Nepokoje v africkej Garisse, MAGNA pracovníci sú v poriadku.

Pracovníci slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi, ktorí sú na misii v Keni v meste Garissa, neďaleko hraníc so Somálskom, sú v poriadku a neboli pri nedeľňajších útokoch zranení.

K simultánnym útokom na dva kostoly došlo v nedeľu v meste Garissa na severovýchode Kene, využívanom ako základňa operácií proti vzbúrencom z islamistickej skupiny al-Šabáb v susednom Somálsku, do ktorých sa vlani zapojila aj kenská armáda.
Sedem útočníkov hodilo počas dopoludňajších bohoslužieb granáty do dvoch kresťanských kostolov a potom spustili streľbu na veriacich utekajúcich z budov.
Tento útok si vyžiadal 17 obetí a vyše 50 ťažko zranených ľudí. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja policajti.
Ide o najnovšie útoky v Keni po tom, ako pri výbuchoch granátov v marci a apríli zahynuli dvaja ľudia. Ďalšie explózie v krajine zasiahli v posledných mesiacoch nočné kluby a autobusové stanice v metropole Nairobi, pobrežnej Mombase a oblastiach pri somálskej hranici.

Garissa leží na severovýchode Kene asi 140 km od somálskych hraníc a niekoľko desiatok km od utečeneckého tábora Dadaab, v ktorom pred pár dňami uniesli 4 zahraničných humanitárnych pracovníkov. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale predpokladá sa , že ide o somálske islamistické hnutie al-Šabáb.
Pracovníci slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi, ktorí pracujú na misii v Garisse sú v poriadku a neboli zranení! Ich pohyb v tejto oblasti momentálne podlieha prísnym bezpečnostným opatreniam. Aktivity projektu však naďalej prebiehajú podľa plánu.

Bezpečnostná situácia je vyostrená už dlhšiu dobu. Garissa predstavuje základňu operácií keňskej armády a je mestom v bezprostrednej blízkosti utečeneckého tábora Dadaab. Momentálne je situácia už pod kontrolou, ale počas dňa nebolo veľmi jasné ako predstavitelia zvládnu situáciu, keďže nemocnice sú už aj tak preplnené, a kapacity nestačia, takýto incident tomu nepridal.” hovorí Denisa Augustínová riaditeľka operačnej sekcie Magna Deti v núdzi.
Magna Deti v núdzi implementovala v roku 2011 v okrese Garissa projekt reagujúci na humanitárnu krízu v Africkom rohu. Je oblasťou, v ktorej hľadajú útočisko tisíce Somálčanov. Celkovým cieľom humanitárnej pomoci MAGNY je prispieť k zníženiu počtu úmrtnosti detí na dôsledky podvýživy. Tento cieľ MAGNA dosahuje pomocou zníženia výskytu prípadov akútnej ťažkej podvýživy s komplikáciami, ktorá si vyžaduje hospitalizáciu, a zároveň prostredníctvom proaktívnej identifikácie detských pacientov zvýšiť počet liečených pacientov vo vybraných komunitách a zdravotných centrách/strediskách a prispieť tak k zníženiu počtu stredne a ťažko podvyživených detských pacientov. Projekt zabezpečuje terapeutickú výživu, lieky a odbornú intervenciu pre najohrozenejších pediatrických pacientov v okrese Garissa.
V Garisse má MAGNA 1 stabilizačné centrum, ide o zdravotnícke centrum s lôžkovou časťou, kde sa liečia podvyživené deti, ktoré sú v stave vyžadujúcom si hospitalizáciu. Súbežne sa zabezpečuje 8 ambulantných stredísk na území okresu Garissa. Momentálne je v liečbe vyše 900 pacientov s akútnou podvýživou.

V roku 2001 iniciovali Martin Bandžák a Denisa Augustínová vznik humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Táto slovenská humanitárna organizácia už 11 rokov pomáha ľuďom v krízových oblastiach sveta, realizuje humanitárne projekty zamerané na pomoc ľuďom v núdzi, spôsobené chudobou, chorobami, vojnou alebo ekologickou devastáciou. Svoj tím má Magna na Slovensku od svojho vzniku v roku 2001. Riadi projekty všetkých krátkodobých a dlhodobých humanitárnych misií vo svete, získava materiálne a finančné prostriedky pre humanitárne projekty, získava pracovníkov do terénu, realizuje edukačné projekty a informačné kampane, spolupracuje s médiami a vzdeláva verejnosť o problémoch ľudí a detí žijúcich v nebezpečných zónach sveta. Magna Deti v núdzi má v súčasnosti zriadené svoje stále misie v Kambodži, Keni, Haiti, Vietname, Kongu, Južnom Sudáne a Nikaragui. Krátkodobé humanitárne misie pôsobili v Indii a Myanmare. V súčasnosti Magna intervenuje aj v zemetrasením postihnutom Haiti. V humanitárnych a rozvojových projektoch Magna priamo v teréne pracuje vyše 350 pracovníkov.
Viac informácií o organizácii Magna deti v núdzi získate na www.magna.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.

Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!

Nová nemocnica je na svete a len dni ostávajú do jej otvorenia.

Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba

Všestranná funkčnosť, nadčasovosť a dizajn - atribúty projektu, aký nemá v Bratislave obdobu. Vzniká komplexný priestor na žitie.

Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik

Vaše auto stojí pred domom a vy striehnete, pretože ste videli na ulici podivné indivíduá.