu.

Bezpečnostná situácia je vyostrená už dlhšiu dobu. Garissa predstavuje základňu operácií keňskej armády a je mestom v bezprostrednej blízkosti utečeneckého tábora Dadaab. Momentálne je situácia už pod kontrolou, ale počas dňa nebolo veľmi jasné ako predstavitelia zvládnu situáciu, keďže nemocnice sú už aj tak preplnené, a kapacity nestačia, takýto incident tomu nepridal.” hovorí Denisa Augustínová riaditeľka operačnej sekcie Magna Deti v núdzi.
Magna Deti v núdzi implementovala v roku 2011 v okrese Garissa projekt reagujúci na humanitárnu krízu v Africkom rohu. Je oblasťou, v ktorej hľadajú útočisko tisíce Somálčanov. Celkovým cieľom humanitárnej pomoci MAGNY je prispieť k zníženiu počtu úmrtnosti detí na dôsledky podvýživy. Tento cieľ MAGNA dosahuje pomocou zníženia výskytu prípadov akútnej ťažkej podvýživy s komplikáciami, ktorá si vyžaduje hospitalizáciu, a zároveň prostredníctvom proaktívnej identifikácie detských pacientov zvýšiť počet liečených pacientov vo vybraných komunitách a zdravotných centrách/strediskách a prispieť tak k zníženiu počtu stredne a ťažko podvyživených detských pacientov. Projekt zabezpečuje terapeutickú výživu, lieky a odbornú intervenciu pre najohrozenejších pediatrických pacientov v okrese Garissa.
V Garisse má MAGNA 1 stabilizačné centrum, ide o zdravotnícke centrum s lôžkovou časťou, kde sa liečia podvyživené deti, ktoré sú v stave vyžadujúcom si hospitalizáciu. Súbežne sa zabezpečuje 8 ambulantných stredísk na území okresu Garissa. Momentálne je v liečbe vyše 900 pacientov s akútnou podvýživou.

V roku 2001 iniciovali Martin Bandžák a Denisa Augustínová vznik humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Táto slovenská humanitárna organizácia už 11 rokov pomáha ľuďom v krízových oblastiach sveta, realizuje humanitárne projekty zamerané na pomoc ľuďom v núdzi, spôsobené chudobou, chorobami, vojnou alebo ekologickou devastáciou. Svoj tím má Magna na Slovensku od svojho vzniku v roku 2001. Riadi projekty všetkých krátkodobých a dlhodobých humanitárnych misií vo svete, získava materiálne a finančné prostriedky pre humanitárne projekty, získava pracovníkov do terénu, realizuje edukačné projekty a informačné kampane, spolupracuje s médiami a vzdeláva verejnosť o problémoch ľudí a detí žijúcich v nebezpečných zónach sveta. Magna Deti v núdzi má v súčasnosti zriadené svoje stále misie v Kambodži, Keni, Haiti, Vietname, Kongu, Južnom Sudáne a Nikaragui. Krátkodobé humanitárne misie pôsobili v Indii a Myanmare. V súčasnosti Magna intervenuje aj v zemetrasením postihnutom Haiti. V humanitárnych a rozvojových projektoch Magna priamo v teréne pracuje vyše 350 pracovníkov.
Viac informácií o organizácii Magna deti v núdzi získate na www.magna.sk

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.